dijous, 14 de desembre del 2023

Concert de Nadal a la parròquia de Santa Catalina Thomàs (4): la Coral de Campanet

La Coral de Campanet

Com explica el seu director amb quatre pinzellades, el campaneter Pere Reynés Florit, la Coral Sant Miquel de Campanet comença a actuar oficialment com a membre de la Federació de Corals de Mallorca amb el seu primer concert de Nadal l’any 1987.

És la continuació d'aquell embrió que constitueix el cor parroquial d’aleshores. Qui l'ajuda a tirar endavant en la iniciativa de federar-se com a coral i de constituir-se en associació, és el franciscà que s’exerceix com a rector, el P. Jaume Puigserver, del T.O.R.

D’aleshores ençà, no s’aturen de cantar. Arriben a comptar amb una quarantena de membres, que participen en les festes més importants de l’església com a coral; fan dos o tres concerts anuals; actuen a diferents pobles i per Palma; viatgen per cantar a Eivissa, a Anglaterra o per Catalunya fent intercanvis de corals, etc.

Amb motiu de la pandèmia, la Coral campanetera pateix una gran baixada en el nombre dels seus membres, sobretot homes. A l’actualitat, compta amb 20 dones i 7 homes només. S’acosten a la trentena.

D’un temps ençà, les actuacions conjuntes de la coral campanetera i l’Schola Cantorum (amb veus exclusivament masculines) compensa d’alguna manera les mancances esmentades anteriorment.

S’ha de reconèixer que la Coral Sant Miquel de Campanet té més de trenta-cinc anys de vida esponerosa, dirigida any rere any pel campaneter Pere Reynés Florit. Persona amb esperit musical portat dintre seu ja de ben petit, convertit en gran orguener que viu la música i la transmet dia a dia amb els seus afers professionals, com manifesta la bona amiga campanetera  Antònia «Quart» Bennàssar Capó.

La Coral manté l’avinentesa de poder comptar amb la col·laboració entusiasta del gran organista campaneter Arnau Reynés Florit, un altre dels dos germans que també hi posa l’ànima i li dóna vida.

Aquesta agrupació de cantaires, dones i homes amb moltes ganes de cantar i de fer música, com  manifesta l’altre bon amic campaneter Ferran Bellver Silvan, amb el pas del temps arriba a escampar melodies no solament dins el terme municipal de Campanet, sinó també arreu de Mallorca. 

Fins i tot surt de l’illa i actua a Menorca, Puigcerdà o Anglaterra, on ha fet concerts corals, gaudint de cantar i de fer possible que la música ompli espais on ser escoltada i fruïda.

La Coral Sant Miquel de Campanet és una coral formada per persones no professionals de la música, però amb una gran il·lusió de seguir endavant. Com tot el que té vida es mou, la coral, que té molta de vida, veu que alguns se’n van, que en vénen d’altres, i que alguns ens deixen.

Seguint la trajectòria que imposen els assajos i les sortides, gaudint d’algun esdeveniment, a l’actualitat la Coral Sant Miquel de Campanet i l’Schola Cantorum, una coral masculina que passa gust de cantar, duen a terme conjuntament alguns concerts. Entre totes dues fan reviure la música, l’art que enalteix els cors i eleva l’esperit.

Vet ací una petita mostra d’alguna de les seves actuacions més recents:

Pel mes de desembre de l'any 2015, a la capella del Seminari Nou, la Coral de Sant Miquel de Campanet, dirigida per Pere Reynés i acompanyada a l'orgue per Arnau Reynés, interpreta diverses peces musicals, participant en el Concert de Nadal 2015

El 19 de desembre de 2016 "Amics del Seminari" organitzen per segon any consecutiu, a la capella del Seminari Nou, la II Trobada de Corals que, en aquest cas, està formada per sa Nostra Schola Cantorum, Units com Brins (Felanitx) i Coral de Sant Miquel (Campanet). 

El mes d'abril de 2017, entre d’altres peces musicals, a l'interior de les coves del Drac, a Porto Cristo (Manacor), la Coral de Sant Miquel de Campanet interpreta la peça musical de Lluís Millet "Jovenívola".

El 27 de maig de 2017, l'Schola Cantorum juntament amb la Coral Sant Miquel de Campanet i Units com Brins de Felanitx, fan concert a l'església parroquial campanetera, interpretant peces diverses de cant gregorià i polifònic, dirigits per Tomeu Ripoll i Pere Reynés, amb motiu de la XVIII Primavera musical de Campanet.

El 5 de juny de 2022, al pati de can Frau, a Manacor, l'Schola Cantorum Amics del Seminari, conjuntament amb la coral femenina Sant Miquel de Campanet, prenen part en l'acte de lliurament de certificats acadèmics de la Universitat Oberta per a Majors de la UIB

Convidats a l'acte hi participen amb un concert de final de curs, que inclou: * Canticum et oratio fidei nostrae, d'Antoni Sancho * Himne mallorquí, de Bernat Salas i Mª Antònia Salvà * Himne al beat Ramon, d'Antoni Torrandell * Dona nobis pacem, de W.A. Mozart. A la cloenda, tots drets, interpreten el "Gaudeamus igitur", himne anònim del s. XIII.

El 7 de juny de 2022, amb la participació de membres del Quintet de Son Pinar de Felanitx i de l'Schola Cantorum d'Amics del Seminari de Mallorca, la Coral Femenina de Sant Miquel de Campanet participa, al santuari de Sant Salvador de Felanitx,  en la celebració de la Missa de Pasqua Granada, seguida d'un Concert i de l'espectacle lumínic característic de l'indret.

Enregistrades per Biel Bennàssar, Joan Bonet i Cil Buele, queden per a la posteritat les actuacions musicals dirigides per Tomeu Ripoll, amb la veu solista de Joan Brunet, l'organista Pep Portell, i l’organització i presentació acurades de Tomeu Rosselló.

Dimecres, 22 de juny de 2022, dins el programa elaborat per Gent Major, Obra Cultural Balear i Ajuntament bugerró, a l'església parroquial de Búger, figura la intervenció de tres corals que actuen de manera conjunta: Dones de la Coral Sant Miquel de Campanet, dirigida per Pere Reynés, Coral Sant Pere de Búger, dirigida per Bernat Forteza,  i Schola Cantorum, dirigida per Tomeu Ripoll.

Dissabte, 26 de novembre de 2022, a l'església parroquial de Campanet, duen a terme el Concert de Santa Cecília dues corals conjuntades: La Coral Sant Miquel de Campanet i l'Schola Cantorum d'Amics del Seminari de Mallorca, conduïdes per Pere Reynés i Tomeu Ripoll, respectivament, i acompanyades a l'orgue per Pep Portell.

El 19 de desembre de 2022, amb la col·laboració de l'Ajuntament i l'organització de la Parròquia de Santa Maria del Camí, dues corals duen a terme conjuntament, a l'interior de l'Església parroquial, el Concert de Nadal 2022.

L'Schola Cantorum, de l'associació cultural Amics del Seminari de Mallorca, i la Coral Sant Miquel de Campanet, dirigides per Tomeu Ripoll Pou i Pere Reynés Florit, respectivament, amb l'acompanyament a l'orgue de Pep Portell Barceló, executen un programa conjunt de tretze peces musicals, autors i estils diversos.

En aquest video, hi queden reproduïdes seguint el mateix ordre en què s’interpreten, davant d'un públic nombrós que s'hi arriba a delitar.

El 10 de juliol de 2023, abans del concert coral de l'Schola Cantorum i la Coral de Sant Miquel de Campanet, se celebra la missa del copatró Sant Victorià, a l'església parroquial del poble, durant la qual interpreten els cants i les músiques que recull aquest vídeo domèstic.

Després de la missa, fan un concert, amb la participació de la Coral de Sant Miquel, dirigida per Pere Reynés; de l'Schola Cantorum, dirigida per Tomeu Ripoll; i acompanyades a l'orgue per Pep Portell, amb la intervenció a la gaita escocesa a càrrec de John Lambourne.

La Coral de Campanet, amb una llarga trajectòria històrica de participació activa, no solament a l’interior de l’església parroquial de Campanet, sinó també fora poble i en altres indrets de l’illa de Mallorca, és una de les que més col·labora conjuntament amb l’Schola Cantorum, durant aquests darrers anys.