A Mallorca

dimarts, 26 d’abril del 2011

Alzhèimer, en document de cara al futur: "Bicicleta, cullera, poma"

Amb el títol "El documental, un gènere a la recerca del seu lloc", el Diari de Balears (dilluns, 25 d'abril de 2001) recull les declaracions del productor de "Bicicleta, cullera, poma", Tono Folguera, qui parla del boom i del futur d'aquesta classe de cinema.

Es tracta d'una referència a la projecció que se'n va fer al teatre Catalina Valls de Palma el proppassat dia 14 d'abril.

Jo, que no vaig poder acudir-hi, però que vaig tenir l'oportunitat de veure'l al Teatre Municipal de Manacor, m'admir de veure que hi ha qui es dedica a difondre -a través de les pantalles- la situació que travessa una família -privilegiada en molts d'aspectes- quan es topa amb els efectes d'aquesta epidèmia del segle XXI que anomenam alzhèimer.

Una epidèmia que ja està afectant més de 26 milions de persones arreu del Planeta; xifra que es pot veure multiplicada per 10, en uns pocs anys, segons manifesta gent entesa en la matèria...

divendres, 22 d’abril del 2011

Concert a l'església de la Concepció, Palma

L'església de la Concepció, -al carrer de la Concepció, de Palma- esdevé el marc idoni on es fa un concert esplèndid, al qual faig comptes d'assistir dissabte, 30 d'abril de 2011, a les 20:30 hores.

S'ho paga anar-hi a escoltar el Cor de la Universitat Ramon Llull que hi actua acompanyat de l'Orquestra de Cambra Barroca Ars Musicae.

Amb un i l'altra hi intervenen Bernat Cabot, de concertino, i Esteve Nabona, com a director.

S'hi interpreta un Programa tan esplèndid com aquest:

  • HÄNDEL: Concerto Grosso op.3 n.4
  • CHARPENTIER: Messe de Minuit, H. 9
  • BACH: Cantata BWV 140 “Wachet auf, ruft uns die Stimme”

Tant de bo que sigui molta la gent que s'animi a gaudir de l'execució d'un programa tan selecte, amb l'actuació d'uns actors tan valuosos, en un marc tan singular, aprofitant la celebració d'aquestes festes de Pasqua... que tenen vuitada!

L'ENTRADA ÉS LLIURE, OBERTA A TOTHOM.

dimarts, 19 d’abril del 2011

Alzheimer: "Bicicleta, cullera, poma", a Manacor

En bon Dimarts Sant hem anat a Manacor, a veure la pel·lícula documental "Bicicleta, cullera, poma" que ens ofereix Pasqual Maragall tan esplèndidament i nítida sobre la malaltia de l'alzheimer que pateix i que va fer pública el mes d'octubre de 2007 -als inicis de la "crisi" que ens afecta a tots-.

Impressionant! Des de molts punts de vista.

M'interessa, emperò, remarcar hores d'ara les paraules que ha adreçat a la concurrència Guillermo Ramon Garcías, president de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Mallorca -AFAM-:

"A la tardor de 2007, a Pasqual Maragall se li diagnostica la malaltia d'Alzheimer. Després d'aquest cop dur, ell i la seva família inicien una creuada contra la malaltia i, des de la primera passa, la pel·lícula es converteix en testimoni excepcional.

Amb intel·ligència, sinceritat i bon humor, Maragall es deixa retratar al costat de la seva família i dels metges, per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal.

Dos anys de seguiment a un pacient tan excepcional, disposat aconseguir que els científics trobin la cura abans que xifra de 26 milions de malalts que hi ha al món es multipliqui per 10...

Una pel·lícula dura, però optimista malgrat tot

"Bicicleta, cullera, poma" són tres paraules qualssevol que el malalt d'alzheimer no podrà repetir-li, al doctor, al moment d'anomenar-les; però, curiosament, un Pasqual Maragall alegre condueix la càmera fins al seu apartament d'estudiant a Nova York, d'on recorda els detalls més insignificants d'aquells temps llunyans, una mica per fer veure el món complex de llums i ombres en què es debat aquesta malaltia.

I és així el sentit d'aquest documenta magnífic, tan didàctic com íntim, tan promocional com emocional, que demostra com la memòria s'enfosqueix, s'ombreja, al mateix temps que la imatge del personatge s'omple de color, de llum i de sentit de l'humor, el d'un home que es va fent fotos per no oblidar-se de si mateix.

I el director Carles Bosch també sap fer de la pel·lícula un dibuix d'un home únic i una crònica familiar a la vegada (la presència de la família de Maragall, i especialment de la seva dona, Diana Garrigosa, aporten al document dosis de poesia, de dolcesa, i també de rigor i espina insuportables); i encara que pugui semblar estrany o forçat, aconsegueix mantenir enlaire tanta preocupació com sentit burlesc, i tant drama com encant, gràcies al fet d'obrir de pint en amplie la finestra a allò terrible de l'alzheimer, però també a aquest home ballador, cínic, proper i amb una cara eterna de bauxa...

dilluns, 18 d’abril del 2011

M'entrevista Torres Blasco!

Després de no sé quants d'anys de romandre sense aparèixer als mitjans de comunicació, un bon professional del periodisme, com és el cas de Juan Torres Blasco, em demana de fer-me una entrevista...

Hi accedesc de molt bon grat... Apareix publicada al diari Última Hora, Dilluns Sant, 18 d'abril de 2011, a la pàgina 19.

Malgrat que, com és lògic, no hi apareix tot quant li vaig anar dient durant una hora seguida, m'alegra ben molt veure que s'hi reprodueixen certs detalls del meu "comportament cívic" al llarg d'aquesta darrera seixantena d'anys viscuts tan intensament...

Em sent molt agraït a aquest periodista expert que, amb la seva "Carpeta de voces. Reflexiones en tiempos de incertidumbre", contribueix d'una forma tan clara a escampar i difondre certes idees i plantejaments que crec que són a la base de les meves actuacions públiques des de l'any 1968:

  • La valoració que faig dels partits polítics que conec, com a monstres que devoren la militància més vàlida
  • La igualtat o la senzillesa personal, tot i els càrrecs públics exercits
  • L'aportació valuosa de la immigració africana a Mallorca
  • El compromís personal amb l'esquerra i l'independentisme
  • La creença religiosa impulsora de militància esquerrana
  • La lluita contra la misèria, més amb fets que no amb paraules
  • La valoració de partits polítics més obsessionats amb tàctiques i estratègies que no en la prestació d'un servei públic a les persones com a opció preferent
  • La submissió de la militància d'un partit polític a les ordres de les cúpules dirigents
  • L'opció personal d'una dedicació cada cop més activa a les xarxes socials i moviments alternatius
  • La preferència per captar pocs vots a molts de llocs, que no molts vots a pocs indrets
  • La decisió personal d'anar a votar quan es convoquen eleccions, ara que això es pot fer, a diferència d'altre temps en què això no era possible
  • La consciència d'haver nascut en temps de dictadura i de no tenir tan clar que no m'hi moriré
  • Sempre i pertot arreu, amb el català com a senyera pròpia... i la independència dels Països Catalans com a objectiu a aconseguir dins l'Europa del segle XXI

dissabte, 16 d’abril del 2011

Més suports a la reestrena de l'Himne de la Pau, de Pau Casals, a la seu de l'ONU

Forum Musicae és l'entitat mallorquina que promou la reestrena de l’Himne de la Pau, de Nacions Unides, -compost, dirigit i interpretat pel mestre Pau Casals l'any 1971, sobre text del poeta americà W. H. Auden-, amb un concert a càrrec de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, el Cor Jove dels Països Catalans, el Cor de Noies i el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigits pel mestre Salvador Brotons, a la mateixa seu de l’ONU, el 24 d’octubre de 2011, amb la finalitat de commemorar-ne el 40è aniversari...

Presidida per Magda González i Crespí, aquesta entitat duu a terme una campanya de captació de suports, tan institucionals com individuals, que permetin fer realitat aquest somni.

  • Si vols donar-hi el teu suport moral, ho pots fer, emplenant-ne i enviant aquest FORMULARI D'ADHESIÓ.
  • Si, a més a més, vols fer-hi alguna aportació econòmica, també ho pots fer, emplenant-ne i enviant aquest altre formulari d'ajut.
  • Si, finalment, consideres que s'ho paga fer-ho, pots convidar altra gent a emplenar-ne tots dos formularis.

Tant de bo que, més aviat que de pressa, amb el teu suport, el somni d'aquesta iniciativa cultural -que recau directament damunt uns dos centenars de joves i al·lotes d'arreu dels Països Catalans, d'entre 18 i 26 anys-, s'arribi a fer realitat enguany mateix.

