dilluns, 11 de febrer del 2019

A la memòria de n'Aina Moll, primera educadora infantil de l'Escoltisme, a Mallorca

Mallorca no seria la que és avui dia, amb els aspectes més positius que manté la societat mallorquina dins l'àmbit de l'ecologia, el feminisme, la coeducació, la política o la religió, sense l'aportació valuosa que hi fan durant dècades, un bon grapat de dones mallorquines, com n'Aina Moll Marquès.


M'interessa remarcar, sobretot, allò que fa n'Aina des d'aquest grup modest i força incisiu que és l'actual Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, dins del qual ella n'esdevé la primera Akela en tota la història de l'escoltisme mallorquí i una de les primeres persones que treballa per implantar el moviment a Mallorca. 

«Akela» és el terme scout que designa la persona responsable d'un grup de llobatons o nins petits. En aquella època, l'Akela és una dona. Els llobatons són nins (no nines) d'entre 8 i 11 anys.

Amb la feinada intensa que hi desplega n'Eladi Homs Zimmer, principatí que aterra a Mallorca l'any 1954, es constitueix a la nostra illa dos anys després el primer grup d'Escoltisme masculí, l'any 1956: amb el nom de Ramon Llull queda implantat al convent dels Caputxins, a Ciutat.

L'any 1958, amb la denominació de Reina Constança, s'estableix el primer grup d'escoltisme femení a la parròquia de l'Immaculat Cor de Maria.

Ho recorda des del seu mur de facebook la bona amiga, antiga escolta, Paquita Alcover Fontanet. Li agraesc sincerament i profundament que m'ho hagi recordat.


Com a polític que he exercit diversos càrrecs institucionals, com a regidor a l'Ajuntament de Palma, conseller de Cultura i Joventut al Consell de Mallorca o diputat al Parlament de les Illes Balears, valor moltíssim la tasca pública que arriba a fer n'Aina Moll a l'àmbit institucional d'arreu dels Països Catalans. Com ningú! Per a mi, resulta inigualable, difícilment superable.

Sobretot si param esment al fet que, quan compta amb 50 anys d'edat, el president Jordi Pujol l'anomena, durant dues legislatures seguides, la màxima responsable de la Política Lingüística del Govern de la Generalitat de Catalunya. Quasi res! 

Esdevé així la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat. I, posteriorment també, als 65 anys d'edat, és nomenada assessora lingüística del Govern de les Illes Balears.

Però, com a antic consiliari escolta que som, no puc deixar d'esmentar i valorar, en primer lloc, si més no i encara que només sigui per seguir un ordre cronològic, la feina tan valuosa que n'Aina Moll desplega dins el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, on esdevé la primera Akela mallorquina!

L'historiador Mateu Cerdà ho explica molt bé. És a l'any 1958 quan es forma a la Roqueta el primer estol de llobatons, és a dir el primer grup de nins petits escoltes (L'Escoltisme a Mallorca (1907-1995), pàg. 221). 

N'Eladi Homs, a l'hora d'introduir l'escoltisme a Mallorca, obté el suport d'un bon grapat d'amics i pares dels escoltes, entre d'altres Francesc de Borja Moll.

Juntament amb les seves germanes, des del principi del moviment escolta, n'Aina roman molt en contacte amb l'escoltisme. I és el mateix Eladi qui l'anima a fer-se'n responsable, del primer grup de nins petits escoltes. N'Aina accepta la proposta de n'Eladi i es converteix en la primera Akela mallorquina. Compta amb 28 anys d'edat.

Amb això ja es pot parlar del primer agrupament escolta a Mallorca, perquè n'Eladi ja compta així amb unitats de dues etapes distintes: la de la Secció (per a adolescents) i la de l'Estol (per a infants menuts).

També els «Apunts sobre l'Escoltisme i el Guiatge de Mallorca» que elaboren Paquita Bosch i Josep M. Magrinyà, em serveixen per complementar aquesta circumstància històrica. S'hi esmenten al·lotes que tenen germans i amics a les unitats escoltes masculines d'Eladi Homs i que prenen la iniciativa d'organitzar-se de manera semblant.

Na Dora Moll, per exemple, germana de n'Aina Moll, ja el 1957, simultaneja la tasca de fer feina amb n'Eladi i la d'esbossar unes primeres activitats amb al·lotes, per constituir l'Agrupament Escolta Reina Constança, femení. 

La primera Garba femenina, Rosa de Bardissa, es forma el mes d'abril de 1958. Com que no qualla l'intent d'acollir-se a la parròquia de sant Miquel, se'n fan les reunions a casa de Francesc de Borja Moll.

Prest veuen que no se n'arriben a sortir, que els manquen coneixements i orientació metodològica i demanen a n'Aina Moll, l'akela del primer estol de llobatons mallorquins de n'Eladi, que les ajudi i orienti. N'Aina Moll els recomana na Maria Ferret, esposa de n'Eladi. 

Així neix l'escoltisme femení a Mallorca, amb l'empenta i orientació que hi dóna n'Aina Moll.

D'aquesta manera, per primera vegada en la història dels moviments juvenils de la nostra illa, grups femenins que no pertanyen al règim franquista, s'inicien en la tasca objectiva d'educar en el temps lliure. És a l'any 1958.

Si se'n descarta la participació activa de la família Moll Marquès, com d'altres famílies engrescades en la implantació, el manteniment i l'enfortiment del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, la situació social, cultural, política i religiosa a la nostra illa seria ben bé una altra. Sense cap casta de dubte.

Probablement, bona amiga Aina, mai no t'ho sabrem agrair prou! 

Així i tot, moltes gràcies per tot quant has fet perquè aquest país nostre hagi fet passes  endavant en el coneixement i ús del català, la nostra única llengua pròpia. 

Per haver enfortit la presència de la dona enmig de la nostra societat. 

I per haver-nos engrescat a estimar de bon de veres els Països Catalans, en situacions tan poc favorables.

Descansa en pau!