A Mallorca

dissabte, 4 d’abril del 2009

TV Mallorca, cap a la televisió alternativa?

Molt poques vegades en ma vida, davant d’un televisor, he tengut l’oportunitat i la sensació de percebre, no solament que no hi he perdut miserablement el temps, sinó que l’he pogut aprofitar al màxim, com moltes vegades havia somniat de fer…

L’altre diassa de pagès, dijous dia 2 d’abril de 2009, 70 anys i un dia després que s’hagués acabat la guerra espanyola contra la República Espanyola, em va fer la impressió d’haver-me topat amb un programa de televisió d’aquells que fan època i que marquen una fita rellevant en la programació televisiva a Mallorca.

M’estic referint a un programa, emès tots els dijous de cada setmana d’aquests tres primers mesos de l’any 2009, a través de TV Mallorca.

Porta per títol “Ètics”. I en recoman fermament la visió i atenció acurada. Sobretot ara que ho podem fer quan vulguem i on vulguem, a través d’internet i ens podem assabentar d’allò que és i representa l’Ètica com a valor de futur.

Hi compareixen persones que realitzen a Mallorca tasques envejables, relacionades amb la construcció d’aquest altre món posible pel qual s’està lluitant des d’àmbits diversos.

Dirigides per l’escriptor i periodista Carlos Garrido, s’hi fan presents no solament amb la seva veu sinó també amb les seves accions, persones tan valuoses com … més de 2.000 persones recloses a la presó de Palma, persones que segueixen tractaments de deshabituació a les drogues, persones que dormen al carrer, persones que altre temps han estat qualque cosa i que ara ja no són res, Bernat Vicens, Toni Amengual, Pere Albertí, Jaume Alemany, Sagrario Delgado, Natalia Prous, Joan Rita, Marta Mesquida, Mateu Salom, Jean François Cunnet, Bernat Vicens Vidal, Ana Espinosa, Hugo Cozar, Rafael Pizá, Guillem i Dopico, Claudia Segredo, i Horacio Altez, Idilio, Xavier, Rodrigo del Pozo i Macià Blázquez, Tomeu Català, Carles, la Neus, en José, en Gabi, na Cèlia, Antoni Tarabini, Pedrona Isern, Joan Adrover, Maria Salleras...

Si és cert que pels fruits es coneixen els arbres i per les obres es coneixen les persones, s’ho paga pegar una ullada a l’activitat desplegada per algunes de les entitats i organitzacions que es mouen i belluguen a Mallorca, com és ara… la pagesia mallorquina, la presó de Palma, el Projecte Home, les Unitats d’Emergències Socials, Amadip-Esment, Centre Tecnològic Balear de la Fusta, Fusteria Vicens, Cimsa, S'Altra Senalla, Creu Roja, Caixa de Colonya de Pollença, Guillem Cifre de Colonya, Ecoprest, Massa crítica, Finca sa Taulera, Cooperativa Can Amunt, Pastoral Penitenciària, Fundació Deixalles, Zaqueo...

Ètics. (cap. 1)


El primer programa de la sèrie "Ètics" està dedicat a Amadip-esment i porta com a títol: "Qui són els diferents?" Amadip-esment és una associació de pares de persones amb discapacitats intel·lectuals que a la vegada que ha canviat les possibilitats i la manera de viure d'aquestes persones, ha aconseguit la seva inserció. Durant segles no van existir de portes cap a fora i vivien amagats de la societat. Es considerava que no eren capaços de valer-se de si mateixos i molt menys de ser productius. (08-01-2009)

Ètics. (cap. 2)

Zaqueo, exiliats del benestar. En un moment que la crisi econòmica ens assola, cada dia hi ha mes gent que es mou sobre una línia imaginària que separa la societat del benestar, del món dels que no tenen res. És la pobresa pròxima; una realitat que no es refereix només als típics sense sostre, sinó que cada dia s’envia gent que hi cau per un mal moment personal o econòmic. (15-01-2009)

Ètics. (cap. 3)

Si el segle XIX va significar un avanç pels drets dels treballadors, el XX i principis del XXI, posaran les bases de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Un concepte que aquesta setmana presentam a Ètics. No només descobrirem en què consisteix aquesta conciliació entre la vida laboral i personal, si no que descobrirem, en primera persona com ja s'està aplicant a algunes empreses de Mallorca i quines conseqüències te als treballadors. (22-01-2009)

Ètics. (Cap. 4)

“Deixalles”. La societat post industrial gira a gran velocitat. Genera feina, riquesa, treball a les etapes de creixement, i alenteix el seu ritme quan els indicadors econòmics es refreden. Aquesta societat creadora de riquesa no és perfecte. No tots els seus integrants es beneficien per igual del guany generat, i a més el sistema provoca una quantitat enorme de matèria que ràpidament es considera en desús. Conseqüències de la societat de consum.


La Fundació Deixalles neix precisament d’aquestes dues premisses, de reciclar tot allò que pot tenir una segona vida útil, i a més que qui duguin a terme aquesta tasca siguin aquelles persones que s’hagin vist marginades del sistema.


Deixalles és doncs, el quart lliurament de la sèrie de reportatges Ètics, que arriba aquest dijous a la pantalla de TV Mallorca. Coneixerem el funcionament de la Fundació i la seva filosofia; escoltarem alguns dels seus responsables i també el testimoni de persones que dia a dia hi treballen a un dels seus dos centres a Palma i a Capdepera. (29-01-2009)

Ètics. (cap. 5)

“Pastoral penitenciària”. El programa "Ètics" entra aquesta setmana a la presó de Palma. L'associació que protagonitza l'episodi és la Pastoral Penitenciària, que es dedica a l’ajuda i a la rehabilitació dels presos.

Per primera vegada les càmeres d’un programa de televisió entren a dins del recinte penitenciari per veure com els reclusos participen a un taller de contacontes, explicant cadascú la seva experiència i les seves vivències.

Coneixem també la feina de Jaume Alemany, capellà de la presó, i altres voluntaris de Pastoral com Sagrario Delgado i Natalia Prous.

Les càmeres d’Ètics entren als tallers a on s’han preparat les peces per la exposició a Baleart i escoltem com els interns que hi fan feina expliquen les seves reivindicacions. L'artesania no és només una forma de passar el temps, un problema greu a la presó, sinò també una mostra al món que els interns són gent amb humanitat i sensibilitat, i que paguen una equivocació amb la privació de llibertat.

El programa, titulat "Pastoral Penitenciaria: Afecte és llibertat", presenta així molt a prop el món carcerari des d'un punt de vista humà i proper. I amb el ressò d’una feina solidària que es fa a uns metres de ca nostra, no a ultramar. (05-02-2009)

Ètics. (cap. 6)

“Agricultura ecològica” Les presses, el desconeixement o el fet de la llunyania del productor han fet que a dia d'avui el consumidor es veu quasi quasi obligat a consumir el que les grans superfícies o les botigues que depenen de grans distribuïdors els hi ofereixen.

Aquesta setmana a Ètics, volem tornar al camp.


Just al moment en que la corda estava a punt de rompre’s i l'agricultura dels nostres avantpassats pareixia a punt de perdre's per sempre, l'agricultura ecològica fa ressorgir aquesta activitat agrària que tot i ser minoritària, es sosté amb unes arrels fortes.


Analitzarem amb l'ajuda de Joan Adrover, com es tira endavant una explotació ecològica.

Veurem com a la seva finca de Sa Taulera, s'aconsegueix tornar a ser Pagès en una època de modernitat i com els seus clients, es permeten el luxe de poder menjar uns productes que tornen a tenir sabor a la terra.

