“Una illa és un continent! I no l'han de comandar mai els de defora.
L'han de comandar els de l'illa...
Això és un “reino moro”...
Ens hem de saber comandar”.
“Amics del Seminari”, convidats a fer una visita guiada a la Seu Catedral de Mallorca, són conduïts pel canonge emèrit, mossèn Jaume Cabrer Lliteras, manacorí de 88 anys, qui hi passa explicacions durant dues hores seguides..
S'ha triat el dia 12 d'octubre, festa de la Verge del Pilar, al migdia.
No tothom coneix a fons la magnitud i grandiositat que alberga un monument tan fastuós, -com diu l'organitzador de la trobada, l'amic i company d'estudis eclesiàstics Joan Bonet Rubí-. Avui tenim l'oportunitat de conèixer-lo una mica més.
Entre molts d'altres elements, se'n poden remarcar aquests:
- En mallorquí, se la coneix com La Seu (Seu o Seo és el nom que reben les catedrals a la Corona d'Aragó)
-
La seva rosassa major, el conegut com l'ull del gòtic (amb un diàmetre d'al voltant de 13,8 mi gairebé 150 m²), és un dels més grans del món gòtic
-
Entre 1904 i 1914, Antoni Gaudí va realitzar una reforma que va durar deu anys
-
A la Capella Reial, dalt del presbiteri, es troben els panteons dels reis sobirans de Mallorca, Jaume II i Jaume III
-
El retaule ceràmic realitzat a la Capella del Santíssim, per l'artista mallorquí Miquel Barceló és sens dubte una intervenció artística de primer nivell
Ales 11 del matí, ens feim presents davant del palau de l'Almudaina una cinquantena de persones, delitoses de girar visita a la seu catedral de Mallorca, amb el guiatge del canonge de Manacor.
S'alegra de veure que, a més d'antics seminaristes, també hi són presents les consorts respectives... Diu que “ses dones comanden, solen comandar! Sinó, no va bé!”
Demana que li demanem coses...
Explica que el bisbe Enciso el dugué al Seminari, i que el bisbe Teodor el feu delegat episcopal per tot Mallorca. Fa vint-i-sis anys que és canonge. Ara està jubilat, com a canonge emèrit.
Diu que, primer de tot, per conèixer la Seu, s'han de tenir en compte tres coses: 1) És un monument religiós; 2) És un conjunt artístic; 3) És un testimoni vivent de la història de Mallorca.
Aquesta catedral és una de les catedrals gòtiques més altes d'Europa... 44 metres d'alçada... la catedral de Burgos hi cap, aquí dedins, sencera!
Es comença a construir per l'Altar Major. És gòtica mediterrània, molt llisa, no té massa ornamentació.
La Capella Reial, amb els sepulcres en marbre, dels reis de Mallorca, Jaume II i Jaume III, és presidida per una imatge de la Mare de Déu, Verge-Sagrari...
La reforma d'en Gaudí de l'any 1904, les trones, les cadires, les fustes, les pintures, els llums, els tramvies, les trobigueres, el baldaquí, etc.
D'aquesta trobada amb mossèn Jaume Cabrer, em qued, sobretot, amb la lliçó magistral d'història de Mallorca que ens dirigí, en un estil senzill i clar:
“Una illa és un continent! I no l'han de comandar mai els de defora. L'han de comandar els de l'illa... Això és un “reino moro”... Ens hem de saber comandar”.
Davant la imatge de la Verge-Sagrari de la Seu, ens recomana: “M'agradaria molt que, si heu perdut el costum de resar, resàssiu a ca vostra...”