divendres, 2 de juliol del 2010

Pregó de Festes al barri del Camp Rodó

Divendres, 2 de juliol de 2010, l'Associació Veïnal del Camp Rodó, amb un acte organitzat a l'aire lliure conjuntament amb altres entitats diverses, inicia el programa de festes populars que ha elaborat per a enguany en aquesta barriada de Palma, i que va adreçat a tota la gent que hi viu i s'hi vol acostar.

Una entitat que, d'ençà que es va crear l'any 1977 -això vol dir que ja duu 33 anys d'existència perdurable i ininterrompuda- ha volgut mantenir, precisament, les dues característiques que li són més pròpies en la construcció d'aquest barri, on mira d'enfortir-hi convivències cíviques: la Festa i la Lluita. Festa i Lluita, que vénen a ser com la cara i la creu d'aquesta moneda valuosa que comporta l'entitat: Festa per aquelles coses bones que s'hi van aconseguint i s'hi mantenen. Lluita per reivindicar tot allò que encara no tenim o que ho voldríem tenir d'una altra manera.

Com diu el poeta (Bartomeu Fiol), “Camp Rodó vol dir camp de batalla!

En l'inici de les festes d'enguany m'agradaria recordar, fent-ne un esment més que entranyable, la gran quantitat de persones veïnes del barri -amb noms i llinatges concrets- que, al llarg d'aquests darrers 33 anys, hi han dedicat esforços, idees, hores, recursos, iniciatives... de tantíssimes maneres, però sobretot fent part de la Junta Directiva d'aquesta associació veïnal. Es poden comptar a centenars, segurament.

Són persones que gairebé sempre s'han mogut dins l'anonimat, sense esperar res a canvi en benefici propi; però no deixant mai de pressionar perquè el “barri del Camp Rodó arribi a ser allò que els veïnats del Camp Rodó volem que sigui” -com reflecteixen els carnets de soci de l'entitat-: un barri net i curós, un barri tranquil i harmoniós, un barri culte i lluitador, un barri on tothom passi gust de viure-hi.

De tota aquesta gent que ha format part de la Junta Directiva de l'associació veïnal del Camp Rodó, n'hi ha que encara són vius -i alegra ben molt veure que s'acostin a celebrar enguany aquestes festes populars-. N'hi ha d'altres que ja ens han deixat i ja no són aquí entre nosaltres. A totes aquestes persones el nostre agraïment més profund, en un dia com avui.

També m'agradaria recordar i fer avinent que, si en aquests darrers 33 anys, s'han anat aconseguint millores al barri, en bona part, aquestes es deuen a l'existència perdurable d'aquesta associació veïnal -que precisament no fa gaire va renovar-ne la Junta Directiva-.

És des d'aquí, des d'aquesta associació veïnal del Camp Rodó, que s'han reclamat i aconseguit els primers semàfors al barri, després que s'hi haguessin produït morts d'infants per manca d'una senyalització adequada per al trànsit de vehicles...
És des d'aquí, des de l'associació veïnal del Camp Rodó, que s'han celebrat jornades de festa popular, amb la participació de veïnades i veïnats, on han participat grups nombrosos d'artistes, actors i actrius, balladores i balladors, cantaires...
És des d'aquí, des de l'associació veïnal del Camp Rodó, que s'ha aconseguit la primera zona verda, a Can Simonet, i la resta de zones verdes del barri, com aquesta de ses Fonts, o la de s'Escorxador.
És des d'aquí, des de l'associació veïnal del Camp Rodó, que s'ha reclamat i aconseguit un bon nombre de centres escolars per atendre les necessitats educatives de la població.
És des d'aquí que s'ha lluitat per tenir el Centre Cultural i Comercial de s'Escorxador, amb el Punt d'Atenció Continuada per a l'atenció sanitària (PAC).
És des d'aquí, que s'ha anat publicant el butlletí de l'associació, a través del qual la població d'aquesta barriada ha pogut romandre informada de les activitats que s'hi organitzen.
És des d'aquí que ha nascut una iniciativa pionera en el tractament dels infants d'aquelles famílies que tenen més problemes, com és el cas dels Ferrerets, o de l'atenció alimentària en aquests temps de crisi que patim.
També és des d'aquí, des de l'associació veïnal del Camp Rodó, que s'ha reclamat insistentment la rehabilitació de les plantes superiors del Mercat del Camp Rodó, perquè fossin destinades a centre sociocultural (una instal·lació que hores d'ara encara no s'ha arribat a inaugurar!)
O que s'ha insistit en la necessitat que retornin a mans del poble les instal·lacions militars desocupades, com són ara les dues casernes situades a la carretera de Valldemossa.
O que s'ha reclamat l'ús públic dels terrenys extensos que conformen les instal·lacions del Psiquiàtric, en comptes de construir-hi més edificis privats.

Trenta-tres anys de Festa i Lluita veïnal són molts, certament! Però tampoc no són tants, si els comparam amb tota la història cívica de la nostra ciutat de Palma.

Ens queda molta de feina a fer, encara. I, des d'aquesta associació veïnal, que fa part de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, podem convidar a enfortir i consolidar la tasca de reivindicar més i millors serveis públics, com un dels drets fonamentals de la ciutadania democràtica del segle XXI.

Siguin quins siguin governants o autoritats, la ciutadania del segle XXI, lluny de veure'n afeblits els drets cívics aconseguits durant la segona meitat del segle passat, els hem de veure ampliats i consolidats.

Per això, som de l'opinió que ara més que mai, fa falta insistir en la necessitat de fer Festa al Camp Rodó, certament; però també en la necessitat de continuar mantenint ben viva la flama de la Lluita per aconseguir un barri millor.

Ens ho demanen les generacions que hi nasqueren.
També les que hi arribaren i s'hi instal·laren fa dècades.
I, sobretot, les que hi acaben d'arribar més recentment, provenint d'indrets tan diversos, d'arreu del Planeta Terra.

Per molts d'anys!

Cecili Buele i Ramis
Veí del Camp Rodó
Mallorca, 2 de juliol de 2010