dimecres, 1 de juny del 2011

I Jornades de Geriatria, sobre demència avançada i terminalitat (1)

Tot just estrenat el nou local que l'AFAM -Associació de Familiars d'Alzhèimer de Mallorca- acaba d'obrir a la barriada palmesana de la Soledat (carrer de Rector Petro, 27, veig anunciades unes jornades que poden resultar summament interessants.

Sobretot, i de forma més explícita, per a aquelles persones afectades més directament per la malaltia d'alzhèimer que pateix algun membre de la família.

L'Hospital Sant Joan de Déu, els dies 3 i 4 de juny, organitza les I Jornades de Geriatria, sobre demència avançada i terminalitat.

Com s'hi expressa al fullet informatiu, la demència, una de les malalties que pot recaure damunt de persones ancianes, “afecta el cervell del pacient i el cor de la família.”

Ho diu el doctor Nicolás Flaquer, metge geriatre, coordinador assistencial de l'Hospital Sant Joan de Déu:

“l'objectiu d'aquestes jornades no és solucionar totes les dificultats derivades d'aquesta situació, sinó obrir i mantenir un debat necessari entre totes aquelles persones que, d'una manera o una altra, viuen més de prop les demències, les seves complicacions i les seves conseqüències.”

Vaig destriant el contengut d'aquestes jornades que se celebren a Palma, organitzades en cinc meses que han estat convocades per a divendres i dissabte, 3 i 4 de juny:

  • La Mesa 1, moderada pel Dr. Nicolás Flaquer, metge geriatre, coordinador mèdic de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Palma, s'inicia a les 9:30 de divendres 3 de juny.
    Gira entorn de la demència avançada. Hi intervenen un geriatre de l'Hospital de la Creu Roja, que defineix la demència avançada i assenyala criteris de terminalitat; una geriatra de l'Hospital Sant Joan de Déu, que presenta un model d'atenció al pacient amb demència terminal; i el director de l'Institut de l'Envelliment, de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre costos directes i indirectes en la demència avançada.
  • La Mesa 2, moderada pel Dr. Joan Santamaria, metge internista coordinador del programa de cures pal·liatives de GESMA, comença a les 12:00 del migdia.
    Tracta sobre el maneig de complicacions en la demència avançada. Hi intervé la coordinadora d'Infermeria de la Unitat de Dany Cerebral de l'Hospital Sant Joan de Déu, qui parla sobre úlceres per decúbit (nafres corporals produïdes per l'estat de repòs en pla horitzontal); un metge geriatre de l'Hospital Sociosanitari de l'Hospitalet (Barcelona), que parla dels problemes nutricionals en la demència avançada; i un metge internista, coordinador del programa de pluripatologies de l'Hospital General de Palma, sobre les patologies infeccioses més freqüents.
  • La Mesa 3, moderada per la senyora Marta Segarra, infermera, responsable de l'admissió de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Palma, comença a les 16:00 hores de divendres.
    Tracta sobre situacions que generen dilemes ètics en el maneig de la demència avançada. Hi participen: un metge geriatre de l'Hospital Sant Joan de Déu, que tracta sobre els trastorns de la conducta; una psicòloga de l'Associació de Familiars d'Alzhèimer de Mallorca (AFAM), que parla de la “sobrecàrrega del cuidador”; i una psicooncòloga de l'Hospital Sant Joan de Déu que parla sobre el dol.
  • La Mesa 4, moderada per la senyora Blanca Orta, treballadora social de l'Hospital Sant Joan de Déu, s'inicia dissabte dia 4 de juny, a les 9:00 del matí.
    Tracta sobre demència avançada i terminalitat: recursos. Hi participen: un metge geriatre del consorci sanitari del Consell Insular de Menorca, qui parla sobre ubicació ideal; una membre de l'Equip de suport d'atenció domiciliària (ESAD), coordinadora autonòmica de l'estratègia de cures pal·liatives, qui parla sobre recursos específics de cures pal·liatives a les Illes Balears; el president, i una familiar de pacient amb demència avançada, d'AFAM, que exposen el punt de vista de les associacions.
  • La Mesa 5, moderada per la Dra. Margarita Viñuela, metge geriatra de l'Hospital Sant Joan de Déu, comença a les 11:30.
    Tracta sobre dilemes ètics en el pacient amb demència avançada: una visió integral. A càrrec del Dr. Joan Bertrán, del Servei de medicina interna de l'Hospital Sant Rafael (Barcelona). Unitat de cures pal·liatives de l'Hospital Sociosanitari Sant Joan de Déu, de Barcelona.
Tant de bo que una iniciativa d'aquestes característiques redundi en profit i benefici d'aquest col·lectiu de persones, cada cop més nombrós, que es veu afectat per demències diverses a les Illes Balears i Pitiüses, d'entre les quals cal esmentar l'alzhèimer.