dimecres, 24 de setembre del 2008

Ara més que mai: un impost global contra la misèria mundial!

El recent "rescat" del sistema financer per part del govern dels EUA esdevé una prova més de l'ensorrament del model neoliberal que durant dècades ha escampat misèria i pobresa a la major part del món.

Se n'hi trasllada el nerviosisme, als centres que durant anys han acumulat més beneficis.

Des de molts sectors de la nostra societat, i des de fa anys, es defensa una reforma de l'arquitectura financera que ara resulta més necessària que mai!

Durant aquesta setmana, del 22 al 26 de setembre de 2008, es reuneixen a Nova York nombrosos caps d'Estat i de Govern d'arreu del món, amb motiu de la reunió d'alt nivell sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, en el marc de l'obertura de la sessió 63 de l'Assemblea General de Nacions Unides.

Més endavant, entre el 29 de novembre i el 2 de desembre de 2008, una altra Conferència Internacional de seguiment sobre el finançament per al desenvolupament, s'ha de celebrar a Doha, capital de Qatar..

A dia d'avui tothom reconeix la pràctica impossibilitat d'assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en la data prevista, l'any 2015: no s'està produint el canvi de tendència en el finançament imprescindible per al desenvolupament.

Per iniciativa del Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil —UBUNTU, les persones i organitzacions de la societat civil internacional que firmen aquest comunicat volen dir PROU a tanta paraula buida, PROU a tanta declaració estèril, PROU a tanta inoperància i apatia.

I també volen dir que hi ha solucions possibles, que es presenten, es proposen i s'exigeix que siguin discutides, aprovades, i immediatament després, sobretot, implementades, durant el període comprès entre les dues reunions de Nova York i Doha.

En un comunicat, que s'està difonent aquests dies arreu del món, es presenta una mesura que es considera imprescindible.

Si de bon de veres es vol fer front a la crisi alimentària, climàtica i global..., cal treballar per crear un Impost Global sobre les Transaccions de Divises com a font de Finançament per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Concretament, es proposa que la reunió de Doha acabi creant un impost global sobre les transaccions de divises, que esdevengui una font addicional, estable i sostenible de finançament per al desenvolupament, la recaptació de la qual es destini a fons multilaterals de Nacions Unides, que s'utilitzin per als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni l'any 2015:

Es proposa que el finançament per al desenvolupament es basi també, a part de l'ajuda oficial (que per descomptat ha d'assolir sense més dilacions el 0,7% del PIB dels països rics i poderosos), en una imprescindible i justa redistribució de la riquesa econòmica generada al món.

Aquesta redistribució només la pot garantir un sistema d'organitzacions internacionals reformat que, en el context de la "Campanya mundial per a una profunda reforma del sistema d'institucions internacionals”, ha d'evolucionar cap a un nou sistema de governabilitat democràtica mundial capaç, entre altres coses, de dotar-se i gestionar aquests imposts globals.

Signen aquest manifest nombroses personalitats d'arreu del Planeta, entre d'altres, Federico Mayor, Mario Soares, Susan George, Noam Chomsky, Chico Whitaker, Arcadi Oliveras, Centre UNESCO de Catalunya, Fèlix Martí, etc.

Qui vulgui també pot adherir-s'hi!