I si bé ens acostem a fer la compra a la pròpia explotació de Sa Taulera, veurem també altres opcions com es el de la cooperativa de Can Amunt de Palma. Cada setmana un camió en productes frescs els hi arriba al centre de Flassaders per aquells socis que bé per problemes de transport o de temps, no poden sortir de la ciutat per anar al camp a cercar productes frescs. Un compromís entre productor i consumidor del que en surten beneficiades les dues parts. (12-02-2009)

Ètics. (cap. 7)

“Projecte home”. Aquesta setmana a Ètics ens introduïm al dia a dia de Projecte Home, d'aquells que fan possible la curació d'una de les malalties mes tapades i amagades; la drogodependència.

Viurem de primera mà el procés de joves que ho han perdut tot per culpa de la cocaïna, la heroïna o el cànnabis; la frustració de les seves famílies i parelles, el sentiment d’impotència que viuen i com Projecte Home Balears, els hi ajuda, poc a poc a sortir endavant.
Una fundació que a base de cultivar els bons hàbits i d'aplicar una metodologia fèrria a les coses quotidianes, fa que poc a poc l’usuari es vagi desenganxant.

Tomeu Català, el seu president ens introduirà al projecte, però son els seus usuaris, en Carles, la Neus, en José, en Gabi, i na Cèlia, els que ens oferiran un testimoni, no en poques ocasions esgarrifós, de l'infern pel que passen abans de sortir-ne.
Un reportatge que compta a mes, amb l'opinió del sociòleg Antoni Tarabini, i la terapeuta Pedrona Isern. (19-02-2009)

Ètics. (cap. 8)

“Bicis” Aquesta setmana a Ètics volem deixar una pregunta enlaire. És possible desenganxar-nos del cotxe? Hem d'esperar que els ajuntaments i governants facin pera vianants els carrers i omplin les ciutats de carrils bicis, o bé nosaltres podem aturar el motor i posar en marxa les cames o les bicicletes.


Entre les respostes, experts que consideren que la pilota és a la teulada de les institucions i per tant són elles les que haurien de posar entrebancs al trànsit motoritzat, o l'opinió de ciutadans que ja han optat per fer de la bicicleta, més que un mitjà de transport, una filosofia de vida.

És el cas de Idilio, el nostre protagonista, o de Xavier.


També ens acostam a l'empresa de missatgeria Ecoprest, que amb els seus missatgers amb dues rodes, ha trobat una manera ecològica i eficient de recórrer la ciutat.

Altres, com Massa crítica, han fet dels pedals el motiu de la seva reivindicació.
Amb ajuda de tots ells i amb el suport dels experts Rodrigo del Pozo i Macià Blázquez descobrirem que la bicicleta, a més d'ecològica, és sana i relaxant. (26-02-2009)

Ètics. (cap. 9)

Estalvi ètic” On van els teus doblers una vegada els diposites al banc? Aquesta és la pregunta que quasi sempre evitam fer-nos i que aquesta setmana ens plantejam a Ètics. Com ens explica un dels experts convidats, volem pensar que queden guardats com en una guardiola, però la veritat es que es perden en un món d'inversions, moltes vegades ple d'ombres.


La banca ètica, representada per Caixa de Colonya de Pollença, primera institució que l'aplicà al nostre país, ens proporciona la seguretat que els nostres estalvis només s'empren en inversions ètiques i sostenibles.

Coneixem Claudia Segredo, i Horacio Altez, dos immigrants que gràcies als microcrèdis procedents de l'estalvi ètic, han pogut posar en marxa el seu negoci. A l'altra banda hi ha els impositors, aquelles persones que a l'hora de deixar els doblers al banc, han volgut triar una institució com Caixa de Colonya, que els explica el que es fa amb els seus doblers.


Antoni Amengual també ens mostra com l'esperit de Guillem Cifre de Colonya continua viu a l'estalvi ètic. (05-03-2009)

Ètics. (cap. 10)

“U.M.E.S” Aquesta setmana a Ètics il·luminam allò que la foscor no ens deixa veure. Els carrers de la ciutat de nit i la gent que els habita. Un recorregut que amaga històries humanes d'abandonament i fracàs.

