A Mallorca
dimarts, 25 de gener del 2011
Al poblat gitano de Son Banya, a favor de qui està l'Ajuntament de Palma?
Amb aquests titulars apareix publicada una informació al Diari de Balears (dilluns, 24 de gener de 2011).
Des del primer moment, recull mostres d'adhesió diverses a l'actuació municipal anunciada pel regidor de Benestar Social a l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske.
Un ciutadà de Palma em fa a saber, astorat, que, dues hores després que hi hagués penjat un comentari, aquest va desaparèixer del fòrum obert, sense cap casta d'explicació.
Jo també m'hi he quedat, astorat, en veure que continuen apareixent-hi més mostres de suport al regidor palmesà -majoritàriament racistes a més no poder-, mentre no hi torna a aparèixer per a res aquell altre comentari més “crític” amb l'actuació municipal al poblat gitano de Son Banya, que deia així:
"Jugues brut, Grosske, i ho saps. Per això la gent d’esquerra et deixa tot sol. Has de menester algun trumfo electoral per tal de sobreviure i no tens cap escrúpol. Fots grapada, com la dreta més immoral, en el redol on s’hi conra la xenofòbia més propera al nazisme. Vols “tocar de mort” (és el teu llenguatge) a tota la miserable població de Son Banya. Explotes el “cap de turc” d'una petita minoria com “la Paca”, una desgraciada illetrada que amaga els doblers dins borses de fems i construeix un xalet il·legal davant tothom dins Son Banya. Per què no dius que més de la meitat de les comunicacions de desallotjament són a propietaris de tombes familiars? L’abús de poder, es diu “prevaricació” i tu la practiques magistralment amb la gent més abandonada i castigada de Palma amb la falsedat que lluites contra la droga. Molt valent! Tothom sap que els vertaders cartells de la droga a Mallorca són paios, mallorquins, i encara és l’hora que els en toquin un pèl."
Com a ex-regidor a l'Ajuntament de Palma, que va fer-hi moltes passades pel barri de Son Banya, només se m'acut de suggerir-li al responsable de Benestar Social actual, que miri de no confondre el cul amb les témpores.
Si s'hi hagués fet present més sovint, pentura hauria après a distingir una mica més clarament aquelles famílies gitanes que, vivint a Son Banya, han donat exemple de gent treballadora -des dels inicis de la seva arribada a Mallorca-, i aquelles altres famílies gitanes que s'hi han anat folrant amb el mal negoci de la droga.
Malauradament aquest govern municipal, com tots els governs municipals que he conegut a Palma, s'han estimat més posar-se al costat d'aquestes que no d'aquelles...
Encara ara no ho entenc. I continuo romanent-hi ben astorat.
Cecili Buele i Ramis
dissabte, 22 de gener del 2011
Mallorca, al Fòrum Social Mundial Dakar 2011
Aquesta darrera setmana del mes de gener de 2011, s'han fet passes considerables, encaminades a la participació mallorquina en la celebració de l'11 Fòrum Social Mundial que enguany se celebra a la ciutat senegalesa de Dakar.
D'una banda s'ha sabut que gairebé una dotzena de persones fan comptes de desplaçar-s'hi des de Mallorca, mentre d'altres, en un nombre cada cop més gran, s'apunten a participar-hi de manera directa emprant les noves tecnologies de la informació i la comunicació més interactives.
S'ha sabut, a través de FACEBOOK que representants de 4 entitats mallorquines, i d'altres a títol personal, es faran presents al campus de la Universitat de Dakar, entre el 6 i l'11 de febrer de 2011, on se celebra l'FSM Dakar 2011.
Mentrestant, entre persones i entitats delitoses d'atansar-se des de Mallorca a un esdeveniment social d'abast planetari com aquest, han sorgit iniciatives diverses que s'encaminen a fer que l'FSM 2011 no passi tan desapercebut a l'ila nostra com en altres edicions anteriors; i que, d'alguna manera, trobem la forma millor d'implicar-nos-hi.
