dissabte, 12 de març del 2011

Ja som soci d'AFAM (Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Mallorca)

No fa ni quatre dies, com aquell/a qui diu, que vaig sol·licitar d'afiliar-me a AFAM com a soci -l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Mallorca-, que té la seu social a Palma (carrer de Fra Juníper Serra 6, CP 07014.)

Gairebé coincidia amb la mort d'Annie Girardot, aquella artista gran del cinema francès que patia la malaltia d'alzheimer.
Aquella artista de cinema que sap que pateix alzheimer i no s'espanta. Publica llibres de records, mentre la memòria aguanta i fins i tot fa una pel·lícula on ella interpreta el paper d'una malalta amb aquesta malaltia -"Je préfère q'on reste amis"-.
Més tard s'ofereix com a pacient d'alzheimer a la pel·lícula “Ainsi va la vie” de 2008, volent conscienciar el món sobre la malaltia.

Jo tenia interès a conèixer més a fons aquest tipus de demència, progressiva i degenerativa, que destrueix irremeiablement la memòria, el pensament i la conducta de les persones afectades.

Aquesta demència, la més freqüent en l'esser humà, que afecta el 10% de la població major de 65 anys.
Aquest patiment l'origen del qual es desconeix i que se sap que no té cura, ara per ara i de moment.
Aquest desordre incurable, la incidència del qual augmenta dramàticament els darrers anys.
Aquest fenomen convertit en l'epidèmia de salut més rellevant dels nostres temps.
Aquesta malaltia que, en una societat on la gent viu més anys, farà que siguin moltes més les persones que hauran de ser ateses per problemes de demència...

M'arriba la primera convocatòria d'Assemblea General Extraordinària d'AFAM: per a dissabte, 12 de març de 2011, a les 11:00 hores, a la mateixa seu de l'entitat.

Els temes a tractar tenen a veure amb l'Informe del president sobre la situació actual de l'entitat; l'aportació de nous càrrecs i membres de la nova junta directiva; la dissolució i el cessament de la junta directiva actual...

Atesa la importància d'aquests assumptes, s'hi prega l'assistència.

M'hi he volgut fer present per primera vegada.
Me n'he duit molt bona impressió.

Davant d'una trentena de persones assistents, els tres membres que presideixen la Mesa -Guillem, Llorenç i Jaume- ens expliquen i passen dades fefaents sobre la situació que travessa una entitat com aquesta.

N'admir la dedicació, de totes aquestes persones que, durant aquests desset anys darrers, han duit a terme innombrables iniciatives encaminades a millorar les condicions de vida de les persones afectades d'alzheimer i altres demències a Mallorca: persones malaltes i aquelles que en tenen cura i els presten una atenció més acurada i directa.

M'oferesc a col·laborar-hi, com a vocal de la Junta, si m'hi volen.

Me'n vaig amb una idea força aclarida:
Es tracta de “recórrer un camí llarg i escabrós, per viaranys de l'oblit, sent testimoni d'un adéu perllongat i silenciós, dur i anguniós que pot perllongar-se durant anys."

És l'alzheimer, la malaltia de l'oblit, com se la sol anomenar.