diumenge, 23 d’octubre del 2022

Crònica breu d'un recorregut pel Camí de Cavalls

D’un dels Caminants Amics de Seminari

Diumenge, 16 d’octubre de 2022

Amb el vol d’Ibèria IB8488 operat per Air Nostrum, que té programat d’enlairar-se a Palma, des de l’aeroport de Son Sant Joan, a les 11:15 hores, ocup el seient de passadís 3C. En no haver-hi passatger a la finestreta, m’hi col·loc. 

Volam cap a l’aeroport de Maó. Hi arribam puntualment al cap d’uns vint-i-cinc minuts. 

En el bus TIB, des de les instal·lacions aeroportuàries, me’n vaig cap a la terminal de busos maonesa (2,80 €). De l’andana 17 surt el bus TIB de la línia 1 a les 13:30. En 45 minuts, em duu a Ciutadella (5,75 €), sense aturar-se a cap altre municipi. 

Arrib a l’Hostal Ciutadella, de Sagitariohotels, situat al carrer de Sant Eloi 10. Hi conec i m’atenen molt amablement na Cristina i n’Antònia que, juntament amb na Kirsten (d’origen germànic) i en Joan, s’encarreguen també del bon funcionament de la cafeteria restaurant.

M'inscriuen a la llista de clients allotjats. Em donen la clau de l'habitació 206. Hi pag els 6,60 euros d'impost turístic. Gaudesc d'unes instal·lacions, senzilles i netes. Amb cafeteria als baixos, on serveixen el berenar. Amb finestres que porten uns panys singulars per travar-les, per mor del vent que hi pugui bufar...

Gràcies a la labor ingent desplegada a Mallorca, durant mesos seguits, sobretot pel bon amic bunyolí Joan Brunet, el grup de Caminants Amics de Seminari tenim previst de realitzar alguns trams del Camí de Cavalls, durant els cinc dies que feim comptes de passar a Menorca.

Som més d’una vintena de membres, els que formam aquest grup força heterogeni. La gran majoria s’hi atansa en vaixell amb el fast ferry de Balearia (que, a Ciutadella, atraca a un indret distint del port antic, on amarava temps enrere):

Honorato Puerto Pascual i Juana Vidal Torrens, Josep Portell Barceló i Clara Chiesa Artho, Juan Brunet Colom i Jaume Ribas Molinas, Miquel Monroig Mestre i Margalida Monroig Rosselló, Matías Llabrés Aloy i Heike Charmaine Genschow, Joan Miquel Toledo Ferrer i Catalina Cantallops Oliver, Pau Socies Pol i Francisca Bennasar Capó, Pere Reynés Florit i Margalida Palou Bonnín, Joan Bonet Rubí, Toni Colomar Marí, Bartolomé Mas Serra, Gabriel Vilanova Bisquerra i Cecili Buele Ramis conformam un grup, al qual s’han d’anar afegint altres membres residents a Menorca: Toni Riudavets Pons i Margarita Martí Vinent, Carles Cavaller Pons i Joana Triay Vidal, Joan i Janine...

Em compt entre els tres mallorquins que hi viatjam en avió. Des que vaig travessar de tan mala manera el canal entre Mallorca i Menorca, fa dècades, en un vaixell tan xerec com el «Jaume I», amb un temporal inoblidable, no m’he tornat a sentir amb prou ganes de viatjar-hi: m’estim més anar-hi pels aires!

Aprofit l’avinentesa per arribar-hi un dia abans que els altres i quedar-m’hi un dia després. Cosa que em permet de contactar amb amistats i persones conegudes amb les quals m’encanta retrobar-me.

En bon primer dia, després d’haver-hi contactat per whatsapp, tenc oportunitat de saludar, ni que sigui breument degut a les seves múltiples ocupacions institucionals, qui a l’actualitat s’està exercint com a conseller de Cultura del Govern de Menorca, el bon amic Miquel Àngel Maria i Ballester. 

Ha d’assistir al Teatre des Born, per inaugurar el I Festival de Cinema Documental de Ciutadella. I aprofit per lliurar-li, just davant la porta principal, un exemplar del llibre biogràfic que m’ha volgut publicar el bon amic cabaneter-celoní Jaume Fernández Balaguer. Li he dedicat unes paraules. I se n’ha alegrat ben molt, de tenir-lo a les seves mans.

En passar per Ses Voltes, em ve al cap que un altre bon amic binissalemer m’ha manifestat, a Mallorca, el seu desig de tenir a ca seva una ampolla de test, no de vidre, de Gin Xoriguer. Inclosa la bossa, són 18€.

Després de passar per l’hostal, vaig a sopar d’una bona ensalada de formatge de Menorca (9,90), aigua mineral sense gas 0,5l (2,50€), pa de vidre amb herbes i mantega (3,75€) i un cafè (1,40€), al restaurant Aurora, situat a prop de l’hostal on estic allotjat: plaça d’Alfons III, 3. Total: 17,55€.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els passos diaris que faig, m’indica que avui només n’he fet: 4.538. Massa pocs quilòmetres: 4,86km.

Dilluns, 17,11-2022

Una de les condicions que pos als companys caminants per participar en aquesta iniciativa de recórrer territori menorquí és poder participar en la concentració que organitzen els bons amics pensionistes de Ciutadella cada dilluns a les 12 del migdia, a la plaça de sa Catedral. Ho fan sempre en defensa d’unes pensions dignes,  i reclamant més respecte de les administracions públiques pels drets socials del conjunt de la ciutadania.

Per aquest motiu, en bon primer dia, no particip directament en la caminada a peu, fent trams del Camí de Cavalls, sinó que assistesc a la concentració de pensionistes que cada dilluns compareixen a la plaça de la Catedral, des de fa quatre anys seguits, sense cap interrupció.

 

Conduïts per Biel Martí Marquès, Agustí Hitar García, Custodia, Maria Lluïsa i d’altres pensionistes residents a Ciutadella, es concentren per defensar públicament unes pensions públiques dignes i respecte molt més acurat pels drets socials de la ciutadania.

Casualment aquest dilluns coincideix amb la primera concentració que fan, després de la gran manifestació d’àmbit estatal, realitzada a Madrid abans d’ahir, dissabte, a la qual ha pogut participar na Custòdia, representant Menorca; Graciela Masiano, representant Eivissa; i una nodrida representació de Mallorca amb Pep Juárez, Maribel Alcázar o Antonio Picazo al capdavant, tots ells membres de la Coordinadora Balear en Defensa de les Pensions Públiques i dels Drets Socials.

Em sap greu no haver-me pogut fer present, dissabte, ni a Madrid ni a Ciutadella, per sumar-me a les reivindicacions en defensa dels nostres drets, participant activament en les manifestacions unitàries. 

Sí que mir de fer costat aquest dilluns, dia 17 d’octubre, a la plaça de la Catedral, on s’hi concentren, com sempre, a les 12 del migdia.

Acabada la concentració, me’n vaig a dinar a s’Esplanada (Plaça dels Pins, 2) d’un bon menú del dia: Ensalada mediterrània i mero amb verdures (13,50 €), més una ampolla gran d’aigua mineral sense gas (2 €), més un cafè (1,40 €). Total, 16,90 €.

Al capvespre, mir de trobar-me amb la tropa de caminants. Anam a sopar al restaurant Casino Desset de Gener, situat a l’Avinguda de la Constitució, 18. Deman una ensalada de burrata i una aigua mineral sense gas. M’atén na Lucía. Me n’indica el preu: 10,90€.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els meus passos diaris, m’indica que aquest dilluns n’he incrementat el nombre, respecte d’ahir: 15.827. Més acceptables: 10,76 km.

Dimarts, 18-11-2022

Després de berenar a l’hostal, partim en bus cap a cala en Turqueta. Mentre hi anam, cantam cançons d’èpoques llunyanes dins l'autocar...

Continuam fent camí a peu cap a les cales de Macarelleta i Macarella. Els paisatges són meravellosos, amb una illa tota coberta de verdor per totes bandes i unes platges nítides i clares, com poques vegades es poden veure.

Dinam a l’ombra d’un xibiu men condicionat. 

M’hi atén Felet. Me’n demana 17,20 €, per una ració de pollastre cruixent (13,60 €), aigua mineral sense gas (2 €) i cafè (1,60 €).

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els meus passos diaris, m’indica que aquest dimarts n’he fet: 15.694. Acceptables: 10,67 km.

Dimecres, 19-11-2022

Jornada de semi-relax. Amb els nostres cinc cotxes arribam fins a Binimel·là, població situada a una trentena de quilòmetres de l’hostal. Caminam fins a la platja de Cala Pregonda

Anam a dinar a es Mercadal, al restaurant Las Vegas, on som atesos de manera magistralment professional per qui ens tracta a les mil meravelles, a l’hora que ens serveix uns plats exquisits. Hi deix 17€.

Abans, i ben per casualitat, tenc oportunitat de saludar na Tuni Allès i en Ramon Orfila Pons, antics companys de lluites polítiques institucionals, des del Partit Socialista de Menorca, tots dos en àmbits diversos: ell com a diputat del Parlament de les Illes Balears i conseller d’Agricultura del Consell insular de Menorca (1983-1997), Alcalde des Mercadal (1999-2010). Ella, consellera d’Economia i Medi Ambient del Consell insular de Menorca, directora general de Comerç del Govern de les Illes Balears (1999-2003). 


Grans defensors de la llibertat per al poble sahrauí, me n’alegr ben molt de tornar a veure’ls. 

Com també de veure, saludar i acompanyar la bona amiga Joana Triay Vidal, qui fou regidora del PSM a Ciutadella (1995-2005) i el seu espòs Carles Cavaller Pons.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els passos diaris que faig, m’indica que aquest dimecres n’he fet: 14.369. Massa pocs quilòmetres: 9,77 km.

Dijous 20-11-2022

Avui tenim projectat de recórrer el camí de la platja d’Algaiarens (La Vall), a una desena de quilòmetres de l’hostal. Hi anam amb els nostres cotxes, que són cinc. Els deixam a l’aparcament, tots tret d’un que deixam a Cala Morell per després tornar a cercar-ne els altres.

Recorrem pel nord de Menorca. Des de les platges d’Algaiarens (zona coneguda com La Vall) fins a Cala Morell, una cinquena de quilòmetres.

La platja de ses Fontanelles, barraques de pescadors, vistes panoràmiques encisadores de la Vall i Punta Roja, el codolar de Biniatram, la necròpolis de Cala Morell. 

Dinam al restaurant Park de Cala en Blanes.

Tornam a l’hostal. Descansam. Sopam i a Son Dòrmer s’ha dit.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els passos diaris que faig, m’indica que aquest dijous n’he fet: 15.196. Acceptables: 10,33 km.

Divendres 21-11-2022

En bon divendres, s’acaba la sortida i les caminades nostres per trams del Camí de Cavalls. És la darrera etapa, la que feim altra volta cap a la platja d’Algaiarens (La Vall), a una desena de quilòmetres de Ciutadella. 

Aquesta vegada, anant-hi en els cotxes, ens endinsam cap a l’altre indret que ens permet d’arribar a les platges del Bot i Es Tancats. Una bella i esplèndida caminada, per un camí en molt bon estat, entre pinars i alzinars, tenim l’oportunitat de banyar-nos en les aigües més cristal·lines que jo no hagi vist mai. Ni al Carib, ni al Pacífic, ni a l’Índic, ni a l’Atlàntic, ni a la Mar Mediterrània. Per a mi s’esdevé la millor nedada que he fet mai en una platja verge. 

Acabam  la jornada, dinant al Restaurant Club 94, situat a l’avinguda Argentina 94 de Ciutadella. Jo ho faig amb uns uns bons canalons i llenguado exquisits, amb flam d’ou, cafè i aigua a rompre (16€).

Tot i que he de romandre una nit més a l’illa menorquina, vull acompanyar tota la colla que parteix avui mateix cap a Mallorca, des de l’Estació Terminal marítima. Fins als darrers moments.

Un cop acomiadada la colla d’amics caminants, vorejant la mar, me’n torn caminant a peu cap a l’hostal, on mir de passar la meva darrera nit ciutadellenca. 

Abans, emperò, vull fer una passada per Ca na Fayas. Em fa ganes de fer-me amb una magnífica Pultrú Muradeta de Porc Negre Fumada Picant (17,40€), una bona peça de formatge artesà semicurat Nº 48 (31,59€), i dues bones bosses d’arròs de la Terra (12€) (comanda que m’encarreguen de fer na Catalina i en Joan Toledo). 

Els he d’agrair, a tots dos, que això m’hagi servit per conèixer una de les millors comerciants que he vist mai, de nom Joana, excel·lent venedora de formatges, embotits i altres menjues boníssimes.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els passos diaris que faig, m’indica que aquest divendres n’he fet: 20.238. Magnífics: 13,76 km.

M’adon que tenc la satisfacció immensa d’haver passat uns dies molt agradosos, en companyia gratíssima i gratificant d’unes dues dotzenes de persones, cada cop més amigues i més entranyables.

De més de mitja dotzena de ciutadellencs amb qui he tengut l’oportunitat de contactar. En algun cas per primera vegada, en altres casos, després de molt de temps transcorregut des del darrer pic.

Me’n vaig amb tres grans satisfaccions personals: la primera, haver aconseguit fer cada dia el mínim de 15.000 passes que m’havia proposat d’arribar a assolir, fins i tot superant-ne la xifra en alguna ocasió (com avui mateix: 20.230).

La segona, haver aconseguit no beure alcohol, com m’havia proposat, durant tots els cinc dies que he romàs a Menorca, suplint-ho per l’aigua o alguna beguda no alcohòlica. (Em sembla que a la visita mèdica rutinària que em pertoca de fer la setmana que ve al PAC, s’hi ha de notar una mica la diferència per l’esforç realitzat).

La tercera no és tan completa. Així i tot, m’alegra una mica: m’havia proposat baixar 3 quilos de pes en una setmana... Només n’he aconseguit baixar 2 kg 300 gr. Pens que val més això que no res.

Mentre faig les maletes per tenir-les ben a punt per demà, abans d’emprendre el vol cap a Mallorca a les 17 hores des de l’aeroport de Maó, rep telefonada del bon amic Toni Riuda, qui em comunica que ell i la seva dona, na Margarita, em poden acompanyar en el seu cotxe fins a dalt del Toro. Em fa molta d’il·lusió aprofitar l’estada a l’illa per pujar-hi. Els ho agraesc de tot cor.

Dissabte, 22-11-2022

Darrer berenar a l’Hostal Ciutadella. 

En sortir de l’hostal, dirigint-me cap al Mercat del Peix, em saluda qui diu esser Bep Marquès, cantaire amb qui mantenc amistat feisbuquera, i que manté bons records de la meva persona en èpoques passades, les inicials seves dins l’àmbit de la música.

Ahir quedàrem de retrobar-nos amb Margarita Martí Vinent i Toni Riudavets Pons al Bar Viena de prop del Mercat del Peix. En arribar-hi, m’hi trob, a més a més, na Joana Triay i en Carles Cavaller. Tots cinc enfilam ruta cap al Toro, després de prendre un «cafenet» tots plegats.

 

Puj amb molta d’il·lusió a la muntanya més alta de Menorca. Fa dècades que vaig tenir l’oportunitat d’anar-hi. I també tenc molt present els records que m’ha fet reviure, via correu electrònic des de Barcelona, el bon amic bugerró Andreu Obrador Siquier, quan m’ha parlat d’una d’aquelles activitats que organitzaren al Toro amb la primera trobada de tots als agrupaments escoltes de Menorca, en coordinació amb Catalunya, i que va tenir un gran èxit l’any 1971.

De  retorn en cotxe cap a l’hostal, m’acomiad dels amics ciutadellencs i emprenc el camí de retorn cap a Mallorca, iniciant la caminada cap al Cementeri. Just davant està situada la parada de la línia 1 del bus TIB que m’ha de dur des de Ciutadella fins a Maó.

En aquesta ocasió, per ser dissabte, no n’hi ha tants com els altres dies laborables de la setmana. I, a més, fa moltes més parades, passa i s’atura pels pobles: A Ciutadella: Platja Gran, Plaça de la Pau, Av. Josep Mascaró Passariu, Piscina municipal; a Ferreries, Es Mercadal, Alaior-Centre, Alaior-Poliesportiu, Poliesportiu (t.), H. Mateu Orfila, Estació d'autobusos de Maó.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els meus passos diaris, m’indica que avui, aquest dissabte, només n’he fet: 7.142. Massa pocs quilòmetres: 4,86 km.

Vaig a dinar al mateix aeroport, al Gambrinus, d’una ensalada Cèsar (8,10€) i una ampolleta de vi Sangre de Toro (3,90 €). Total 12,00 €.

Amb puntualitat anglo-germànica, ocupant el mateix seient 3C de l’avió d’Ibèria operat per Air Nostrum que ha de fer el vol IB8483 de Maó a Palma, deix enrere l’illa de Menorca i, en vint-i-cinc minuts torn a trepitjar terra mallorquina, una setmana després d’haver-me’n enlairat.

Cloenda:

M’afegesc als qui proposen continuar amb aquesta dinàmica tan encisadora de recórrer a peu trams illencs. No solament mallorquins, sinó també eivissencs per a la pròxima...



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Cil, enhorabona per el teu reportatge detalladissim de la estada a Menorca del grup Els Caminants, incloses ses dones d,alguns caminants, de la Asosiació Amics del Seminari. Impossible fer crónica tan detallada en tan poc espai. Moltísimes gracies Cil i una abraçada gran

Anònim ha dit...

Som es teu company Joan Miquel Toledo

Anònim ha dit...

Una excel·lent excursió

Anònim ha dit...

Tomeu morey