Hores d'ara, més d'una CINQUANTENA d'entitats i més de TRES-CENTES-CINQUANTA persones, a títol individual, hi han donat el seu suport arreu dels Països Catalans:

1.- Adhesions d'institucions i entitats

  1. Acció Cultural del País Valencià
  2. Associació Arpellots Havaneres Band (Mallorca)
  3. Associació Cal-i-Cant (Mallorca)
  4. Associació de Gestors Culturals de les Illes Balears
  5. Associació Dones Educadores de les Illes Balears
  6. Associació d'Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada (Barcelona)
  7. Associació Esperantista de Mallorca
  8. Associació Musical Gèrminans
  9. Associació Pares Alumnes Professors Escola Municipal Música i Dansa (Binissalem)
  10. Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (Mallorca)
  11. Associació Vuit d’Agost, d'Eivissa
  12. Ateneu Alellenc
  13. Ca Revolta
  14. Camerata Bacasis
  15. Col·lectiu de Dones dels Països Catalans
  16. Comissió de la Dignitat
  17. Coral Espígol
  18. Delegació OCB Sant Llorenç des Cardassar
  19. Departament d’Història de l’Art. Facultat de Geografia i Història de la UB
  20. Diari ARA
  21. Drets Humans de Mallorca
  22. Editorial de Música Boileau
  23. Editorial Moll
  24. Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua (País Valencià)
  25. FECEC (Federació Catalana d’Entitats Corals)
  26. Fundació CIREM (Centre d'Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània) (Barcelona)
  27. Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (Granollers – Vallès Oriental)
  28. Fundació Maria Ferret (Mallorca)
  29. Fundació s'Olivar d'Estellencs (Mallorca)
  30. Fundació Vicent Andrés i Estellés
  31. Govern de les Illes Balears
  32. Grup Blanquerna (Mallorca)
  33. Institució Cultural de la Franja de Ponent
  34. Institut d’Estudis Eivissencs
  35. Jubilats per Mallorca
  36. Juventuts d'Esquerra Republicana (País Valencià)
  37. Majorka Esperantistaro / Col.lectiu Esperantista de Mallorca
  38. Musicologia UB
  39. Obra Cultural Balear
  40. Òmnium Cultural
  41. Plataforma Calvià per la Llengua
  42. Renova't
  43. Sindicat STEI-i
  44. Societat Coral El Micalet
  45. Societat Musical Lira Castellonera
  46. Societat Protectora de l'Humor
  47. Solidarios Mayores Activos (SOMAC)
  48. Universitat Catalana d’Estiu
  49. Veïns sense Fronteres
  50. Vicerrectorat d’Art, Cultura i Patrimoni de la UB

2.- Adhesions de personalitats representatives de l'àmbit polític:

  1. Sr. Joan Rigol i Roig,
    Ex President del Parlament de Catalunya (Barcelona)
  2. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira,
    Ex Vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya (Barcelona)
  3. Sr. Josep Bargalló Valls,
    Ex Conseller Primer del Govern de la Generalitat de Catalunya (Tarragona)
  4. Sr. Gabriel Barceló i Milta,
    Diputat Portaveu del Bloc per Mallorca al Parlament de les Illes Balears
  5. Sr. Miquel Àngell Llauger Rosselló,
    Diputat al Parlament de les Illes Balears
  6. Sr. Pere Sampol i Mas,
    Senador del PSM-EN, Ex Vicepresident del Govern de les Illes Balears (Mallorca)
  7. Sr. Damià Pons i Pons,
    Ex Conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears (Mallorca)
  8. Sr. Joan Mayol Serra
    Ex conseller d'Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears (Mallorca)
  9. Sr. Bernat Joan i Marí,
    Ex Eurodiputat, Ex Secretari de Política Lingüística de la Generalitat (Eivissa)
  10. Sr. Biel Majoral
    Ex Conseller de Mallorca, docent, investigador i cantant (Mallorca)
  11. Sra. Catalina Mª Bover i Nicolau,
    Ex consellera de Promoció i Ocupació del Consell (Mallorca)
  12. Sr. Cecili Buele i Ramis,
    Ex Conseller de Cultura (Mallorca)
  13. Sr. Jaume Obrador Soler,
    Ex regidor a l'Ajuntament de Palma, President de Veïns sense Fronteres (Mallorca)
  14. Sr. Joan López Casasnovas,
    Ex Conseller de Cultura (Menorca)

3.- Adhesions de personalitats representatives de l'àmbit cívic i cultural:

  1. Sr. Antoni Teruel i Barberà,
    President d'”Amics Prada” (Associació d'Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada (Barcelona
  2. Sra. Antònia Vicens Picornell,
    Escriptora (Mallorca)
  3. Sr. Bernat Vicens Vich,
    President de l'associació Drets Humans de Mallorca (Mallorca)
  4. Sr. Biel Caldentey Ramos,
    Secretari general del Sindicat STEI-i (Mallorca)
  5. Sr. Carles Camp i Pérez,
    President de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (Granollers)
  6. Sr. Carles Capdevila Plandiura,
    Director del Diari ARA (Barcelona)
  7. Sr. Carles Duarte i Montserrat,
    Director de la Fundació Lluís Carulla (Barcelona)
  8. Sr. Carles Subiela,
    Premi d'Actuació Cívica 2010 Fundació Lluís Carulla, President Institut d’Estudis comarcals del Camp del Túria (País Valencià)
  9. Sr. Climent Garau Arbona,
    Fundador del Grup Blanquerna, Premi Ramon Llull Govern Balear 2000, Creu Sant Jordi Generalitat de Catalunya 2003 (Mallorca)
  10. Sr. David Santamaria i Llavall,
    President Associació Musical Gèrminans (Barcelona)
  11. Sr. Isidor Marí Mayans
    President de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona)
  12. Sr. Jaume Bonet Moll,
    Portaveu Jubilats per Mallorca
  13. Sr. Jaume Corbera Pou,
    Fundador de la Llibreria Quart Creixent, Professor de la UIB (Mallorca)
  14. Sr. Jaume Mateu Martí,
    President de l'Obra Cultural Balear (Mallorca)
  15. Sr. Joan Carrero Saralegui,
    President Fundació s'Olivar (Mallorca)
  16. Sr. Joan Guasp i Vidal,
    escriptor mallorquí, Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla 2009
  17. Sr. Joan Lladonet,
    Coordinador de la Revista d'Ensenyament PISSARRA (Illes Balears)
  18. Sr. Joan Maluquer i Ferrer,
    President de la Fundació Mas i Terra, Director d'Edicions Galerada, Gerent de l'UCE (Barcelona)
  19. Sr. Joan Moll i Marquès,
    Pianista (Mallorca)
  20. Sr. Jordi Casassas i Ymbert
    Catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona (Barcelona)
  21. Sr. Jordi Marín i Badenes,
    Delegat de la Direcció General de Política Lingüística (Eivissa-Formentera)
  22. Sr. Jordi Sales i Coderch
    President de la Universitat Catalana d'Estiu (Barcelona)
  23. Sr. Jordi Vicent Marí Marí,
    President Associació Vuit d'Agost
  24. Sr. Josep Massot i Muntaner,
    Historiador, assagista i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat
  25. Sr. Lluís Pérez Carrasco,
    Coordinador d'Editorial Moll
  26. Sr. Manel Cabero i Vernedas,
    Director de Cor, Creu de Sant Jordi 2002 de la Generalitat de Catalunya (Barcelona)
  27. Sra. Maria Antònia Oliver París
    Presidenta Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (Mallorca)
  28. Sr. Marià Serra Planells,
    President de l'Institut d'Estudis Eivissencs (Eivissa)
  29. Sr. Mateu Joan i Florit,
    Editor del quinzenari l'Estel (Mallorca)
  30. Sr. Miquel Estelrich i Serralta,
    Pianista (Mallorca)
  31. Sra. Muriel Casals Couturier,
    Presidenta d'Òmnium Cultural (Barcelona)
  32. Sr. Oriol Homs i Ferret,
    Director general del CIREM -Centre d'Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània (Barcelona)
  33. Sr. Pep Cruanyes i Tor,
    Premi d'Actuació Cívica Fundació Lluís Carulla 2006, Consell de l'Advocacia Catalana i Comissió de la Dignitat (Barcelona)
  34. Sr. Pep Roig Gómez,
    Periodista i President de la Societat Protectora de l'Humor (Mallorca)
  35. Sr. Quim Manyós,
    Director Coral Espígol
  36. Sr. Salvador Bonada Font,
    President de l'Ateneu Alellenc (Alella)
  37. Sr. Tomàs Martínez Miró,
    Secretari Associació Cal-i-Cant i d'Arpellots Havaneres Band (Mallorca)
  38. Sr. Tomeu Martí i Florit,
    Coordinador de l'Obra Cultural Balear (Mallorca)
  39. Sr. Tomeu Mestre i Sureda,
    Escriptor i periodista (Mallorca)
  40. Sr. Xavier Chavarria Talarn,
    Realitzador de programes musicals a Catalunya Ràdio i Catalunya Cultura
  41. Sr. Xosñe Aviñoa,
    Musicologia UB (Barcelona)
  42. Sr. Tilbert Dídac Stegmann,
    Director de l'Estudi d'Investigació Catalanística de la Goethe Universität (Frankfurt)

