A Mallorca

dijous, 1 de març del 2018

Sisè i darrer dia d'estada meva a Montserrat


A la Missa Conventual d'aquest dijous a la Basílica de Montserrat, presència d'alguns jesuïtes concelebrant al presbiteri.

També s'ha pogut veure que hi participava com a concelebrant -ocupant el seient del pare abat- el bisbe rwandès Mgr Célestin Hazikimana (Kigali, 14-08-1963), qui porta com a lema «Duc in altum»

Va ser nomenat pel papa Francesc bisbe de la diòcesi de Gikongoro (2014), el segon des que fou constituïda l'any 1992. 

Va ser ordenat capellà a Butare (1991) i es va exercir com a secretari general de la Conferència episcopal de Rwanda (2011). 

És doctor en Teologia dogmàtica per la Facultat de Sant Tomàs, a Nàpols (2003-2010).

Mons. Célestin Hazikimana, bisbe de Gikongoro (Rwanda),
concelebrant a la Basílica de Montserrat

Ben segur que deu conèixer el rector d'Ariany, mossèn Melcior Fullana Riera, missioner dels Sagrats Cors, qui treballà un bon grapat d'anys a Rwanda.

Parròquia d'Ariany, on s'exerceix com a rector
Melcior Fullana, MSSCC que treballà a Rwanda

He tengut l'oportunitat de saludar-lo uns breus moments pels passadissos de l'Abadia, després de demanar-li i dir-li en kirundi:

"Ur'umunyarwanda, wewe? Jewe n'dumunyakatalan w'iMajorque yari yakoze n'imyaka mu Burundi, mu Kirimiro, diocesi rya Gitega, n'umusenyeri Andreas Makarakiza nk'umukuru w'abakuru! Ndahiriwe cane y'ukubona ngaha, muvyeyi dukundana!" (Ets rwandès? Jo som mallorquí que parla català i fa uns anys que vaig anar a treballar al Burundi, a la regió del Kirimiro, diòcesi de Gitega, amb l'arquebisbe Andreas Makarakiza. M'alegra ben molt haver-te trobat aquí, company estimat!)

Mons. Célestin Hazikimana, bisbe de Gikongoro (Rwanda),
ocupant el seient del pare abat de Montserrat

Els dos acompanyants blancs que anaven amb ell, i els monjos que ens envoltaven, no se'n podien avenir... Normal!

A la tarda, i abans de partir de l'Abadia cap a Barcelona, no m'he volgut perdre la visita obligada a les dues plantes del Museu de Montserrat que contenen obres de pintura antiga dels segles XIII-XVIII, de pintura i escultura moderna dels segles XIX-XX, materials de l'evolució iconogràfica de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, material arqueològic del món antic, col·lecció d'icones gregues i russes d'esglésies d'Orient, mostra d'objectes litúrgics de l'Abadia, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada