dissabte, 26 de febrer del 2011

Davant la crisi, què fer-hi, amb els més rics del món?

L'enviament d'un correu electrònic que m'adreça un bon amic, sobre els palaus propietat del president de Zimbabwe, Robert Mugabe, -un personatge totalment impresentable en democràcia veritable- a primer cop d'ull em mou a dir-li que “podrien ser les cases de qualsevol president/a que hagi governat durant lustres... seguits o no!"

Però després m'han entrat ganes d'introduir-me dins la bugaderia xafardera que cerca esbrinar quines són les més grans fortunes reconegudes a l'àmbit mundial.

I m'he topat que és a punt de fer-se pública, aquest mes de març, la classificació actualitzada de les fortunes més grans del món, segons la revista Forbes.

Veig algunes dades que em resulten interessants. Fins ara, es calcula que hi ha 1.011 persones amb una fortuna superior als mil milions de dòlars -entre les quals figura el rei d'Espanya o la reina Isabel II d'Anglaterra-!

Algunes fonts apunten que la fortuna de Hosni Mubàrak -el president egipci enderrocat recentment- arriba als 70.000 milions de dòlars, entre propietats i fons a l'estranger. Això el col·locaria com a número 1.

Les 10 persones més riques del món, segons Forbes 2010, són un mexicà, tres nordamericans, dos indis, un francès, un espanyol, un brasiler i un alemany. Cap africà!:

1. CARLOS SLIM HELÚ, mexicà, fill de pare catòlic Maronita de nom Youssef Salim, qui va emigrar des del Líban a l'edat de 14 anys. Un home que té entre els seus assessors principals l'expresident espanyol Felipe González: Diners: 53.500 milions de dòlars!

2. BILL GATES, WILLIAM HENRY GATES III, nordamericà, va néixer el 28 d'octubre de 1955. És fill de William Henry Gates II, un destacat advocat, i de Mary Gates, una professora de la Universitat de Washington. Diners: 53.000 milions de dòlars!

3. WARREN BUFFETT, nordamericà, (nascut el 30 d'agost de 1930 en Omaha, Nebraska) és un inversor, empresari i filántrop nord-americà.

4 MUKESH AMBANI, indi, (19 d'abril de 1957 a Aden, Iemen) és un enginyer i empresari indi. La seva riquesa està valorada en $ 32 mil milions per la revista Forbes, fent ell la persona més rica de l'Índia!

5 LAKSHMI NIWAS MITTAL, indi, és un milionari industrial, nascut el 15 de juny de 1950 en Sadulpur, en el districte de Churu de Rajasthán a l'Índia,amb una riquesa d'aproximadament 19.300 milions de dòlars nord-americans!

6 LAWRENCE J ELLISON, nordamericà, conegut com Larry Ellison, és el fundador i figura principal de Oracle. Considerat com a excèntric pels seus gustos extravagants, és un dels multimilionaris més coneguts i ocupa el lloc número 4 entre les majors fortunes personals del món segons la revista Forbes, amb 22.500 milions de dòlars nord-americans en el 2009!

7 BERNARD ARNAULT, francès, (Va néixer en Roubaix (França) el 5 de març de 1949). Un dels homes més rics del món, en termes de posició ocupa el número 7 a part de ser el segon home més ric de la Unió Europea i un de grans empresaris del moment. Diners: 27.500 milions de dòlars!

8 EIKE BATISTA, brasiler. Diners: 27.000 milions de dòlars!

9 AMANCIO ORTEGA, espanyol, Gaona (Busdongo de Arbas, León, 28 de març de 1936) és un empresari espanyol dedicat al sector tèxtil. Diners: 25.000 milions de dòlars!

10 KARL ALBRECHT, alemany, empresari. Fundador i propietaris de la cadena de supermercats de descompte Aldi.

Vist tot això, la pregunta que se m'ocorre de fer-me ara és aquesta: si aquell senyor president africà, impresentable, sense figurar entre les 10 persones més riques del món, té les propietats que té, quines no deuen de tenir aquests senyors molt més rics encara, que no són africans...? I aquí m'atur!