diumenge, 23 d’octubre del 2022

7 Dies a Menorca (1), amb Caminants Amics del Seminari de Mallorca


Diumenge, 16 d’octubre de 2022

Amb el vol d’Ibèria IB8488 operat per Air Nostrum, que té programat d’enlairar-se a Palma, des de l’aeroport de Son Sant Joan, a les 11:15 hores, ocup el seient de passadís 3C. En no haver-hi cap altre passatger al de la finestreta, m’hi col·loc. 

Sortim a les 11:20. Volam cap a l’aeroport de Maó. Al cap de 30 minuts, hi arribam puntualment. 

Mir l'horari dels busos TIB que fan el recorregut des de les instal·lacions aeroportuàries maoneses, fins a l'estació terminal de busos. Juntament amb una parella de turistes francesos, ens adonam que les dades que figuren al cartell imprès al tauler d'anuncis no concorden amb les referències que dóna el codi QR estampat a una columna: el primer ens indica que no n'arriba cap, de bus, dins d'aquí a una hora; mentre el segon ens diu que ja és a punt d'arribar...

Sortosament es compleixen les indicacions segones. En el bus TIB, des de les instal·lacions aeroportuàries, me’n vaig cap a la terminal de busos maonesa (2,80 €). 

És l'hora de dinar. Al bar que trob obert més a prop de l'estació terminal, m'empàs un entrepà de formatge i pernil, amb una bona ampolla d'aigua mineral sense gas. Aprofit per comprar els qautre cupons de l'ONCE acabats en 18 que veig darrere del taulell.

El bus TIB de la línia 1 surt des de l'andana 17 cap a Maó a les 13:30. En 45 minuts, ens duu fins a Ciutadella (5,75 €), sense aturar-se a cap altre municipi, més ple que buit. 

Arrib a l’Hostal Ciutadella, de Sagitariohotels, situat al carrer de Sant Eloi 10. Hi conec per primera vegada i m’atenen molt amablement na Cristina i n’Antònia que també s'ocupen del bon funcionament de la cafeteria restaurant, juntament amb na Kirsten (d’origen germànic) i en Joan, amb la gran capacitat d'imitació i sentit de l'humor característics del síndrome de down.

Un cop inscrit al llibre de registre de clients allotjats, em donen la clau de l'habitació 206, després de pagar els 6,60 euros d'impost turístic. Hi puj amb l'ascensor i gaudesc d'unes instal·lacions, senzilles i netes. 

Amb cafeteria als baixos, on serveixen el berenar. Amb finestres que porten uns panys singulars per travar-les, per mor del vent que hi pugui bufar. En una situació cèntrica envejable i de molt bon preu.

Gràcies a la labor ingent desplegada a Mallorca, durant mesos seguits, sobretot pel bon amic bunyolí Joan Brunet, el grup de Caminants Amics de Seminari tenim previst de realitzar alguns trams del Camí de Cavalls, durant els cinc dies que feim comptes de passar a Menorca.

Compt i figur entre els tres mallorquins que hi viatjam en avió. Des que vaig travessar de tan mala manera el canal entre Mallorca i Menorca, fa dècades, en un vaixell tan xerec com el «Jaume I», amb un temporal inoblidable, no m’he tornat a sentir amb prou ganes de viatjar-hi: m’estim més anar-hi pels aires!

Aprofit l’avinentesa per arribar-hi un dia abans que els altres i quedar-m’hi un dia després. Cosa que em permet de contactar amb amistats i persones conegudes amb les quals m’encanta retrobar-me

Som més d’una vintena de membres, els que formam aquest grup força heterogeni. La gran majoria s’hi atansa en vaixell amb el fast ferry de Balearia (que, a Ciutadella, atraca a un indret distint del port antic, on amarava temps enrere):

Honorato Puerto Pascual i Juana Vidal Torrens, Josep Portell Barceló i Clara Chiesa Artho, Juan Brunet Colom i Jaume Ribas Molinas, Miquel Monroig Mestre i Margalida Monroig Rosselló, Matías Llabrés Aloy i Heike Charmaine Genschow, Joan Miquel Toledo Ferrer i Catalina Cantallops Oliver, Pau Socies Pol i Francisca Bennasar Capó, Pere Reynés Florit i Margalida Palou Bonnín, Joan Bonet Rubí, Toni Colomar Marí, Bartolomé Mas Serra, Gabriel Vilanova Bisquerra i Cecili Buele Ramis conformam un grup, al qual s’han d’anar afegint altres membres residents a Menorca: Toni Riudavets Pons i Margarita Martí Vinent, Carles Cavaller Pons i Joana Triay Vidal, Joan i Janine...

Aprofit les primeres hores per endinsar-me per aquells carrerons tan bells i atractius d'una ciutat agradable i que fa bon caminar, d'un indret a un altre, gaudint-hi sempre d'una gent atenta i respectuosa, d'uns edificis que no ultrapassen les tres altures, d'uns carrers i voreres amb netedat més que considerable, i d'uns preus bastant més assequibles que a Mallorca.

M'atreu fortament el centre d'aquesta ciutat, envoltada per la Contramurada i les aigües del port de Ciutadella, entre l'avinguda de Jaume I el conqueridor, l'avinguda de la Constitució, el carrer Francesc de B. Moll i la mar.

Sortint de l'hostal cap a l'esquerra i voltant pel cantó del carrer d'Alaior, arrib al Mercat del Peix i el Seminari, pas per davant moltes cases senyorials com les de can Olives, can Saura Morell, cas Duc, can Sintes, can Vivó, can Salort, cas Comte, can Olivart, la seu Catedral, el teatre des Born, i arrib a la plaça des Born, amb l'Obelisc del segle XIX que s'erigeix ufanós al centre..

Em criden poderosament l'atenció les inscripcions llatines que apareixen a cadascun dels quatre costats del monument d'estil neoclàssic, que anomenen popularment "sa Piràmide": "ANNO MDLVIII PRO ARIS ET FOCIS HIC SUSTINUIMUS USQUE AD MORTEM". "Aquí vam resistir, per l'altar i la llar, fins a la mort". 

El monument recorda "l'any de la desgràcia", el 1558, quan, en defensa de les llars i dels temples, varen resistir fins a la mort els embats de les tropes turques comandades per Mustafà Piali que envaïren Ciutadella, la saquejaren i la incendiaren fins a la seva destrucció total.  Els supervivents foren empresonats i traslladats a terres de Constantinobla per ser venuts com a esclaus.

En bon primer dia, després d’haver-hi contactat per whatsapp, tenc oportunitat de saludar, ni que sigui breument degut a les seves múltiples ocupacions institucionals, qui a l’actualitat s’està exercint com a conseller de Cultura del Govern de Menorca, el bon amic Miquel Àngel Maria i Ballester. 

Ha d’assistir al Teatre des Born, per inaugurar el I Festival de Cinema Documental de Ciutadella. I aprofit per lliurar-li, just davant la porta principal, un exemplar del llibre biogràfic que m’ha volgut publicar el bon amic cabaneter-celoní Jaume Fernández Balaguer. Li he dedicat unes paraules. I se n’ha alegrat ben molt, de tenir-lo a les seves mans.

En passar per Ses Voltes, em ve al cap que un altre bon amic binissalemer m’ha manifestat, a Mallorca, el seu desig de tenir a ca seva una ampolla de test, no de vidre, de Gin Xoriguer. Inclosa la bossa, són 18€.

Després de passar per l’hostal, vaig a sopar d’una bona ensalada de formatge de Menorca (9,90), aigua mineral sense gas 0,5l (2,50€), pa de vidre amb herbes i mantega (3,75€) i un cafè (1,40€), al restaurant Aurora, situat a prop de l’hostal on estic allotjat: plaça d’Alfons III, 3. Total: 17,55€.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els passos diaris que faig, m’indica que avui només n’he fet: 4.538. Massa pocs quilòmetres: 4,86km.