S'ha elaborat un esbós de programa d'activitats que s'inicien el primer dia del Fòrum i acaben el darrer. Se'n poden trobar els detalls a la pàgina de DAKAR ESTÈS que s'ha obert enguany amb aquesta finalitat.
També se'n pot fer un seguimen més acurat, des de la mateixa pàgina web del Fòrum Social de Mallorca.
Entre d'altres activitats, s'hi despunten TRES VIDEOCONFERÈNCIES obertes amb Dakar,via skype
S'han començat, també, a recollir SIGNATURES d'un missatge que es vol fer arribar a l'organització internacional del Fòrum Social Mundial Dakar 2011, que diu així:
“PERQUÈ CADA UN DE NOSALTRES TENIM EL PODER DE GENERAR EL CANVI, UN CANVI DE CONSCIÈNCIA, UN CANVI DEL COR, UN CANVI EN EL MÓN... SIGNAM PER UN MÓN FET ENTRE TOTS I TOTES ON HI CAPIGUEM, HI MENGEM I HI TENGUEM UN LLOC PER VIURE I GAUDIR DE LA VIDA, SENSE FRONTERES NI DIVISIONS, ON ES RESPECTI LA DIGNITAT I LA VEU DE CADA HOME, DE CADA DONA, DE CADA INFANT, COM SI FÓSSIM UN DE SOL.” (Missatge a trametre des de Mallorca al Fòrum Social Mundial Dakar 2011)
Per a qualsevol aclariment, suggeriment, aportació, col·laboració... sobre aquest assumpte, hom pot adreçar-se a correu@forumsocialdemallorca.org
dimarts, 18 de gener del 2011
Presència de l'STEI-i al Fòrum Social Mundial, Dakar 2011
Dos membres de l'STEI-i, M. Antònia Font i Francesc Ramis, abans de partir cap al Senegal on tenen previst de participar en l'11a edició del Fòrum Social Mundial, a Dakar, hi diuen la seva.
Amb ganes d'aprendre i de rebre aportacions provinents d'entitats i organitzacions socials d'arreu del Planeta, també se n'hi van amb la dèria d'aportar-hi les seves contribucions específiques, des de l'illa de Mallorca.
Durant els sis dies que duri l'FSM fan comptes de romandre en contacte amb la gent de Mallorca que en tengui ganes, utilitzant la "sala mallorquina" d'skype
Igualment disposen d'altres conductes i vies obertes a la xarxa, com són ara:
- Fòrum Social Mundial Dakar 2011 al facebook
- Fòrum Social Mundial ESTÈS-intercanvis
- Fòrum Social Mundial ESTÈS-acollida info
- FSM 2011 DAKAR EXTENDIDA
- Fòrum Social de Mallorca
- FSMa a facebook
- FSMa al FSM2011
Tant de bo que la presència de gent de l'STEI-i, i d'altres entitats i organitzacions mallorquines, contribueixi de bon de veres a acostar la gent que lluita i s'afanya, amb la creença ferma que "una altre Món és possible, una altra Àfrica i una altra Mallorca també."
diumenge, 16 de gener del 2011
PRESÈNCIES MALLORQUINES ALS FÒRUMS SOCIALS MUNDIALS
Tant a la primera edició de l'FSM com a la darrera, i en altres edicions intermèdies, s'hi ha fet efectiva la presència física de gent mallorquina, delitosa de fer-hi aportacions suggeridores i de recaptar-n'hi iniciatives i experiències d'arreu del Planeta relacionades amb la lluita per “un altre Món possible i una altra Mallorca també.”
Del Primer Fòrum Social Mundial (FSM) de 2001 a Porto Alegre sabem que, com a mínim, hi eren presents Gaspar Jaume, Xisco Mengod, Guillem Ramis, Paco Vera, Llorenç Buades i Alejandro Segura. Persones rellevants a l'àmbit dels moviments socials mallorquins: Fòrum Ciutadà i CGT-Balears, dues de les organitzacions integrades dins l'Assemblea de Moviments Socials de Mallorca (AMS) que impulsa el Fòrum Social de Mallorca (FSMa)
Se sap que enguany en preparen la presència, com a mínim, alguns membres de 4 entitats mallorquines distintes: Fòrum Ciutadà, STEI-i, ASEMA, i Càritas Mallorca.