Seguim la unitat de la Creu Roja en el seu recorregut per Palma mentre va repartint cafè als sense sostre i tot d'una ens adonem que els seus membres, Ana Espinosa i Hugo Cozar, fan molt més que repartir menjar. El cafè i les galletes no són més que una excusa per acostar-se a ells i ajudar-los a continuar endavant. Una cara de la nit que també ens mostra el taxista Rafael Pizá, qui coneix molt be les hores fosques de la capital.
La pregunta que queda oberta és quin moment de la vida és el correcte per definir qui és i com és una persona. Guillem i Dopico, que viuen en un banc de la plaça dels Patins de Palma, ens mostren la seva cara vertadera: són artistes consagrats i reconeguts que han acabat al carrer. (12-03-2009)

Ètics. (cap. 11)

“Comerç just” Aquesta setmana, a Ètics ens volem plantejar qui rep els doblers que pagam quan compram. Es Ètic que gran part quedi en mans dels intermediaris? Està bé que el productor guanyi no res tot i ser qui ho ha fabricat?

Sabem que no, però a vegades ens pareix que les nostres decisions a l'hora de triar un producte o un altre, no serveixen de res.


Jean François Cunnet, president i fundador de la botiga de comerç just S'altra senalla, ens explicarà que cada vegada que anam a comprar és com si anàssim a votar. Ens fa veure que la nostra actitud a la botiga, sumada a la de milers de consumidors, pot canviar el comerç.


També l'economista Pere Albertí ens confirma que les grans empreses no tenen mes remei que seguir els consumidors finals i que, per tant, aquests tenen més poder del que es pensen. (19-03-2009)

Ètics. (cap. 12)

“Fusta certificada” Aquesta setmana a Ètics ens acostam als pulmons del planeta Terra, els boscos que es moren perquè hem convertit els arbres en una matèria prima de la qual som incapaços de prescindir.

Mentre per una banda s'engeguen campanyes per protegir les grans zones boscoses, per l'altra la població de la terra cada vegada demanda més fusta per fer paper, mobles o la construcció. La solució al problema es troba en la fusta certificada, un consum responsable d'aquest bé que assegura que els boscos, una font en principi inesgotable, no s'exhauresquin.


Veurem com aquí a Mallorca podem optar per adquirir fusta certificada i com empresaris amb una forta sensibilitat ètica, com Bernat Vicens de la Fusteria Vicens, o Mateu Salom de CIMSA, ja l'empren.


Els experts Marta Mesquida, del Centre Tecnològic Balear de la Fusta, i Joan Rita ens aproparan al concepte de Fusta Certificada i ens explicaran que encara som a temps per evitar la desforestació.


A més, descobrirem la vessant mes ètica i humana de Bernat Vicens, qui no només ha aplicat aquests conceptes al seu negoci, sinó que també ha promogut la creació d'Eticenter. (26-03-2009)

Ètics. (cap. 13)

“Ètica com a valor de futur” Aquesta setmana Ètics la dedicam a aquelles persones que empren la seva vida donant un cop de mà als altres.

A la nostra ciutat, o poble, molt a prop de nosaltres hi ha gent que ha convertit el fet de ajudar o lluitar pels seus ideals ètics, amb la seva manera de viure, i en moltes ocasions també, de guanyar-se la vida.


El periodista i escriptor Carles Garrido, director de la sèrie Ètics, ens acostarà a aquelles persones anònimes que, tot i no haver cercat mai aquest protagonisme, són els vertaders herois d'una societat mancada de valors. A un moment social crític en què queda clar que la majoria no sabem on anam, descobrirem prop d'una dotzena d'històries representatives que hi ha gent que encara conserva els valors per davant de tot. (02-04-2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada