diumenge, 21 de juliol del 2013

Carta oberta a Catalina Cirer, presidenta de l'IMAS

Davant la notícia publicada fa pocs dies sobre l'actuació recent de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials que vós presidiu (IMAS), en relació amb l'Associació de Familiars amb Alzhèimer de Mallorca (AFAM), no puc passar sense fer-vos arribar la meva opinió personal, com a soci de l'entitat i com a familiar de pacient d'alzhèimer que s'afanya a acudir-hi diàriament.

Una opinió personal que, m'imagín, és compartida per bona part de la ciutadania d'aquesta illa tan malmenada per aquests governants actuals que, a la vista d'allò que fan i/o deixen de fer, ens governen, administren i representen tan pèssimament.

Les multes que imposau a AFAM des del Consell de Mallorca i les denúncies que presenta a l'IMAS contra AFAM una neboda vostra, em mouen a dir-vos què en pens i com veig jo aquest assumpte.
Si més no, perquè n'estigueu assabentada, directament i pública.

No puc començar d'altra manera, senyora Cirer, que amb una sèrie de preguntes com aquestes:

¿No vos cau la cara de vergonya, quan veis que l'antic tresorer del vostre partit polític s'enduu xifres multimilionàries dins la butxaca pròpia, a canvi de favors institucionals a empresaris recompensats, i vós dedicau temps i esforços a posar “multetes” de 60.000 euros a entitats modestes que no cerquen cap altra cosa que fer allò que hauríeu de fer vosaltres i no feis: atendre amb doblers públics les necessitats de gent malalta per demències?

¿Per què, en lloc de sancionar qui fa tot quant sap i pot per atendre de la manera millor possible persones malaltes d'alzhèimer, no vos posau a obrir nous centres públics d'atenció professionalitzada i personalitzada a tota aquesta gent que pateix alguna demència? N'hi ha tan pocs, de centres, hores d'ara a Ciutat (un o dos?), que les llistes d'espera es mostren interminables (i m'imagín que ho sabeu!)

¿Per quines cinc-centes imposau multes milionàries a una entitat senzilla i modesta com AFAM, quan sabeu ben cert que, amb això, posau en perill la seva mateixa existència, que es manté sobretot gràcies a les aportacions que hi feim socis i usuaris? ¿O és que voleu que tanquem definitivament i desapareguem per a sempre?

¿Quin dia serà que prendreu la decisió institucional de posar per davant de certes denúncies d'alguna neboda vostra, la situació vera d'una associació dedicada a alleugerir el pes feixuc de demències com l'alzhèimer, una tasca que vos correspon desplegar, a vosaltres, des d'un Consell de Mallorca amb competències transferides?

¿De què ens serveix que tengueu les competències en matèria de “Serveis socials i assistència social. Desenvolupament comunitari i integració. Política de protecció i atenció a persones dependents. Complements de la Seguretat Social no contributiva. Voluntariat social. Polítiques d'atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa o necessitat social”, si, en lloc de posar-vos-hi de debò, vos afanyau a prendre mesures que porten a ofegar una de les poques iniciatives privades que mira de realitzar i suplir la tasca que vos pertoca, de “protegir i atendre persones dependents”, també a Ciutat?

Amb vós com a presidenta de l'IMAS, ¿què s'ha fet de la Xarxa Bàsica de Serveis Socials de Responsabilitat Pública que l'any 1999 va constituir per decret el president Jaume Matas i Palou (Art. 12)? I dels drets de les persones usuàries dels serveis socials a l'illa de Mallorca? (Art. 9) (Decret 66/1999, de 4 de juny). ¿Com creis que estau duent a efecte l'article 37 de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, que especifica les competències dels consells insulars i allò que els correspon de fer? ¿De què ens serveix esdevenir persones destinatàries de serveis socials, amb caràcter prioritari, com assenyala la Llei 4/2009, si tanmateix no podem ni associar-nos per fer front a les dificultats que comporta la manca d'atenció pública a la dependència?

¿Hi ha cap altra instància superior al Consell de Mallorca que vos pugui sancionar, a vós també, per incomplir el deure constitucional i estatutari d'atendre convenientment un dels sectors de la població mallorquina més vulnerable?

¿De què ens serveix que el 26 de desembre de 2006 el Ministeri de l'Interior declaràs d'utilitat pública l'Associació de Familiars amb Alzhèimer de Mallorca, inscrita al Registre Nacional d'Associacions de les Illes Balears, amb el núm. 311000002594? (BOE núm. 20, pàgina 3231, dimarts 23 de gener de 2007)

Sospit que, amb tot aquest enfilall d'actuacions o inactivitats vostres, podria ser que volguéssiu que ens anàssim a altres centres privats més ben valorats i més ben vists per vós, en lloc d'anar a cercar l'aixopluc que necessitam al cau modest d'una associació tan senzilla com AFAM, o en lloc de poder-ne trobar a qualque centre públic inexistent!

Si no és així, m'agradaria arribar a tenir-ne alguna casta de confirmació per part vostra. No sé si sabeu que, de fet, hores d'ara ja hi som, a un altre centre privat d'alt nivell, des de fa pocs dies...

Com que ens deis que no podem seguir anant a la modesta seu d'AFAM, n'hem hagut de cercar una altra, de seu, més gran, a corre-cuita, en ple estiu, d'un dia per l'altre... amb totes les molèsties que això comporta sobretot per al conjunt de pacients d'aquestes malalties...

No sé si n'arribarem a rebre mai cap casta d'ajut institucional, per part de l'IMAS, que ens faciliti fer-hi front, a l'increment previsible de les despeses ocasionades per aquesta situació nova que ens ve imposada per decisions vostres...!

Si no ens n'arriba cap, no podrem deixar de creure i pensar que qualcú s'està embutxacant recursos econòmics assenyalats a la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de DEPENDÈNCIA (BOE núm. 299/2006), fins i tot en el cas de tenir-la reconeguda en grau III amb caràcter PERMANENT, per l'organisme públic competent, com és el nostre cas particular i familiar.

Per acabar, només se m'acut de demanar-vos que rectifiqueu decisions adoptades fins ara...
Que lluny de multar una associació que fa tot quant sap i pot per atendre de la manera millor possible gent malalta d'alzhèimer o d'altres demències, mireu d'obrir arreu de Mallorca més centres nous d'atenció pública a la dependència, que hi parin l'esment que hi cal...
I que pressioneu el Govern perquè valori com a prioritària l'atenció pública a col·lectius tan vulnerables com aquest, en lloc de parar tant d'esment a altres sectors de la població que tenen la capacitat de valdre's i sobreviure per si mateixos més fàcilment.

Palma, 21 de juliol de 2013, festa de Santa Pixeris

Alguns enllaços interessants

  1. Piden la dimisión de Cirer por el cierre de la asociación de Alzheimer. Jaume Garau ha criticado que el Consell "sea cómplice de la desaparición de esta entidad que presta servicio a numerosas personas"
  2. La oposición exige a Cirer que dimita por el cierre de la asociación de alzheimer. Los responsables de Afam lamentan que durante este año no han recibido "ni un euro" en ayudas públicas o de las entidades financieras
  3. Cirer no dimitirá por el cierre de la asociación de Alzheimer. La consellera insular de Bienestar Socia asegura que el cierre de la Asociación de enfermos de Alzheimer no es consecuecia "de una mal gestión del Consell"
  4. Cirer dice que no dimitirá porque el cierre de la AFAM "no depende de una mala gestión del Consell"
  5. «La falta de subvenciones públicas y privadas nos ha condenado al cierre»
  6. El menú de la càrcel (Matías Vallés):“...Sin ánimo de corregir datos inviolables, se echa de menos una compensación que se centre en... calcular el recorte nutricional de los familiares de enfermos de Alzheimer desatendidos por el mismo Consell que malvendió Can Domenge... con mayoría del partido habitual en Balears...”

7 comentaris:

Pilar ha dit...

Perfecte Li dona una bona passada, molt ebn dita, aquesta només serveix per anar a tertulies futbolístiques i a una altre tertulia impresentable que crec que fan el diumenge a PP3, per ella tot és hihi, haha! I ja és ben hora que se posi ses piles i es prebgui seriosament el seu càrrec.

Cecili Buele i Ramis ha dit...

Que es prengui seriosament i responsablement
un càrrec de tanta transcendència
en els col·lectius més vulnerables,
a Mallorca!

Anònim ha dit...

Buenas,estaba pendiente de la carta por lo que comentaste en Afam y aqui está.Comparto por el face.Un saludo que no me despedí que me fui rápido.Sabrina.

Cecili Buele i Ramis ha dit...

A quin mur de facebook has compartit res de tot això, Sabrina?

Anònim ha dit...

Lo compartí en mi muro de facebook.Sabrina.

Cecili Buele i Ramis ha dit...

Hi ha molts i diversos murs a nom de Sabrina... a quin d'aquests fas referència?

Anònim ha dit...

..ciertooo q t di pocos datos...:-D...Sabrina Artíguez...