A Mallorca

dijous, 14 de desembre del 2023

Concert de Nadal a la parròquia de Santa Catalina Thomàs (3): l’Schola Cantorum

Amb el nom d’Schola Cantorum, durant dècades seguides, es coneix el grup musical, de cant coral, polifònic i popular del Seminari diocesà de Mallorca, dirigit pel director musical de torn: Sancho, Nigorra, Julià, Ferrer, etc. Té la tasca primordial d’acompanyar les celebracions litúrgiques, tant al Seminari com a la Seu catedral de Mallorca, fins ben entrat el segle XX. La componen desenes d'estudiants seminaristes majors.

Si repassam la premsa local, podem adonar-nos que, d’una manera renovada, de l'Schola Cantorum de Mallorca, se’n parla des dels inicis de l’any 2001. Amb aquesta denominació, es presenta el 26 d’abril de l’any 2002 a l’església de Sant Felip Neri, de Ciutat, fent un concert i presentant un CD de composicions del Seminari diocesà de Mallorca, gravat per un cor que consta d’una quarantena de veus. 

El director artístic es Marc Vaquer Estarellas. El portaveu i un dels membres més actius nom Gabriel Rosiñol Verd (qepd), qui explica que, amb aquest treball, «volen apropar a tota la societat mallorquina la filosofia i el tarannà humanístic que sempre ha distingit el Seminari mallorquí».

Entre d’altres actuacions, el 14 de juny de 2002, l’Schola Cantorum de Mallorca actua a la parròquia de Deià, interpretant obres diverses dedicades al Seminari. Es tracta d’un concert on executa dos repertoris diferents, un de cant gregorià i l’altre de cant coral.

Com comenta el seu director, Marc Vaquer, la formació és una rèplica de l’Schola Cantorum que hi ha al Seminari durant dècades. Basa els seus programes en cançons que diversos compositors mallorquins i catalans escriuen per a la institució: Ollers, Rebassa, Sancho, Capllonch, etc.

Tracten temàtica religiosa, tot i que també s’apropen a l’estil romàntic. L’acompanya a l’orgue Arnau Reynés.

El mes de desembre de 2009, l’Schola Cantorum de Mallorca ofereix un recital protagonitzat per peces musicals de Vivaldi, entre d’altres. Dirigida sempre per Marc Vaquer, en companyia de l’organista Arnau Reynés com sempre, en aquesta altra ocasió actua a l’església parroquial de l’Encarnació a Palma.

Amb el concert de l’Schola Cantorum de Mallorca a Cals Agustins (Binissalem) el 26 de novembre de 2010, obtenint els suports del Casal de Cultura de Can Gelabert, l’Ajuntament de Binissalem i el Departament de Cultura del Consell de Mallorca, es torna a fer palès que la coral neix amb una vocació clara i definida: treure a la llum, per posar-la a l’abast de tothom, una part de la història de Mallorca – la música coral – perquè no quedi per a sempre als arxius. 

Dirigida per Marc Vaquer Estarellas i amb la col·laboració de l’organista Arnau Reynés Florit, professor titular de música de la Universitat de les Illes Balears que l’acompanya habitualment, aquesta actuació s’emmarca dins el programa Cultura en Xarxa del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca.

El 28 de gener de 2012, els cantants de l’Schola Cantorum de Mallorca ofereixen un altre concert a l’església de Sant Miquel, de Palma, com sempre dirigits per Marc Vaquer Estarellas i amb la participació de l’organista campaneter Arnau Reynés Florit.
Anys després, compareixen bastant més granats de veu i d’edat una trentena de membres, antics estudiants al Seminari diocesà de Mallorca, que, dirigits pel mancorí Tomeu Ripoll, s’afanyen a posar fil a l’agulla en la revitalització d’un cor que requereix de fer assajos nombrosos i de preparar concerts diversos en indrets diferents.