4.- Totes les adhesions individuals

  1. Sr. Adrià Gorrias Cardona (Ciutadella - Menorca)
  2. Sr. Adrià Martínez i Cazorla (Catalunya)
  3. Sr. Adrià Santasussagna Riu (Barcelona - Barcelonès)
  4. Sr. Agustí Baró Bauló (Palma - Mallorca)
  5. Sr. Agustí Josep Aguiló i Llofriu (Palma - Mallorca)
  6. Sra. Aina Radresa (Sant Antoni de Calonge – Baix Empordà)
  7. Sra. Aina Teixidó Franch (Barcelona – Barcelonès)
  8. Sr. Albert Ferrer Biosca (Barcelona - Barcelonès)
  9. Sr. Albert Pàmies Carrión (Barcelona - Barcelonès)
  10. Sr. Albert Riutort Sánchez (Mallorca)
  11. Sr. Aleix Viadé Matas (Barcelona - Barcelonès)
  12. Sr. Alexandre Seguí Coll (Palma - Mallorca)
  13. Sra. Alícia Beltran Jordà (Ciutat Mallorca)
  14. Sr. Amadeu Corbera Jaume (Ciutadella - Menorca)
  15. Sra. Ana Cuéllar Velasco (Palma - Mallorca)
  16. Sr. Andreu Bover Bauzà (Vilafranca de Bonany - Mallorca)
  17. Sr. Andreu Genovart Orell (Manacor – Mallorca)
  18. Sr. Andreu Martínez Miret (Sant Pere de Ribes - Garraf)
  19. Sra. Angelina Gacías Gilet (Palma – Mallorca)
  20. Sra. Anna Alàs i Jové (Terrassa – Vallès Occidental)
  21. Sra. Anna Ollet (Tarragona - Tarragonès)
  22. Sra. Anna Rodés Serret (Barcelona - Barcelonès)
  23. Sra. Anna Solans Boixader (Manlleu - Osona)
  24. Sra. Anna Tajadura Fernández (Barcelona - Barcelonès)
  25. Sr. Antelm Tomàs Martí (Llucmajor - Mallorca)
  26. Sr. Antoni Amengual Ferre (Binissalem – Mallorca)
  27. Sr. Antoni Calvo Uribe (Sabadell – Vallès Occidental)
  28. Sr. Antoni Castelló i Klein (Mallorca)
  29. Sr. Antoni Far i Ferrer (Palma - Mallorca)
  30. Sr. Antoni Joan Fuster Ferragut (Mallorca)
  31. Sr. Antoni Josep Aguiló i Llofriu (Mallorca)
  32. Sr. Antoni Manuel Gorrias i Duran (Ciutat Mallorca)
  33. Sr. Antoni Palou Fortuny (Esporles - Mallorca)
  34. Sr. Antoni Teruel i Barberà (Barcelona – Barcelonès)
  35. Sra. Antònia Amengual (Palma - Mallorca)
  36. Sra. Antònia Cabot Trujillo (Palma - Mallorca)
  37. Sra. Antònia Llabrés Bernat (Mallorca)
  38. Sra. Antònia Marquès Planas (Inca - Mallorca)
  39. Sra. Antònia Mas Ripoll (Palma - Mallorca)
  40. Sra. Antònia Mestre Sureda (Mallorca)
  41. Sra. Antònia Peralta Campos (Alcúdia – Mallorca)
  42. Sra. Antònia Pou Amengual (Palma - Mallorca)
  43. Sra. Antònia Ripoll Martínez (Palma - Mallorca)
  44. Sra. Antònia Vicens Picornell (Mallorca)
  45. Sra. Apol·lònia Barceló Martorell (Felanitx - Mallorca)
  46. Sra. Apol·lònia Gené Ramis (Màlaga)
  47. Sra. Assumpta Mascaró Hernando (Marratxí - Mallorca)
  48. Sr. Bartomeu Mestre Sureda (Mallorca)
  49. Sr. Bartomeu Mulet Clodover (Palma - Mallorca)
  50. Sr. Benjamí Castell i Bru (Alginet – Ribera Alta - País Valencià)
  51. Sr. Bernat Bauçà Marroig (Mallorca)
  52. Sr. Bernat Castell Ordinas (Mallorca)
  53. Sr. Bernat Joan i Marí (Eivissa)
  54. Sr. Bernat Vicens Vich (Palma - Mallorca)
  55. Sra. Berta Torras Vila (Manresa - Bages)
  56. Sr. Biel Caldentey Ramos (Mallorca)
  57. Sr. Biel Majoral (Algaida - Mallorca)
  58. Sr. Biel Porcel López (Arenys de Munt - Maresme)
  59. Sr. Biel Vilanova Bisquerra (Pont d'Inca - Mallorca)
  60. Sra. Bienvenida Villalobos (Marratxí - Mallorca)
  61. Sra. Buia Reixach Feixes (Vilalleons - Osona)
  62. Sr. Carles Barcons i Ribes (Bigues i Riells – Vallès Oriental)
  63. Sr. Carles Camp i Pérez (Granollers – Vallès Oriental)
  64. Sr. Carles Capdevila Plandiura (Barcelona - Barcelonès)
  65. Sr. Carles Duarte i Montserrat (Barcelona - Barcelonès)
  66. Sr. Carles Gumí Prat (Barcelona - Barcelonès)
  67. Sr. Carles Subiela (País Valencià)
  68. Sra. Carme Pérez Casanueva (Barcelona - Barcelonès)
  69. Sra. Carme Torres Vives (Vilafranca de Bonany - Mallorca)
  70. Sra. Carme Vidal i Juan (Palma - Mallorca)
  71. Sra. Carme Vidal Jaume (Palma – Mallorca)
  72. Sra. Carmen Catalán Méndez de Sotomayor (Alacant – País Valencià)
  73. Sra. Carolina Giménez Sola (Mallorca)
  74. Sra. Carolina Rigo Guasch (Palma – Mallorca)
  75. Sra. Catalina Mª Bover i Nicolau (Vilafranca de Bonany - Mallorca)
  76. Sra. Catalina Torres i Quetglas (Palma - Mallorca)
  77. Sra. Caterina Janer Gomila (Sineu - Mallorca)
  78. Sra. Cathy Sweeney (Calvià - Mallorca)
  79. Sr. Cecili Buele i Ramis (Ciutat Mallorca)
  80. Sra. Cèlia Romero Torró (Palamós – Baix Empordà)
  81. Sra. Cinta Ollé Sabaté (Barcelona - Barcelonès)
  82. Sra. Clara Antonio Bonet (Barcelona - Barcelonès)
  83. Sra. Clara Gifre Oliveras (Barcelona - Barcelonès)
  84. Sra. Clara Núria Joan Marí (Eivissa)
  85. Sr. Climent Garau i Arbona (Bunyola - Mallorca)
  86. Sra. Concepció P. C. (Granollers - Vallès Oriental)
  87. Sra. Conxa Socias Colomar (Pont d'Inca – Mallorca)
  88. Sra. Cristina Llabrés (Lloseta - Mallorca)
  89. Sra. Cristina Pérez Zuferri (Barcelona - Barcelonès)
  90. Sra. Cristina Realp Cortillas (Barcelona - Barcelonès)
  91. Sr. Damià Pons i Pons (Mallorca)
  92. Sr. David Abril Hervàs (Inca - Mallorca)
  93. Sr. David Nicolás Huete (Mallorca)
  94. Sr. David Santamaria (Manresa - Bages)
  95. Sr. David Santamaria i Llavall (Santpedor - Bages)
  96. Sr. Eduard Mallol i Blanch (Granollers - Vallès Oriental)
  97. Sr. Eduard Montané i Socias (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  98. Sr. Eduardo Pons Mercadal (Maó - Menorca)
  99. Sra. Èlia Casals Alsina (Girona - Gironès)
  100. Sra. Elisabet Abeyà Lafontana (Bunyola – Mallorca)
  101. Sr. Eloi Tió Fernández (Viladecavalls – Vallès Occidental)
  102. Sra. Emma Oliveras Torras (Manresa - Bages)
  103. Sr. Enric Molina Gayà (Llinars del Vallès – Vallès Oriental)
  104. Sr. Erik València i López (Granollers - Vallès Oriental)
  105. Sra. Esperança Gamundí Esteva (Palma – Mallorca)
  106. Sra. Esperança Serra Ramis (Palma - Mallorca)
  107. Sr. Eudald Puig i Mayolas (Terrassa - Vallès Occidental)
  108. Sra. Eugènia Tort (Barcelona - Barcelonès)
  109. Sra. Eva Estal Roca (Vilafranca del Penedès – Alt Penedès)
  110. Sra. Fanny Bauzà Ramonell (Binissalem – Mallorca)
  111. Sr. Ferran Reig Albero (Castelló de la Ribera – Ribera Alta – País Valencià)
  112. Sr. Francesc Cardona Natta (Maó - Menorca)
  113. Sr. Francesc Pérez Pastor (Palma - Mallorca)
  114. Sr. Francesc Xavier Beltran i Rosselló (Palma - Mallorca)
  115. Sra. Francesca Bosch Capó (Mallorca)
  116. Sra. Francesca Marí Torres (Palma - Mallorca)
  117. Sra. Francisca Llorens Cladera (Mallorca)
