dissabte, 9 de gener del 2010

El segon Fòrum Social Català (FSCat 2010) (2)

(Barcelona, 25-31 de gener de 2010)

La darrera setmana del mes de gener de 2010 se celebra a Barcelona el segon Fòrum Social Català -FSCat 2010-.

Es tracta d'una setmana de mobilitzacions i accions que contribueixin a visibilitzar i potenciar els moviments socials i les propostes que plantegen, aquí i ara, arreu dels Països Catalans, en vistes a la construcció d'una Europa i d'un Planeta més just, sostenible i solidari.

Hi participen nombroses organitzacions i moviments socials, d'arreu dels territoris, que s'afanyen a lluitar per un altre món possible, millor, en un procés permanent de recerca i construcció d’alternatives.

En són primordials certs aspectes que tenen a veure amb la crisi del sistema i alternatives, com són ara el paper del feminisme en els moviments socials, l'orientació cap a un nou model econòmic, les noves formes de fer política mitjançant mobilitzacions globals, el procés dels fòrums socials mundials en el context actual de crisi, els moviments socials i els canvis polítics a Amèrica Llatina, etc.

Propugnen un model de desenvolupament dels pobles, distint a l'actual, tot rebutjant-ne el model capitalista neoliberal.

Analitzen algunes de les causes estructurals que han conduït a una crisi de dimensions civilitzadores, promovent reflexions sobre certes alternatives que cerquen la construcció d'una societat global que avanci en l'aprofundiment de la democratització, la sostenibilitat, i la igualtat dels seus membres.

Durant el segon Fòrum Social Català -FSCat 2010-, la convocatòria de l'Assemblea de Moviments Socials esdevé una molt bona ocasió, també, per debatre sobre el procés de construcció de l’Europa del capital i la guerra, i les actuacions a emprendre (tenint present que durant tot el primer semestre de 2010 l’UE està presidida per l’Estat espanyol).

Davant l'anunci, entre d’altres, de reunions i cimeres ministerials força importants, s'hi programen i preveuen mobilitzacions i manifestacions cíviques arreu dels Països Catalans: a Barcelona, n'hi ha una amb motiu de la reunió de ministres de Treball els dies 26 i 27 de gener; una altra, durant el mes de juny, amb motiu d'una cimera euromediterrània de caps d’estat.

A València la reunió ministerial d'Igualtat esdevé l'acte més significatiu, el 25 i 26 de març. També hi ha una conferència ministerial sobre el Programa Marc en IDT, dela recuperació econòmica a la sostenibilitat el 13 d'abril i una conferència tècnica sobre el Pla Solar Mediterrani l'11 de maig.

Entre i entre, a Mallorca, s'ha de produir la cimera de ministres de Defensa de la Unió Europea, els dies 24 i 25 de febrer, a l'Hotel Victòria, de Palma.

L’Assemblea de Moviments Socials de l'FSCat 2010 pot ser un bon marc on debatre i concretar mobilitzacions comunes durant tot aquest temps.

Un dels temes i assumptes que s'hi tracten, en trobades diverses i des d'àmbits distints, té a veure amb els Drets Humans (representants de l'associació Drets Humans de Mallorca tenen previst de fer-s'hi presents). Hi despunta allò que es proposa des de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i allò que hi presenten d'altres entitats i organitzacions, segons la graella de seminaris inscrits:

  1. Democratitzar el sistema internacional: noves propostes després de la crisi (Cristianisme i Justícia)
  2. Una altra democràcia més enllà de les eleccions (XES Cooperativa ETCS)
  3. Transnacionals, agents de desenvolupament? (RETS – Respostes a les Empreses Transnacionals)

  4. Crisis i feixisme (Fundació Andreu Nin)
  5. Salvem la democràcia. Per un debat públic al voltant de l'aprofundiment democràtic en la planificació del territori (Centre Unesco de Catalunya i d'altres)
  6. Taller de diàleg i consens (Fundació Randa Lluís M. Xirinacs)
  7. Aportació catalana al consens de Barcelona. Seminari amb sessió participativa per elaborar i consensuar la contribució catlana d'alternatives a la globalització neoliberal (Institut de Drets Humans de Catalunya -IDHC-)
  8. Reforma de la Llei d'estrangeria i crisis: la migració com a mitjà de producció (Col·lectiu Ronda)
  9. Las luchas de los y las immigrantes y su relación con el conjunto de los movimientos sociales (Associació Papers i Drets per a Tothom Deba a Bat)
  10. Efectes de la crisi financera internacional a l'Àfrica subsahariana (ETANE)
  11. Àfrica en la crisi i en la globalització: efectes, respostes i resistències des del continent africà (Justícia i Pau)
  12. Codesenvolupament i drets humans (Fundació Desenvolupament Comunitari i Sodepau)
  13. FSCom (moltes entitats)
  14. Participació en salut en temps de crisi (DEMPEUS per la Salut Pública)
  15. Desigualtat en sanitat (Associació Catalana Defensa de la Sanitat Pública – ACDSP-FADSP)
  16. Educació en un món en crisi: conseqüència, lluites i alternatives (Revolta Global)
  17. Globalització i catàstrofe lingüística (Associació Catalana d'Esperanto)
  18. Introducció a la llengua internacional esperanto (Associació Catalana d'Esperanto)
  19. La moneda telemàtica, una eina per la pau (C.E. Joan Bardina)
  20. Internet i el món digital: drets, llibertats, oportunitats i negocis (PANGEA)
  21. Gènere i comunicació a l'FSCat (AD XIDPIC-XIPVG)
  22. A quatre anys de la Llei integral contra la violència de gènere. Com estem? (Plataforma unitària contra les violències de gènere)
  23. Dones migrades com a agents socials de canvi davant la globalització (Xarxa feminista de dones llainoamericanes a Europa)
  24. La campanya pel dret a l'avortament, una lluita contínua (Campanya per l'avortament lliure i gratuït)
  25. La demolició de cases a Palestina: una altra forma d'ocupació (Pau Ara i Sempre)
  26. Colòmbia, propostes de pau enmig de la guerra (Col·lectiu Maloka, IPO -International Peace Observatory)
  27. La tortura avui a l'Estat espanyol. Què diuen els informes internacionals? (Coordinadora per la prevenció de la tortura)
  28. La Itàlia de Berlusconi. Cap a on van les democràcies europees? (Grup d'italians de Barcelona)
  29. Propostes populars entorn de l'habitatge. Esclafant les bombolles immobiliàries (Entitats diverses)

S'espera que la celebració del segon Fòrum Social Català, en uns temps com els que corren, pot servir per dinamitzar uns moviments socials arreu dels Països Catalans que, sens dubte, es troben en condicions d'oferir alternatives més enriquidores al panorama polític dominant a l'actualitat.