Amb una presència mallorquina tan significativa, la Comissió Coordinadora de l'Assemblea de Moviments Socials de Mallorca fa tots els possibles per tal que la celebració d'aquest 11è Fòrum Social Mundial de Dakar, no solament no passi desapercebuda a la nostra illa, sinó que s'arribi al màxim nombre possible d'indrets, entitats i persones. I que alhora també ens serveixi per fer-hi arribar, de la manera millor possible, al Senegal, les propostes i aportacions que sorgeixin des de la Roqueta.
No podem oblidar que la població africana d'origen, resident avui dia a Mallorca, i la senegalesa en particular, esdevé força nombrosa des de fa alguns anys. Tant de bo que un esdeveniment mundial d'aquestes característiques serveixi per intensificar-ne contactes, tant a l'hora de posar-nos a construir plegar la societat mallorquina que volem; com a l'hora de compartir-hi la intercomunicació d'aquí cap allà i d'allà cap aquí.
Les noves tecnologies de què disposam avui dia ens fan possible allò que semblava una utopia, només pocs anys enrere: facebook, skype (daket-es6), webs, blogs, DAKAR ESTÈS, etc. faciliten la participació activa a distància, sense la necessitat d'haver-s'hi de desplaçar físicament.
Tant de bo que ens en sapiguem aprofitar com cal.
divendres, 7 de gener del 2011
Molt bons records de Xavier Lacosta Sunyer
Feia alguns mesos que no n'havia tengut noves... quan fa anys havíem mantengut una certa relació epistolar ocasional. Sobretot per la feina periodística acurada que ell realitzava sobre Guinea Equatorial -on tenc avantpassats, i familiars vivents, de la part de mumpare-.
Vaig veure'l sempre ben capficat en la realitat equatoguineana. N'admirava la seva capacitat de mantenir-me informat sobre esdeveniments que jo desconeixia. Em posava en relació amb gent de Guinea que treballava per la implantació de la democràcia en un país tan petit i tan ric en matèries primeres que hagués pogut arribar a semblar-se al paradís... malauradament, emperò, tan empobrit que sosté una de les dictadures africanes més implacables, instaurada des de fa dècades... des del mateix dia que Espanya li atorgà la independència, el 12 d'octubre de l'any 1968.
Quaranta-dos anys d'independència política fan de Guinea Equatorial un estat consolidat, que no sobirà, com ja m'agradaria que hagués succeït amb la nació catalana... I d'això també en parlàvem amb en Xavier!
Tot just fa un any em feia a saber que el seu oncle i padrí jove era el meu bon amic i company d'estudis i de lluites pastorals, mossèn Joan Sunyer Ramos, germà petit de sa mare...
Em deia també que el seu padrí vell, en Joan “es mecànic”, era de Cas Concos i que la seva padrina era de Cuba, d'on la dugué, establint-se a Santanyí pel temps de la República.
“Coses de la immigració/emigració -m'afegia-. Els Lacosta Sunyer som mig “casconquerrins”, mig cubans, mig navarresos per sa banda des nostre pare, i mig guineans...”
També em feia una observació acuradíssima:
“S'em ve en es cap sa diferència entre Cuba i Guinea, essent totes dues dictadures: a tú no et deixan entrà a Guinea, i a en Joan el deixen entrà a Cuba 10 vegades i el pregan que torni. I això que una grapada de 'cosins' nostros són als USA i no volen saber res de Cuba...”
Descansi en pau, doncs, aquest bon professional del periodisme, que s'ha mantengut fidel al que proclamava des del seu mur del Facebook
"No he de callar por más que con el dedo silencio ordenes o amenaces miedo" (Quevedo)
Als bons desitjos de Nadal
en aquest any que comença!
Rere quedi la temença;
endavant, cap a la fi!
T'he apuntat en una llista
de la gent que m'ha enviat
bons desitjos de Nadal:
per tenir-te bé a la vista
i segueixis bé la pista
d'un que ja està jubilat...
Saps que en un blog vaig penjant,
com si fos una revista,
opinions i punts de vista
que s'hi poden comentar.
Vaja, doncs, per endavant,
com el somni d'un artista:
Un món nou ben a la vista
en aquest any dos mil deu!
Amb la gent que anam a peu
marcarem ben bé la fita!
Cil Buele,
Mallorca, 1 de gener de 2010
dimarts, 4 de gener del 2011
Contrainformació Mallorca es presenta públicament
Més d'una trentena de joves s'hi fan presents i atenen les explicacions que hi fan en Joan Pau i n'Arnau, caps visibles d'aquesta iniciativa.
Com s'hi fa explícit, a la mateixa web, CONTRAINFORMACIO parteix de la necessitat, però també de la il·lusió, de crear un punt de trobada dels sectors més dinàmics i compromesos de la societat balear.
Hom creu que s’ha de fer una aposta per reforçar la creació de discursos propis dels moviments socials, amb espais de reflexió que ajudin a consolidar aquests discursos, tant en els aspectes de solidesa ideològica com d’extensió social del missatge.
Es fa necessari crear una Xarxa de Mitjans de Comunicació que permeti: Visualitzar les pràctiques dels Moviments Socials, Difondre campanyes i Socialitzar el discurs.
Es crea un col·lectiu: horitzontal, assembleari i autogestionat.
Aquest nou espai vol ser un mitjà entenedor, plural i obert a la societat illenca, on les organitzacions, entitats, associacions i col·lectius siguin els agents actius de la comunicació.
La benvenguda a aquesta iniciativa. Tant de bo que el seu naixement vagi seguit d'un creixement i maduració que assoleixi les fites proposades: ser un espai virtual de trobada real d'aquells sectors que es mostren més dinàmics i compromesos a la societat de les Illes Balears i Pitiüses.
dissabte, 1 de gener del 2011
Any nou, vida nova en un país nou!
Tant de bo que tots els bons desitjos expressats aquests darrers dies de l'any 2010 s'arribin a transformar en realitats palpables durant l'any 2011...
Seria com traslladar el cel nou a la terra nova...
He assistit, -com cada any, des que en fa una trentena m'hi vaig apuntar!- a una de les activitats que es fan a Palma, amb motiu del 31 de desembre...
De cada any s'hi veu molta més gent que hi pren part... molta més gent jove... molta més gent jove decidida i engrescada en la tasca de construir uns Països Catalans, lliures i sobirans a l'interior de l'Europa del segle XXI.
Segons com es miri, les coses se'ns estan posant cada cop més fàcils! Es fa cada cop més evident que Espanya es mostra implacable, a l'hora de voler xuclar-nos més i més, per afeblir-nos més i més, i enfortir-se més i més, posant en perill greu la pervivència de l'Europa dels pobles i les nacions que la conformen.
Al llarg d'aquest any 2011, la gent que ens movem i bellugam a l'entorn dels moviments socials a Mallorca, haurem d'aprendre a aprofitar molt bé cada moment i cada circumstància.
Ens haurem d'avançar, com a moviments socials -més ben organitzats i estructurats i coordinats-, a les propostes gairebé sempre tímides i esquifides de formacions polítiques que no semblen abocades a engrunar-se gaire els dits en aquesta tasca ingent que se'ns reclama...
Com deia aquell/a:
"Agermananats hem d'anar avançant
sota un cel ben blau:
joiosos himnes han de sonar
lluitant per la pau!"
Com s'ha anat veient cada 31 de desembre a Mallorca, des de fa un bon grapat d'anys:
SALUT, CORATGE I RESISTÈNCIA!
N'haurem de mester grans dosis...