  118. Sra. Francisca Martorell Fullana (Palma – Mallorca)
  119. Sr. Francisco Sánchez Nlstal (Maó – Menorca)
  120. Sr. Francisco Suárez Riera (Palma - Malora)
  121. Sr. Gabriel Amengual Coll (Palma – Mallorca)
  122. Sr. Gabriel Barceló Milta (Palma – Mallorca)
  123. Sr. Gabriel Huguet Ballester (Campos – Mallorca)
  124. Sr. Gabriel Rosselló Torres (Marratxí - Mallorca)
  125. Sra. Gemma Garcia Pujades (Vilafranca del Penedès - Alt Penedès)
  126. Sr. Gonçal Benavent Carbonell (Manuel – Ribera del Xúquer – País Valencià)
  127. Sra. Gracia Martí Ameaótller (Maó - Menorca)
  128. Sra. Gal·la Santiago (Barcelona - Barcelonès)
  129. Sr. Gonzalo Manglano Flores (València – País Valencià)
  130. Sr. Guillem Batllori Pagès (Palamós - Baix Empordà)
  131. Sr. Guillem Escarihuela Carbonell (Silla – Horta Sud - País Valencià)
  132. Sr. Guillem Ferrer i Arbona (Montuïri - Mallorca)
  133. Sr. Guillem Ramis i Moneny (Mallorca)
  134. Sr. Guillem Vaquer i Homar (Palma - Mallorca)
  135. Sra. Helena Herrera Gorosito (Mallorca)
  136. Sra. Helena Inglada Grau (Palma - Mallorca)
  137. Sr. Ignacio Montero Requena (València – País Valencià)
  138. Sr. Ignasi Saludes Cuberas (Barcelona - Barcelonès)
  139. Sra. Imma Monzó (València – País Valenciá)
  140. Sra. Isabel Rosselló Girart (Ciutat Mallorca)
  141. Sra. Isabel Sancho Rousset (Barcelona - Barcelonès)
  142. Sra. Isabel Sintes Janer (Palma - Mallorca)
  143. Sr. Isidor Marí Mayans (Barcelona - Barcelonès)
  144. Sr. Ivan Toboso Llopis (Vinalesa – València)
  145. Sr. Jacint Planas i Sanmartí (Palma - Mallorca)
  146. Sr. Jaime Rosselló Pont (Manacor - Mallorca)
  147. Sr. Jaume Alemany Pascual (Palma – Mallorca)
  148. Sr. Jaume Bonet Moll (Palma - Mallorca)
  149. Sr. Jaume Colom Mateu (Sóller - Mallorca)
  150. Sr. Jaume Corbera Pou (Bunyola - Mallorca)
  151. Sr. Jaume Mateu Martí (Mallorca)
  152. Sr. Jaume Obrador Soler (Palma - Mallorca)
  153. Sr. Jaume Payeras Alzina (Inca - Mallorca)
  154. Sr. Jaume Piquer i Jordana (Girona - Gironès)
  155. Sr. Jaume Rosselló Cuní (Palma - Mallorca)
  156. Sr. Jaume Rosselló Mir (Esporles - Mallorca)
  157. Sr. Jaume Vilanova Socias (Es Pont d'Inca – Mallorca)
  158. Sr. Jesús Badia i Masgrau (Berga - Berguedà)
  159. Sr. Joan Adrover i Mascaró (Campos - Mallorca)
  160. Sr. Joan Brunet Colom (Palma - Mallorca)
  161. Sr. Joan Caldentey Barceló (Colònia de Sant Pere - Mallorca)
  162. Sr. Joan Carles Planells Vives (Palma – Mallorca)
  163. Sr. Joan Carrero Saralegui (Estellencs - Mallorca)
  164. Sr. Joan Ferrà i Aloy (Mallorca)
  165. Sr. Joan Francesc Cortès Ribot (Manacor – Mallorca)
  166. Sr. Joan Guasp i Vidal (Consell - Mallorca)
  167. Sr. Joan Lladonet Escalas (Palma - Mallorca)
  168. Sr. Joan López Casasnovas (Menorca)
  169. Sr. Joan Maluquer i Ferrer (Barcelona - Barcelonès)
  170. Sr. Joan Mas i Adrover (Palma - Mallorca)
  171. Sr. Joan Mayol Serra (Ciutat Mallorca)
  172. Sr. Joan Miquel Muñoz Socias (Palma - Mallorca)
  173. Sr. Joan Moll Marquès (Mallorca)
  174. Sr. Joan Obrador Adrover (Palma – Mallorca)
  175. Sr. Joan Raventós Hill (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  176. Sr. Joan Rigol i Roig (Barcelona - Barcelonès)
  177. Sr. Joan Roig Sastre (Porreres - Mallorca)
  178. Sr. Joan Vicenç Lillo i Colomar (Alaró - Mallorca)
  179. Sra. Joana Artigues i Rebassa (Binissalem - Mallorca)
  180. Sr. Joaquín Manglano Navarro (València)
  181. Sr. Jordi Casassas i Ymbert (Barcelona - Barcelonès)
  182. Sr. Jordi Cornudella Heras (Terrassa - Vallès Occidental)
  183. Sr. Jordi Girbés Trull (Algemesí - Ribera Alta - País Valencià)
  184. Sr. Jordi Marín i Badenes (Eivissa-Formentera)
  185. Sr. Jordi Marín i Monfort (Santpedor - Bages)
  186. Sr. Jordi Sales i Coderch (Barcelona - Barcelonès)
  187. Sr. Jordi Vegas (Barcelona - Barcelonès)
  188. Sr. Jordi Vicent Marí Marí (Eivissa)
  189. Sr. Josep Bargalló Valls (Tarragona - Tarragonès)
  190. Sr. Josep Cortès Servera (Sant Llorenç des Cardassar - Mallorca)
  191. Sr. Josep Massot i Muntaner (Montserrat - Bages, Anoia, Baix Llobregat)
  192. Sr. Josep Noguera Arrom (Palma - Mallorca)
  193. Sr. Josep Ollé Sabaté (Tortosa - Baix Ebre)
  194. Sr. Josep Serra Colomar (Palma - Mallorca)
  195. Sr. Josep Torres (Palma – Mallorca)
  196. Sr. Josep Valero González (Marratxí – Mallorca)
  197. Sr. Josep-Lluís Alonso Arumí (Barcelona - Barcelonès)
  198. Sr. Josep-Lluís Carod-Rovira (Barcelona - Barcelonès)
  199. Sr. Juan Hernández Jover (Palma - Mallorca)
  200. Sr. Juanjo (Palamós – Baix Empordà)
  201. Sra. Judit Almúnia Ruano (Barcelona - Barcelonès)
  202. Sra. Judit Muñoz Sellés (Vic - Osona)
  203. Sra. Judit Plana (Barcelona - Barcelonès)
  204. Sra. Júlia Brugada Sartorio (Barcelona - Barcelonès)
  205. Sra. Júlia Camps Pons (Maó - Menorca)
  206. Sra. Karina Chamblín Rosselló (Palma – Mallorca)
  207. Sra. Laia Vidal Lagé (Barcelona - Barcelonès)
  208. Sra. Laura Bosch Borràs (Barcelona - Barcelonès)
  209. Sr. Llorenç Fernández Oliver (Palma - Mallorca
  210. Sr. Llorenç Riera Bestard (Petra – Mallorca)
  211. Sr. Lluís Aragay i Albaladejo (Barcelona - Barcelonès)
  212. Sr. Lluís Gavaldà i Subirachs (Manresa - Bages)
  213. Sr. Lluís Gené i Ramis (Palma – Mallorca)
  214. Sr. Lluís Parcerisa Marmí (Berga - Berguedà)
  215. Sr. Lluís Pérez Carrasco (Palma – Mallorca)
  216. Sr. Luís Guasteví Ginart (Maó - Menorca)
  217. Sra. Lurdes Pascual i Virella (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  218. Sra. Magdalena Gual Seguí (Palma - Mallorca)
  219. Sr. Manel Cabero i Vernedas (Barcelona – Barcelonès)
  220. Sr. Manel Ramoneda i Coch (La Pobla de Claramunt - Anoia)
  221. Sr. Manuel Comas Lucena (Palma - Mallorca)
  222. Sra. Mar Mañes Bordes (Barcelona - Barcelonès)
  223. Sra. Mara Alberola i Navarro (Palma - Mallorca)
  224. Sr. Marc Guerris Farré (Reus – Baix Camp)
  225. Sra. Marga Munar Vila (Bunyola - Mallorca)
  226. Sra. Marga Ramis Vial (Palma – Mallorca)
  227. Sra. Marga Serra (Eivissa)
  228. Sra. Margalida Bover Torres (Mallorca)
  229. Sra. Margarida Ferrer Vera (Palma – Mallorca)
  230. Sra. Margó Pons Mercadal (Maó – Menorca)
  231. Sra. Mari Jané Gonyalons (Maó - Menorca)
  232. Sra. Maria Àngeles Martínez Corderas (Illes Balears
  233. Sra. Maria Antònia Font Gelabert (Mallorca)
  234. Sra. Maria Antònia Melià Sampol (Porreres - Mallorca)
  235. Sra. Maria Antònia Oliver Paris (Mallorca)
  236. Sra. Maria Auxiliadora Moll Marquès (Palma - Mallorca)
  237. Sra. Maria Balaguer Morro (Palma - Mallorca)
  238. Sra. Maria Barceló Morey (Palma - Mallorca)
  239. Sra. Maria Benejam Berger (Perpinyà – Pirineus Orientals – Catalunya Nord)
  240. Sra. Maria Canyelles Capó (Pòrtol – Mallorca)
  241. Sra. María de los Ángeles Cano Zorrilla (Barcelona - Barcelonès)
  242. Sra. Maria del Carme Simó Roca (Palma – Mallorca)
  243. Sra. Maria del Mar Tugores Ferrer (Palma - Mallorca)
  244. Sra. Maria Dolors Álvarez Díaz (Barcelona - Barcelonès)
  245. Sra. Maria Eugènia Domenech Buele (Palma - Mallorca)
  246. Sra. Maria Francisca Simonet Salas (Palma - Mallorca)
  247. Sra. María José Pascual Blanes (Banyeres de Mariola – Alcoià – País Valencià)
  248. Sr. Marià Serra Planells (Eivissa)
  249. Sra. Maria Teresa Taberner i Serra (Girona - Gironès)
  250. Sra. Marina Bover Torres (Vilafranca de Bonany - Mallorca)
  251. Sra. Marina Llop Carrión (València – País Valencià)
  252. Sra. Marta Aragó Xicola (Granollers - Vallès Oriental)
  253. Sra. Marta Elías Moreno (Barcelona - Barcelonès)
  254. Sra. Marta Torres Vicens (Mallorca)
  255. Sr. Martí Canyelles (Santa Maria - Mallorca)
  256. Sr. Martí Gené Ramis (Palma - Mallorca)
  257. Sr. Martí Marimon Aiguadé (Barcelona - Barcelonès)
  258. Sr. Mateu Joan i Florit (Sant Joan - Mallorca)
  259. Sr. Mateu Vich Coll (Mallorca)
  260. Sra. Mercè Garau i Blanes (Bunyola – Mallorca)
  261. Sra. Meritxell Rius i Montcusí (Santa Eulària des Riu - Eivissa)
  262. Sr. Miquel Àngel Llauger Rosselló (Palma – Mallorca)
  263. Sr. Miquel Clar Oliver (Palma - Mallorca)
  264. Sr. Miquel López Crespí (Palma - Mallorca)
  265. Sr. Miguel Manresa Borrás (Palma - Mallorca)
  266. Sr. Miquel Estelrich i Serralta (Mallorca)
  267. Sr. Miquel Ferrer Amer (Palma - Mallorca)
  268. Sr. Miquel Ferrer Arbona (Palma - Mallorca)
  269. Sr. Miquel Mas Garau (Santa Maria del Camí - Mallorca)
  270. Sr. Miquel Vilanova (Ciutat Mallorca)
  271. Sra. Mireai Carmona (Barcelona - Barcelonès)
  272. Sra. Mireia Iñíguez Pérez (Barcelona - Barcelonès)
  273. Sra. Mireia Subirats (Barcelona - Barcelonès)
  274. Sra. Mònica Pastor Portero (Mallorca)
  275. Sra. Montserrat Artigues (Barcelona - Barcelonès)
  276. Sr. Montserrat Bell Roma (El Perelló – Baix Ebre)
  277. Sra. Muriel Casals Couturier (Barcelona - Barcelonès)
  278. Sra. Nati Montané Socias (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  279. Sr. Neus Marroig Colom (Sóller - Mallorca)
  280. Sr. Nicolás Ibarra Murillo (Palma - Mallorca)
  281. Sr. Nicolau Colom Martí (Bunyola – Mallorca)
  282. Sra. Nil Tena Puyo (Sant Sadurní d'Anoia - Alt Penedès)
  283. Sra. Nina Sunyer Vidal (Girona - Gironès)
  284. Sra. Núria Aguiló Casabona (Esporles - Mallorca)
  285. Sra. Núria Casademont i Plà (Figueres - Alt Empordà)
  286. Sra. Núria Pastallé Burrull (Maó - Menorca)
  287. Sra. Núria Riba i Marcó (Lloret de Mar - Selva)
  288. Sr. Oriol Homs i Ferret (Barcelona – Barcelonès)
  289. Sr. Òscar Fallada García-Valle (Tarragona - Tarragonès)
  290. Sra. Patrícia Acevedo (Barcelona - Barcelonès)
  291. Sr. Pau Gorrias Pons (Ciutadella – Menorca)
  292. Sr. Pau Marquès i Oleo (Ciutadella - Menorca)
  293. Sr. Pau Montané Pascual (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  294. Sr. Pep Cruanyes i Tor (Barcelona - Barcelonès)
  295. Sr. Pep Juárez Álvarez (Binissalem - Mallorca)
  296. Sr. Pep Roig Gómez (Palma - Mallorca)
  297. Sra. Pepa Verdaguer Aguiló (Palma - Mallorca)
  298. Sr. Pere Albertí (Palma - Mallorca)
  299. Sr. Pere Sampol i Mas (Mallorca)
  300. Sra. Pilar Coll Pons (Alaior - Menorca)
  301. Sr. Pol Pujol Salas (Sant Vicenç dels Horts)
  302. Sra. Queti Vinyals Florenciano (Vilanova i la Geltrú - Garraf)
  303. Sr. Quim Llimona Torras (Barcelona - Barcelonès)
  304. Sr. Quim Manyós (Barcelona - Barcelonès)
  305. Sra. Quima Farré Urzaiz (Londres - Anglaterra)
  306. Sr. Rafel Aragonès Fort (Barcelona - Barcelonès)
  307. Sr. Raimon Palou Fortuny (Esporles - Mallorca)
  308. Sr. Ramon Oró (Mallorca)
  309. Sra. Raquel Buele Zamora (Palma - Mallorca)
  310. Sr. Roger Jordana (Montserrat – Bages, Anoia, Baix Llobregat)
  311. Sra. Rosa Calafat Vila (Esporles - Mallorca)
  312. Sra. Rosa Mollà Aznar (Palma – Mallorca)
  313. Sra. Roser Puigneró Vila (Palma - Mallorca)
  314. Sra. Roser Roger (Girona - Gironès)
  315. Sr. Rubén Ortiz Uroz (Cervera - Segarra)
  316. Sra. Sagrari Moranta Mulet (Palma – Mallorca)
  317. Sr. Salvador Bonada Font (Alella - Maresme)
  318. Sr. Samuel Piera i Cortell (Benimassot – Comtat – País Valencià)
  319. Sra. Sandra Masmitjà Riera (Capmany – Alt Empordà)
  320. Sra. Sandra Salas Bosch (Illes Balears)
  321. Sr. Sebastià Portell i Clar (Barcelona - Barcelonès)
  322. Sra. Sílvia Buele Zamora (Llucmajor – Mallorca)
  323. Sra. Tània Prats Tur (Eivissa)
  324. Sra. Teresa Armengol Collado (Barcelona - Barcelonès)
  325. Sra. Teresa Gené i Ramis (Palma - Mallorca)
  326. Sr. Tilbert Dídac Stegmann (Frankfurt del Main)
  327. Sr. Tomàs Martínez Miró (Mallorca)
  328. Sr. Tomeu Bosch i Barceló (Palma - Mallorca)
  329. Sr. Tomeu Cànaves Barceló (Santanyí - Mallorca)
  330. Sr. Tomeu Martí i Florit (Mallorca)
  331. Sr. Tomeu Torrens i Torres (Palma - Mallorca)
  332. Sr. Toni Esteva (Artà - Mallorca)
  333. Sr. Toni Ferriol Arrom (Sa Pobla - Mallorca)
  334. Sr. Toni Moragues Font (Petra - Mallorca)
  335. Sra. Tonia Pou Amengual (Palma - Mallorca)
  336. Sra. Txell Partal Maresma (Barcelona - Barcelonès)
  337. Sr. Vicent Tur i Serra (Eivissa)
  338. Sr. Víctor Moll Marquès (Mallorca)
  339. Sr. Xavi Cassanyes Edo (Capellades - Anoia)
  340. Sr. Xavier Chavarria Talarn (Barcelona - Barcelonès)
  341. Sr. Xavier Gil Batet (Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)
  342. Sr. Xavier Margais Basi (Bunyola - Mallorca)
  343. Sr. Xavier Merino i Serra (Girona - Gironès)
  344. Sr. Xavier Nogué (Santa Eulàlia de Ronçana – Vallès Oriental)
  345. Sr. Xavier Pericàs Serra (Palma - Mallorca)
  346. Sr. Xavier Ramis Caldentey (Palma – Mallorca)
  347. Sr. Xavier Sans i Fortuny (Barcelona - Barcelonès)
  348. Sra. Xesca Vicens Escandell (Barcelona - Barcelonès)
  349. Sra. Xisca Castell (Palma - Mallorca)
  350. Sr. Xisco Sampol Noguera (Mallorca)
  351. Sr. Xose Aviñoa (Barcelona - Barcelonès - Barcelonès)

dijous, 14 d’abril del 2011

Sobre concert commemoratiu de Pau Casals a l'ONU

Coincidint amb una campanya de recaptació de suports cívics a una iniciativa cultural mallorquina, promoguda per l'entitat Forum Musicae que presideix Magda González, nombrosos mitjans informatius alternatius s'han fet ressò de les declaracions efectuades per la presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla sobre el concert a realitzar a la seu de l'ONU, per commemorar el 40è aniversari de l'actuació de Pau Casals, el 24 d'octubre de 1971:

  1. L'Orfeó Català prepara un concert a l'ONU pel 40è aniversari de l'actuació de Pau Casals -
    Vilaweb (13 d'abril de 2011)
  2. L'Orfeó Català prepara un concert a l'ONU pel 40è aniversari de l'actuació de Pau Casals. L'Orfeó Català i el Palau de la Música treballen per fer un concert coral commemoratiu a la seu de l'ONU a Nova York, on es cantaria l'Himne de les Nacions Unides, en record del 40è aniversari de la famosa actuació de Pau Casals. -
    es noticias (13 d'abril de 2011
  3. El Orfeó Català prepara un concierto en la ONU en el 40 aniversario de la actuación de Pau Casals. El Orfeó Català y el Palau de la Música trabajan para realizar un concierto coral conmemorativo en la sede de la ONU en Nueva York, en el que se cantaría el Himno de las Naciones Unidas, en recuerdo del 40 aniversario de la famosa actuación de Pau Casals. -
    noticias.terra.es /13 d'abril de 2011)
  4. Està previst pel 24 d’octubre, coincidint amb el ple de l'Assemblea General de les Nacions Unides. L'Orfeó Català prepara un concert a l'ONU per a commemorar el 40è aniversari de l'actuació de Pau Casals. L’actuació està en 'stand by' pel canvi de Govern -
    Diario crítico (13 d'abril de 2011)
  5. El Orfeó Català prepara un concierto en la ONU en el 40 aniversario de la actuación de Pau Casals. El proyecto está en 'stand by' por el cambio de Govern -
    Que – Barcelona (13 d'abril de 2011)
  6. L'Orfeó prepara un concert a l'ONU en motiu dels 25 anys de l'històric que va fer Pau Casals. Mariona Carulla vol que acudeixin fins a Nova York unes 200 persones -
    Lamalla.cat (13 d'abril de 2011)
  7. L'Orfeó Català vol portar el Cant dels ocells de Pau Casals al ple de l'ONU del 24 d'octubre - Infoindepe (13 d’abril de 2011)
  8. El Orfeó prepara un concierto en la ONU a los 25 años del histórico de Casals -
    Ecodiario (13 d'abril de 2011)

Qui vulgui adherir-se a aquesta iniciativa cultural, ho pot fer emplenant i enviant aquest formulari a Forum Musicae:

dimecres, 13 d’abril del 2011

Suport a la reestrena de l’HIMNE DE LA PAU de Pau CASALS

Des de fa uns dies, s'estan recaptant suports a una iniciativa cultural nascuda a Mallorca i estesa arreu dels Països Catalans.

Es tracta de donar suport a la reestrena de l'Himne de la Pau de Nacions Unides, que va compondre, interpretar i dirigir el mestre Pau Casals, a la mateixa seu de l'ONU el 24 d'octubre de 1971. Qui vulgui donar-hi suport, pot emplenar aquest formulari:



Com manifesta la presidenta de l'entitat mallorquina Forum Musicae, Magdalena González Crespí:

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC, dirigida pel mestre Salvador Brotons) i el Cor Jove dels Països Catalans (CJPC, dirigit pel mestre Esteve Nabona) són dues iniciatives culturals nascudes a Mallorca, de la mà de l'entitat mallorquina Forum Musicae, que treballa en la dinamització dels ensenyaments musicals a les Illes Balears i Pitiüses, fa molts anys.

L'OJIPC arreplega cada any joves i al·lotes, d'entre 18 i 26 anys, de tots els territoris on compartim la mateixa llengua catalana i la cultura que s'hi expressa -de Salses a Guardamar i de Fraga fins a l'Alguer-, amb la finalitat de difondre les músiques simfòniques i corals que ens són pròpies i que, incomprensiblement, romanen massa sovint dins l'oblit.

Des que l'any 2004 l'OJIPC va fer dos concerts -a Barcelona (al Festival de la Joventut, Fòrum Internacional de les Cultures) i a la seu catedral de Perpinyà, any rere any n'ha continuat fent a Sant Miquel de Cuixà (Universitat Catalana d'Estiu, a Prada); a Mutxamel (Casa de Cultura, Alacant); a Sant Antoni de Portmany i a Santa Eulària des Riu (Palau de Congressos, Eivissa); a Maó (Teatre Principal, Menorca); a Palma (Teatre Principal, Mallorca); i a Lisboa (Palau Foz, Portugal).

L'any 2010 tornà a fer el seu concert a Barcelona, en aquesta ocasió, al Palau de la Música Catalana amb la col·laboració dels Cors de l’Orfeó Català. Aquest mateix any es presenta oficialment a Mallorca el Cor Jove dels Països Catalans. En els anys d’existència de l’OJIPC ha enregistrat amb el suport de Catalunya Música cinc volums de la Col·lecció Compositors dels Països Catalans i editat en paper set obres.

Des de fa quasi dos anys, l'entitat mallorquina Forum Musicae treballa en un projecte que ha de culminar en una d’aquelles actuacions que es poden considerar rellevants dins l'àmbit musical dels Països Catalans: amb motiu del 40è aniversari de l’estrena de l'Himne de la Pau de Nacions Unides, -que va compondre i dirigir el mestre Pau Casals, per encàrrec del secretari general de l'ONU, senyor U Thant-, ens proposam de commemorar-ho amb una interpretació a la mateixa seu de Nacions Unides, a càrrec de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, el Cor Jove dels Països Catalans i el Cor de Noies i Cor Jove de l’Orfeó Català, el mateix dia 24 d'octubre de 2011.

Per accedir a tots els suports institucionals que s'hi precisen, ens ajuda molt poder comptar amb l'adhesió de personalitats del nostre àmbit cultural més proper, que valorin positivament una iniciativa d'aquestes característiques, relacionada directament amb la música simfònica i coral dels Països Catalans.

És per això que vos deman la vostra adhesió particular a la realització d'aquest projecte, mitjançant la vostra signatura, que vos agraesc per endavant.

Ben cordialment,

Magdalena González Crespí
presidenta de Forum Musicae

dissabte, 9 d’abril del 2011

Impressions mallorquines d'eleccions peruanes

M'acaba d'arribar un missatge que m'informa sobre les eleccions a la Presidència de la República del Perú que se celebren diumenge, 10 d'abril de 2011.
La bona amiga Joana Maria Perelló, membre de l'entitat Entrepobles (que roman integrada dins l'Assemblea de Moviments Socials de Mallorca)que ja duu un temps residint al Perú, hi comparteix les seves impressions sobre el procés electoral peruà que ha tengut l'oportunitat de veure i viure de molt a prop.
Li n'agraesc la confiança i l'oportunitat de poder compartir-les amb altra gent:
"Vaja setmaneta més agitada politícament i històricament parlant..."
Després d'aquestes darreres setmanes de plena campanya electoral per les eleccions presidencials del proper diumenge-10, on he pogut participar de xerrades diverses on es convidava als candidats dels diferents partits perquè exposassin el seu programa entorn a temes tals com els drets humans, els drets dels pobles indígenes, alternatives al extractivisme... i on, és clar, tot s'ha de dir, no s'hi han banyat gaire...
Aquesta darrera setmana ha estat vertiginosa, amb debats dels candidats i tancaments de campanya.
A partir de les 00:00 am de la matinada d'avui divendres s'ha implantat sa llei seca (no es pot comprar ni consumir alcohol!) i està prohibit manifestar-se o reunir-se de manera pública en qualsevol espai fins passades les eleccions (se suposa que perquè la gent estigui ben preparada per anar a votar conscientment...).
Sa veritat és que el panorama és ben pessimista i gens alentador davant les opcions electorals que hi ha en joc. Vist des de la perspectiva dels pobles indígenes i originaris (que és on estic més posada) cap de les opcions aposta per als seus drets. Per això cal pensar més en les possibilitats de la lluita i unitat dels pobles i de les comunitats costenyes, andines i amazòniques del país, sent ells mateixos els protagonistes dels canvis que es puguin esdevenir.
Dins aquest marc, es passat dimarts-5 d'abril es commemorava de manera crítica "el autogolpe" de 1992 d'Alberto Fujimori. Aquest acte se celebra cada any però enguany resultava que no hi havia doblers per finançar-ho i no s'anava a fer. Davant això la ciutadania, nombrosos col·lectius sense color ni opció política, activistes, persones a títol individual... es mobilitzaren en uns dies per poder dur-ho a terme i fer front a les despeses que s'ocasionarien, ja que enguany més que mai, davant el panorama polític del moment i a 5 dies d'unes eleccions presidencials on una de les candidates és la mateixa Keiko Fujimori, filla del dictador, hi havia sa necessitat de reivindicar i recordar els crims que durant gairebé 10 anys es varen succeir al país perquè no es tornin a repetir.
Sota lemes com "No al Fujimontesinismo", "No más corrupción, no más impunidad, no al continuismo", "Para que no se repita"... es van organitzar uns dies d'activitats variades on l'acte principal fou aquest del dia 5.


L'acte, d'un civisme i una organització ciutadana admirable, es va poder dur a terme sense incidents i omplí sa plaça San Martín (on fins fa pocs mesos estava prohibit fer qualsevol tipus d'acte públic!) de persones que anaven i venien i que s'informaven.
Va consistir en una fira d'estànds amb testimonis gràfics i escrits, fotografies, música en viu, projecció de documentals, vígilia per les víctimes... on s'explicava i denunciava tot el succeït entre els anys 1992-2000.
Sa veritat és que passejant-me per les diferents paredetes i llegint els testimonis de centenars de víctimes, la pell se'm posava de gallina i les emocions brollaven...
Més de 300.000 dones de les zones més pobres del país foren esterilitzades en una deliberada política demogràfica denominada "Programa de Salud Reproductiva y Planificación Familiar del Ministerio de Salud".
Es va recórrer a mètodes coercitius i enganys i com a conseqüència de les intervencions quirúrgiques, es produiren morts i moltes dones quedaren amb sequel·les físiques i psicològiques que perduren en l'actualitat.
També milers de dones més foren víctimes de violacions per part de l'exèrcit de s'Estat (els testimonis que es podien llegir eren terribles...).
Altres crims de violació als drets humans com els de La Cantuta (Universitat on el 18 de juliol de 1992 segrestaren, assessinaren i desapareixeren a 1 professor i 9 alumnes...), Barrios Altos i molts altres, també es recorden aquest dia.
Aquest règim dictatorial va convertir el país en el paradís de la corrupció i s'abús i va perpetrar crims contra persones i poblacions indefenses sota el pretext de combatre sa subversió.
Més de 15 anys després de comesos els crims de violació als drets humans, l'abril de 2009 Fujimori fou sentenciat a 25 anys de presó. Malgrat tot, avui dia ell compta amb privilegis a la presó i la majoria dels culpables de tot allò són absolts.
És per a aquest motiu que tots els anys en aquestes dates els col·lectius manifesten la seva indignació i repudi contra l'autoritarisme, la corrupció, la violència de l'Estat i les nombroses formes d'opressió comeses contra les organitzacions populars, estudiantils i sindicals durant el funest règim "fujimontesinista".
Les víctimes continuen cercant justícia i reparació. No obliden!


Sembla increïble com davant això, la Justícia peruana arxivàs al 2009 les 2074 denúncies presentades per les dones víctimes, malgrat que "les esterilitzacions forçades constitueixen delictes de lesa humanitat" segons l'Estatut de Roma i per tant són imprescriptibles.
És per això que nombroses organitzacions en defensa de Drets Humans i de dones del Perú han reiniciat les accions legals en instàncies d'àmbit nacional i internacional (la CIDH) perquè aquests delictes no quedin impunes i els responsables siguin castigats.
Entrepobles acompanyam també algunes d'aquestes organitzacions, com DEMUS i APRODEH, presents aquest dia a l'acte commemoratiu.
Com a colofó de sa setmana i per completar aquests retalls de sa història, avui vespre he anat a veure una obra de teatre que es diu "Sin Título" de la companyia Yuyachkani.
L'obra és un recorregut per la història del Perú des de la guerra de Xile o Guerra del Pacífic(1883) fins a l'actual govern d'Alan Garcia, passant pel període del conflicte armat de Sendero Luminoso, la dictadura de Fujimori, el refugi en la religió cristiana, el capitalisme i l'explotació dels recursos...
És una obra desgarradora que des del començament captura a s'espectador (és un tipus de teatre alternatiu, amb performance, la gent està dreta dins una sala que és com un museu i constantment s'ha de moure de banda a banda per no ser atropellada pels mateixos actors) i el fa partícep li agradi o no, remoguent emocions i sentiments.
Jo, que no som peruana i que per descomptat m'he perdut trossos que no entenia, al final he acabat feta pols.
I és que sa història del Perú és dolorosa es miri des d'on es miri. Aquesta gent ha patit tant i tot és tan recent encara que és normal que a vegades no siguem capaços des de sa nostra mirada occidental d'entendre ses seves reaccions, ses seves lluites, es seu caràcter, sa seva insumissió...
No se salva ningú d'haver patit en carn pròpia alguns d'aquests crims: una mare, un fill, s'home, son pare... I això marca de per vida i és difícil superar-ho (si és que mai se supera...).
I, com sempre, els qui més han patit i pateixen són els més dèbils, els pobres, els més llunyans, els més oblidats...
Com deia un dels epígrafs d'una de les parets del teatre: "la memoria necesita anclajes: lugares y fechas, monumentos, conmemoraciones, rituales, estímulos sensoriales - un olor, un sonido, una imagen - pueden desencadenar recuerdos y emociones"

Bé, esper no haver-vos avorrit gaire... També vos pas algunes fotos de l'acte de dia 5 d'abril...
Per cert, i en pla anecdòtic, lo més divertit de sa setmana ha estat que avui, quan ha acabat s'obra, d'una manera totalment inesperada i sobtada, he acabat arribant a casa amb bicicleta (sí, síiiiiiiiii... he anat amb bicicleta pels carrers de Magdalena de Lima!!!!). Un dels actors, molt agut i simpàtic i encuriosit perquè la meva companya i jo mostràvem molt d'interès per l'obra sense ser d'aquí, m'ha acompanyat a casa amb una bici d'aquestes antigues, d'aquelles altes i grans... Jo asseguda al darrera, estil anys 60, de costat...Total!!!! jajajajaja
Una abraçada i bon cap de setmana...(Jo demà, encara que diumenge no hagi d'anar a votar, me relaxaré participant en un taller d'armonització d'energies...)

joana maria

PD: Per si voleu més informació sobre el panorama electoral actual del país des d'una mirada índigena, entrau en aquesta pàgina.

chaocito

divendres, 8 d’abril del 2011

Programa de TV Mallorca sobre mallorquins a Wikileaks

“Veritat per cable” és un reportatge que conta les aparicions mallorquines als cables destapats per Wikileaks.
Les filtracions de la diplomàcia nordamericana parlen de la Fundació mallorquina Veritas Rwanda Forum, que impulsa la investigació de les morts de 9 espanyols i el pillatge de recursos naturals al Congo.
Poques persones i institucions mallorquines apareixen als 250 mil cables o comunicacions entre les ambaixades nordamericanes i el totpoderós Deparatment d'Estat dels EUA. Cal afectar els interessos nordamericans, ja siguin econòmics, polítics, o els dos a l'hora.
Una fundació mallorquina, s'Olivar, que actua internacionalment amb el nom de Veritas Rwanda Forum, impulsa la investigació de les morts de 9 espanyols i el pillatge de recursos naturals al Congo. Ha aconseguit que l'Audiència Nacional imputi 40 alts càrrecs del govern de Ruanda, fins i tot el President Paul Kagame.


Cròniques per RTVMallorca

Les imputacions es concreten en l'assassinat d'innocents a la frontera entre Ruanda i Congo, violència injustificada, i robatori de recursos naturals, especialment el Coltan, un mineral d'alt valor que Ruanda exporta cap al món occidental.
El documental “Veritat per cable” analitza les comunicacions entre les Ambaixades nordamericanes i el seu Departament d'Estat, i com els Estats Units han pressionat el Govern espanyol preocupat per la investigació judicial.
Kagame té el suport d'Estats Units, perquè, segons Juan Carrero, president de s' Olivar, “és el soci perfecte. Protegeix amb les seves tropes el pillatge de Coltan i altres minerals al Congo”.
L'equip del Cròniques ha elaborat aquest documental amb la participació també de diferents exiliats ruandesos, que viuen a països europeus i que intenten promoure la democratització del seu país des d'Europa i Amèrica, on s'han hagut de refugiar amenaçats pel règim ruandès.
Alguns tenen la seva identitat protegida ja que han aportat proves molt delicades sobre crims comesos, suposadament, pel règim de Paul Kagame.
Els cables de Wikileaks demostren com el govern espanyol va menysprear la investigació judicial, agenollant-se davant el gegant nord americà.
Cròniques
, diumenge a les 22:10, a TV Mallorca.

dijous, 7 d’abril del 2011

A Bartomeu Suau Mayol, "urakoze, muvyeyi"!

A la parròquia de l'Encarnació, a Palma, aquest divendres al capvespre, he tornat a tenir l'oportunitat de trobar-me amb antics companys i companyes de lluita cívica, a l'interior del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca de dècades enrere... Més concretament, dels Agrupaments Jaume I i Verge de Lluc que continuen aixoplugant-s'hi.

El motiu no era cap altre que homenatjar qui n'ha estat consiliari durant dècades seguides, mossèn Bartomeu Suau i Mayol, amb qui m'uneixen molts i forts lligams d'amistat sincera i profunda.

Hi he pogut escoltar veus de les més joves a les més adultes: des de Busquerets de 2011 a Caps d'Agrupament de 1964... elogiant la labor perllongada i intensa del "Tio Tolo", com era anomenat aleshores mossèn Bartomeu Suau Mayol.

He pogut gaudir de lliurar-li, en haver acabat una celebració eucarística força participada (que ha durat més d'una hora...), aquesta glosa que vaig fer ahir, tot just saber que s'hi feia aquest acte:



Tio Tolo, tio Tolo

Bartomeu Suau Mayol,
ja d'infants ens coneguérem;
i d'ocasions, en tenguérem
de jugar plegats, al sol!
Quan jugaves a futbol
Al vell camp de s'Antoniana,
On portaves la sotana
d'estudiant, a aquell redol...


Et record seminarista,
de ben jove i entusiasta;
i també la teva tasca
com a jove catequista
en aquella gran Parròquia
que duu nom: Santa Pagesa;
amb la fama més estesa,
que el perfum d'una magnòlia...


Anys més tard et vaig trobar
estudiant al Seminari
on també jo vaig entrar
recent fet el parvulari...
Anys més tard també vaig 'nar
com havies fet tu, Tolo,
començant-hi per Gitongo.
a altres terres, mar enllà...
Anys més tard coincidírem
fent tots dos de consiliaris
com si fóssim necessaris
al Guiatge i l'Escoltisme.



Ja he passat jo dels seixanta,
i en mantenc molt bon record;
duc molt viu dins del meu cor,
quan tu ja n'has fet setanta;
i agraït a quant has fet
per aquesta terra nostra,
ara vull rompre la closca
malgrat sia amb senzill gest:
amb modest i molt breu text
et desig molt llarga vida
i que sempre sigui a mida
del que vulguis per context:


Mwiriwe, mutama dukundana! (Salutacions, vellet estimat!)

Urakoze ko vyose wagize! (Moltes gràcies per tot quant has fet)

N'ikintu gishemeye! (És qualque cosa molt important)

Wewe ur'umuntu nyakuri (Ets una persona de bon de veres)

Ur'umuvyeyi, ur'umugabo n'ukuri kwamye,(Ets un pare, tot un home de veritat)

si ngaha nyene, si hariya kure, (No només aquí, també allà enfora)

s'aho hose, mushingantahe wacu! (És pertot arreu, cap del nostre clan)

Maze ivyo n'ivy'ukuri: (Vet ací allò que és ver)

Erega turahiriwe cane rwose twese hamwe! (És ben cert, tots ens hi sentim molt, molt, molt feliços)


Cecili Buele i Ramis
Mallorca, 8 d'abril de 2011

dimecres, 6 d’abril del 2011

S'ha d'haver acabat, amb tot això!

El bon company de lluites cíviques, Toni Ramis, em passa una sèrie de dades que resulten summament interessants, sobre certes situacions de privilegi que afecten determinada gent que es dedica a la política -diputats i senadors estatals-.

En uns moments de crisi com els que travessam, tots aquests privilegis esdevenen galtada social, bufetada antidemocràtica a les galtes de la ciutadania.

Per això, s'hi diu que d'ara endavant i periòdicament s'aniran escampant missatges que denunciaran aquest cúmul de privilegis escandalosos, com és el cas d'aquests quatre primers que comencen a circular:

1.- Jubilacions: Per quines cinc-centes un diputat només necessita 7 anys d'exercici per poder optar la jubilació, amb tots els seus drets, i un treballador normal i corrent en necessita 35 (o més!)?

2.- Pensions: Per quines cinc-centes un ciutadà només pot optar a una pensió màxima de 32.000 euros anuals, mentre certs polítics mantenen pensions vitalícies que superen els 74.000 euros? Per quines cinc-centes aquestes pensions tan altes són compatibles amb altres sous de l'Administració o amb altres activitats econòmiques?

3.- Retencions: Per quines cinc-centes les retencions de les nòmines de diputats i senadors només són del 4,5 %, quan les que s'apliquen a la resta de la ciutadania, com a mínim, són cinc vegades més altes?

4.- Vacances: Per quines cinc-centes la ciutadania espanyola ha de pagar les vacances del president del Govern, amb càrrec als pressuposts de l'Estat, acompanyat d'un centenar de persones?

(CONTINUARÀ)

dilluns, 4 d’abril del 2011

Un de "Los 4 de Asís"

Sense haver-ho anat a cercar, avui migdia m'he topat amb Adolfo de Villarroya.

És un dels integrants d'aquell famós grup de franciscans que tocaven la guitarra i cantaven cançons, a la dècada dels anys 60, i que duia el nom de “Los 4 de Asís”.

Feia temps que no ens vèiem. L'he trobat molt bé, d'aspecte físic i d'ànims... Es veu que els aires de La Rioja natal, on hores d'ara viu i resideix, li cauen molt bé...

Aquesta topada fortuïta, per un dels carrers de Palma, m'ha duit al cap el record de les imatges i les veus d'aquells quatre religiosos mallorquins de la T.OR. de Sant Francesc que aleshores, entre els anys 1963-72, cridaven poderosament l'atenció a l'interior d'una societat com la mallorquina, poc avesada a veure novetats d'aquelles característiques: portaven l'hàbit franciscà i, amb la guitarra a la mà, es dedicaven a cantar cançons fora del convent i a gravar-ne discos...

Record molt bé els noms dels quatre primers estudiants franciscans creadors del grup, pel fet que aquelles actuacions seves coincidien amb els anys darrers dels meus estudis eclesiàstics: Fra Francesc Escanelles (una mica parent meu, en ser d'Ariany), Fra Antoni Mulet, Fra Joaquim Tevar i Fra Adolfo de Villarroya.

Uns tres anys després de la seva creació, l'any 1966, quan ja se n'havien gravat uns quants discos i el grup s'havia fet molt famós, es va haver de dissoldre: dos integrants havien cantat missa i un tercer havia estat destinat a Amèrica Llatina...

Serveixi aquest esment breu, si més no, per retre homenatge, senzill i modest, a aquest quartet d'homes dedicats a escampar, a tots vuit vents del món, els seus sons musicals, d'una manera que aleshores resultava tan singular com la mateixa generació “yeah-yeah”...

divendres, 1 d’abril del 2011

Jornades de cooperació i salut a Àfrica, d'ASEMA

L’associació Senegalesa Mallorquina (ASEMA), juntament amb la Direcció General de
Cooperació del Govern Balear i el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, hem
organitzat per als dies 8 i 9 d’abril unes jornades sobre Cooperació i Salut a Àfrica, el
programa de les quals us adjuntam.

L’objectiu general d’aquestes jornades és escoltar les veus d'Àfrica per entendre quina
classe de cooperació en matèria de salut requereix aquest continent. De forma més
específica:

a) Valorar la medicina tradicional com a garantia de salut i desenvolupament autònom dels
països africans.
b) Conèixer i avaluar les accions i projectes de cooperació en matèria de salut que
s'impulsen des de Mallorca envers el continent africà i, més específicament, al Senegal,
contrastant objectius i realitzacions enfront de les necessitats de les poblacions
destinatàries.

Les jornades s’iniciaran amb una conferència a la UIB (Aula de Graus del Bloc A – Edifici
Gaspar Melchor de Jovellanos) sobre el tema “Medicina tradicional africana: fitoteràpia i
sobirania sanitària” en la qual intervendran el cap del Servei de Medicina Tradicional del
Govern del Senegal i el secretari general de l’Hospital Tradicional de Keur Massar
(Dakar).

A partir de les 17.00 del mateix divendres 8 d’abril es farà la presentació oficial de les
jornades en el CaixaForum de Palma (plaça Weyler, 3) i, en aquest indret es duran a
terme la resta d’activitats previstes (taules rodones, conferències i tallers) entre el
divendres 8 d’abril i el dissabte 9 d’abril.

Volem destacar la rellevància de les personalitats que integren la delegació del Senegal
que hem convidat expressament perquè participin en aquest event:

- Oumar Faye, director general de Sanitat del Govern de Senegal.
- Aliou Aw, cap del Servei de Medicina Tradicional del Govern de Senegal.
- Djibril Bâ, secretari general de l’Hospital Tradicional de Keur Massar.
- Alassane Mbodj, president comitè de salut del poblat de Missirah (contrapart
d’ASEMA)

A aquestes veus africanes hi hem volgut afegir les sempre magistrals aportacions del Dr.
Arcadi Oleveres, professor de la UB i president de Justícia i Pau, així com les valuoses contribucions d’aquelles organitzacions que fan cooperació amb Àfrica des de Mallorca.

Al marge del programa específic de les jornades cal destacar una sèrie d'activitats que
ompliran l'agenda d'ASEMA i dels nostres convidats del Senegal entre les quals podem
citar una visita al Jardí Botànic de Sóller, dijous dia 7 a les 18.30 i un dinar senegalès dia 11 d'abril al local d'ASEMA a s'Arenal de Llucmajor (c/ Berga, 44) en què, a més, hi
estaran convidats representants d'organitzacions i entitats participants en les jornades.

Per a més informació,contactar amb Madiop Diagne 686833301