Obtenen i empren les instal·lacions de la «Domus», al Seminari diocesà, com a lloc habitual per als assajos. I, per als concerts, a més de cantar durant les Diades anuals que organitza l’Associació cultural Amics del Seminari, a pobles i ciutats de Mallorca, també en fan quan li ho demanen - el darrer, al santuari de La Bonanova -, o conjuntament amb altres corals, a Felanitx, a Campanet, a Búger, etc.

Vet ací algunes de les actuacions més rellevants d’aquesta nova Schola Cantorum d’Amics del Seminari de Mallorca:

El 20 de desembre de 2016, dirigida per Tomeu Ripoll, i amb Pep Portell a l'orgue, Sa Nostra Schola Cantorum interpreta cançons de Nadal, durant la II Trobada de Corals a la capella del Seminari Nou

El 18 de febrer de 2017, després de dècades de no haver-la-hi sentida, entre d’altres, torna a ressonar dins la capella del Seminari Vell, a càrrec de l'Schola Cantorum conformada per membres de l'entitat Amics del Seminari, la peça musical que Lluís Millet i Pagès, l'any 1923, dedica al Seminari Diocesà de Mallorca. Avesats a interpretar-la de tant en tant, sobretot amb motiu de la festa de la Càtedra de Sant Pere, el mes de febrer.

També el mateix dia i al mateix lloc torna a sonar, entre d’altres, l'Himne pontifical "Roma, alma parens", interpretat per l'Schola Cantorum - que mantenen en actiu els Amics del Seminari -, durant la cloenda de la celebració de la festa de la Càtedra de Sant Pere, presidida pel bisbe Sebastià Taltavull.

El mes d’abril de 2017 l’Schola Cantorum executa un concert solidari en benefici del Projecte Home, a l'interior de les coves del Drac, a Porto Cristo, Manacor.

El 25 d’agost de 2017, queden enregistrades les quatre peces musicals que l'Schola Cantorum interpreta a l'església parroquial de Santa Maria la Major, Inca,  durant la missa de comiat que hi celebra el fins aleshores rector de la parròquia, mossèn Antoni Vadell (qepd), elegit pel papa Francesc bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Barcelona, dirigides per Tomeu Ripoll i acompanyades a l'orgue per Pep Portell...  

Més de dues dotzenes de cantaires, antics membres de l'Schola Cantorum del Seminari diocesà de Mallorca, conformen un grup dedicat al cant gregorià i polifònic de peces que s'hi canten en dècades passades. 

La importància i el paper que té durant dècades seguides, a Mallorca, una formació coral com l’Schola Cantorum, pot quedar reflectida en la Catalogació de l’Arxiu Capitular de Mallorca,  gràcies al conveni que signen el 12 de maig de 2022 l’Institut de Musicologia Pau Villalonga amb el Capítol de la Seu de Mallorca. 

Cerquen abordar, de forma sistemàtica i amb criteris científicotècnics adients, la catalogació dels fons musicals conservats a l’Arxiu Capitular de Mallorca (ACM): fons propi de la Seu, fons del Seminari Conciliar de Sant Pere i fons de l’Schola Cantorum

La IX Diada cultural d'Amics del Seminari de Mallorca, a Inca, el 16 de maig de 2022, ret homenatge a músics inquers, en concert de l'Schola Cantorum que interpreta obres de Bernat Salas Seguí, Antoni Torrandell Jaume, Josep L. García Mallada, Bernat Julià Rosselló, dirigida per Tomeu Ripoll. Per a la peça musical "Canticum et oratio fidei nostrae" d'Antoni Sancho Nebot, compta amb les veus femenines de la Coral de sant Miquel de Campanet que dirigeix Pere Reynés.

Les tres properes actuacions aquest any 2023 són a tres indrets diferents (Inca, Palma i Campanet). Serveixen per presentar-hi un bon repertori, cada cop més extens. 

El temps de Nadal és particularment rellevant i molt significatiu, pel que fa a les actuacions musicals que l’Schola Cantorum juntament amb la Coral de Campanet es proposen de dur a terme conjuntament. 

Per molts d’anys més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada