dimecres, 23 d’octubre del 2013

Als glosadors de Mallorca

Som Jubilats per Mallorca!
Hem vengut aquí, a Can Blau,
a muntar un bon sarau
i reprendre amb molta força

eixa lluita que ens pertoca
com a gent que som de pau:
rebutjam qualsevol frau
a les branques, rels i soca.

A Mallorca, el mallorquí!
A Eivissa, l'eivissenc!
I també el formenterenc!
A Menorca, el menorquí!

Això són branques ben fortes
d'aquest arbre esponerós,
que té un tronc gran i formós
d'arrels fondes, no són mortes!

I “sa llengo dels padrins”,
que sens dubte és la més sana,
rep el nom de catalana,
malgrat tots els seus botxins.

Glosadors de la Roqueta,
sou columna, fonament,
on hi poden parar esment,
per no perdre la xaveta.

Glosadors que feis vetllades,
i fent gloses feis combat,
obriu-mos de bata a bat
nostra ment a fer glosades!

Cecili Buele, al SOPAR HOMENATGE als glosadors de Mallorca, organitzat al restaurant CAN BLAU, a s'Hort des Ca, a Palma, organitzat per l'associació JUBILATS PER MALLORCA, la nit del 18 d'octubre de 2013

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Suport del Parlament de Catalunya a Plataforma Argentino Catalana

Em plau ben molt reproduir ací mateix el text que m'acaba d'enviar el bon amic argentí-català, DIEGO ARCOS, amb motiu d'aquesta moció parlamentària que fa història:
9 d'octubre, en una sola sessió del Parlament, la Història es va fer present i va posar en la plana de l'actualitat, els dos projectes que s'enfronten des del 19 de juliol de 1936: el feixisme espanyol i la democràcia del Poble de Catalunya.
Es va aprovar una moció consensuada pels partits democràtics, que condemna el règim franquista, que insta la Generalitat a adherir-se a la Querella Argentina i a posar a disposició de la ciutadania els recursos jurídics de l'administració pública perquè tothom que hagi estat víctima del franquisme, pugui personar-s'hi.
En la mateixa moció votada per 103 diputats s'anuncia la presentació del cas del President Companys en la querella.
El PP i Ciutadans van muntar una provocació per publicitar la manifestació espanyolista que reivindica el genocidi de la conquesta i van marxar per no votar la Moció.
Cap botxí no es posa solet la corda al coll.
Un dia que marcarà el futur immediat.
Els grups que van aprovar aquesta moció van acceptar com a base del text consensuat la proposta de la Plataforma Argentino Catalana de Suport a la querella Argentina contra els crims del Franquisme.
Tot això serveix per explicar a qui vulgui escoltar, per què volem marxar d'Espanya!
No hi ha justícia ni per als morts!
Ara marxem a l'Argentina, amb aquesta resolució aprovada sota el braç, a les audiències en què ens rebran a la Cambra de Diputats de la República Argentina i altres autoritats i mitjans de comunicació.
Una VICTORIA que prepara altres triomfs.
Per a mi és un HONOR militant emocionant poder aportar el meu granet de sorra en aquesta lluita.
Diego Arcos

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Visita guiada a la catedral de Mallorca

“Una illa és un continent! I no l'han de comandar mai els de defora.
L'han de comandar els de l'illa...
Això és un “reino moro”...
Ens hem de saber comandar”
.

“Amics del Seminari”, convidats a fer una visita guiada a la Seu Catedral de Mallorca, són conduïts pel canonge emèrit, mossèn Jaume Cabrer Lliteras, manacorí de 88 anys, qui hi passa explicacions durant dues hores seguides..
S'ha triat el dia 12 d'octubre, festa de la Verge del Pilar, al migdia.

No tothom coneix a fons la magnitud i grandiositat que alberga un monument tan fastuós, -com diu l'organitzador de la trobada, l'amic i company d'estudis eclesiàstics Joan Bonet Rubí-. Avui tenim l'oportunitat de conèixer-lo una mica més.

Entre molts d'altres elements, se'n poden remarcar aquests:

  1. En mallorquí, se la coneix com La Seu (Seu o Seo és el nom que reben les catedrals a la Corona d'Aragó)
  2. La seva rosassa major, el conegut com l'ull del gòtic (amb un diàmetre d'al voltant de 13,8 mi gairebé 150 m²), és un dels més grans del món gòtic
  3. Entre 1904 i 1914, Antoni Gaudí va realitzar una reforma que va durar deu anys
  4. A la Capella Reial, dalt del presbiteri, es troben els panteons dels reis sobirans de Mallorca, Jaume II i Jaume III
  5. El retaule ceràmic realitzat a la Capella del Santíssim, per l'artista mallorquí Miquel Barceló és sens dubte una intervenció artística de primer nivell
Ales 11 del matí, ens feim presents davant del palau de l'Almudaina una cinquantena de persones, delitoses de girar visita a la seu catedral de Mallorca, amb el guiatge del canonge de Manacor.

S'alegra de veure que, a més d'antics seminaristes, també hi són presents les consorts respectives... Diu que “ses dones comanden, solen comandar! Sinó, no va bé!”

Demana que li demanem coses...

Explica que el bisbe Enciso el dugué al Seminari, i que el bisbe Teodor el feu delegat episcopal per tot Mallorca. Fa vint-i-sis anys que és canonge. Ara està jubilat, com a canonge emèrit.

Diu que, primer de tot, per conèixer la Seu, s'han de tenir en compte tres coses: 1) És un monument religiós; 2) És un conjunt artístic; 3) És un testimoni vivent de la història de Mallorca.

Aquesta catedral és una de les catedrals gòtiques més altes d'Europa... 44 metres d'alçada... la catedral de Burgos hi cap, aquí dedins, sencera!

Es comença a construir per l'Altar Major. És gòtica mediterrània, molt llisa, no té massa ornamentació.

La Capella Reial, amb els sepulcres en marbre, dels reis de Mallorca, Jaume II i Jaume III, és presidida per una imatge de la Mare de Déu, Verge-Sagrari...

La reforma d'en Gaudí de l'any 1904, les trones, les cadires, les fustes, les pintures, els llums, els tramvies, les trobigueres, el baldaquí, etc.

D'aquesta trobada amb mossèn Jaume Cabrer, em qued, sobretot, amb la lliçó magistral d'història de Mallorca que ens dirigí, en un estil senzill i clar:

“Una illa és un continent! I no l'han de comandar mai els de defora. L'han de comandar els de l'illa... Això és un “reino moro”... Ens hem de saber comandar”.

Davant la imatge de la Verge-Sagrari de la Seu, ens recomana: “M'agradaria molt que, si heu perdut el costum de resar, resàssiu a ca vostra...”

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Festa solidària a sa Pobla

Un nebot meu em diu que m'ha vist per IB3, mentre estic xerrant a una festa solidària a sa Pobla... No sap ben bé a quin programa, però deu ser de mitjan capvespre...
Delitós de veure-m'hi, m'afany a cercar-ho per internet, entrant dins la web...

En veure'm incapaç de trobar-ho, al cap d'un temps llarg, se m'acut d'escriure això al meu mur de facebook:

“Un nebot em diu que ahir capvespre (dimarts, em va veure per IB3, mentre jo deia quatre paraules a la festa solidària poblera de LLAR DE MEMÒRIA... Duc hores (?!) mirant d'esbrinar quin programa es feia entre les 17 i les 19 hores, més o manco, i no hi ha hagut manera... Qualcú me'n pot fer cinc cèntims?”

Tot d'una hi compareix qui em respon... de mil i una maneres... fins que hi veig aquest escrit:

“Sabrina Artíguez Encontrado en ib3tv.com, la mirada migdia 2/2 capítol 822-2, 09/10/2013,exactamente minuto 12:44”

Efectivament, a “La Mirada” esmentada, durant sis minuts seguits hi compareixem tota una colla de gent ben engrescada a fer festa solidària per la LLAR DE MEMÒRIA:
Una associació poblera sense afany de lucre que mira d'atendre, de la manera millor possible, pacients amb alguna casta de demència, com és el cas de l'alzhèimer.

A més de la presentadora, Neus López, que condueix el programa, hi deim la nostra na Margalida Serra, coordinadora de la Llar de Memòria; na Magdalena Seguí, membre de la Llar de Memòrica; jo mateix, Cecili Buele, activista social;

na Maria Magdalena Crespí, del grup Es Ballugall, de Pollença; na Jerònia Picornell, de l'Escola de ball Taperers en Festa, de Llubí; na Conxa Fernández, de Marjal en Festa, de sa Pobla; na Catalina Torrens, usuària de la Llar de Memòria; na Joana Pons, veïna de sa Pobla; na Margalida Mascaró, tresorera de la Llar de Memòria; na Mirena Argiñe, veïna de sa Pobla; en Miquel Simó, veí de sa Pobla; en Damià Comes, membre de Taperers en Festa, de Llubí; en Toni torrens, que hi surt però que no hi diu res...

Tant de bo que la gent que té per costum mirar IB3 s'hi hagi entretengut una estona i hagi parat una mica d'esment a aquesta iniciativa solidària poblera que es diu LLAR DE MEMÒRIA: s'hi atenen més d'una vintena de persones amb alguna demència com l'alzhèimer.

Com gairebé a tots els àmbits socials, aquest també roman mancat dels ajuts públics que, en teoria, s'hi haurien de destinar des de les instàncies governamentals...

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Ametlles i garroves, a la parròquia de Santa Pagesa

Som un d'aquells que acostumen a anar a missa els diumenges. A la parròquia de Santa Catalina Thomàs, de Ciutat, a les 12 del migdia, col·labor en la tasca de fer-hi sonar l'orgue...

Aquest diumenge, el senyor rector, mossèn Ramon Lladó i Rotger, ens ha exposat la iniciativa que porta el nom de MAGNÍFICAT. Es tracta del nom d'una associació sense ànim de lucre que fa una crida a la solidaritat i pretén ajudar, d'una manera original i nova, a famílies i persones que passen necessitat en aquests moments de crisi econòmica generalitzada.

D'una banda, la manca de feina i de subsidis, i de l'altra l'existència de productes del camp que no es cullen perquè no resulten rendibles, són factors que empenyen la parròquia a DEMANAR AMETLLES I GARROVES als propietaris dels afores de Ciutat i dels pobles veïnats: grups de persones amb necessitats greus estan disposades a tomar-les, recollir-les i vendre-les per poder sobreviure...

Qui hi vulgui col·laborar, es pot posar en contacte, bé sia per via telefònica (676 382 454 – 971 202 765), bé sia per correu electrònic (parroquiasantacatalinathomas@gmail.com).

D'aquesta manera, un representant de l'entitat s'hi pot desplaçar per posar-s'hi d'acord, tot assegurant-hi el respecte màxim a les finques i a les indicacions dels donants, que sempre són tengudes en compte escrupolosament.

MAGNÍFICAT agraeix de tot cor les collites que ja ha rebut fins ara, tant de particulars com d'algunes entitats públiques. I espera poder-ne fer moltes més...