dilluns, 24 d’octubre del 2011

Pau Casals, Països Catalans

Avui, 24 d'octubre de 2011, el Cor Jove i l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, havia de ser i d'actuar a Nova York.

Durant més de dos anys seguits, l'entitat mallorquina Forum Musicae, que presideix Magdalena González i Crespí, n'havia preparat fins al detall mínim tots els elements necessaris per actuar a la seu de Nacions Unides, sota la batuta del mestre Salvador Brotons.

Amb un concert que havia de fer història, s'hi volia commmemorar el 40è aniversari d'aquella actuació memorable del mestre Pau Casals el 24 d'octubre de 1971. Quan estrenà i dirigí el seu Himne de Nacions Unides compost per encàrrec del secretari general U Thant.

Forum Musicae, que havia aconseguit nombrosesdeclaracions institucionals parlamentàries (Illes Balears, Catalunya, Congrés, Senat, etc.), centenars de suports d'entitats i persones d'arreu dels Països Catalans, també havia obtengut el suport explícit del Govern de la Generalitat de Catalunya i del Govern de les Illes Balears, a través de l'Institut Ramon Llull, reunit a Palma el 10 de l'11 del 10.

Tot se n'anà en orris, set mesos després d'aquest acord governamental compartit, quan l'actual Govern de la Generalitat, l'autodenominat “Govern dels millors” que presideix el Molt Honorable Sr. Artur Mas, va prendre la decisió unilateral d'anul·lar-ho i ho va substituir per un acte local, a Barcelona, el proppassat 14 de setembre...

Així ho féu públic el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, en unes declaracions més que lamentabilíssimes...

Aquella iniciativa mallorquina quedava, així, desproveïda de tota la càrrega significativa que comportava un esdeveniment d'aquestes característiques.

No solament per fer no res tots els suports rebuts anteriorment, tota la il·lusió dels dos centenars de persones participants, majoritàriament joves d'entre 18 i 26 anys d'arreu dels territoris que conformen els Països Catalans.

També per la més que previsible manca de repercussió mediàtica, en relació amb una actuació musical sense precedents, que havia de fer ben palesa arreu del Planeta l'existència cohesionada d'una realitat cultural tan comuna com indiscutible, la d'uns Països Catalans a l'interior de l'Europa del segle XXI.

Gràcies al mestre Pau Casals!

Gràcies a qui el té ben present, arreu dels Països Catalans!