divendres, 28 d’octubre del 2022

7 Dies a Menorca (2), amb Caminants Amics del Seminari de Mallorca

Dilluns, 17,10-2022

Una de les condicions que pos als companys caminants per participar en aquesta iniciativa de recórrer territori menorquí és poder participar en la concentració que organitzen els bons amics pensionistes de Ciutadella cada dilluns a les 12 del migdia, a la plaça de sa Catedral. Ho fan sempre en defensa d’unes pensions dignes,  i reclamant més respecte de les administracions públiques pels drets socials del conjunt de la ciutadania.

Per aquest motiu, en bon primer dia, no particip directament en la caminada a peu per trams del Camí de Cavalls, sinó que assistesc a la concentració de pensionistes que cada dilluns compareixen a la plaça de la Catedral, des de fa quatre anys seguits, sense cap interrupció.

Conduïts per Biel Martí Marquès, Agustí Hitar García, Custodia, Maria Lluïsa i d’altres pensionistes residents a Ciutadella, es concentren per defensar públicament unes pensions públiques dignes i respecte molt més acurat pels drets socials de la ciutadania.

Casualment aquest dilluns coincideix amb la primera concentració que fan, després de la gran manifestació d’àmbit estatal, realitzada a Madrid abans d’ahir, dissabte, a la qual ha pogut participar na Custòdia, representant Menorca; Graciela Masiano, representant Eivissa; i una nodrida representació de Mallorca amb Pep Juárez, Maribel Alcázar o Antonio Picazo al capdavant, tots ells membres de la Coordinadora Balear en Defensa de les Pensions Públiques i dels Drets Socials.

Em sap greu no haver-me pogut fer present, dissabte, ni a Madrid ni a Ciutadella, per sumar-me a les reivindicacions en defensa dels nostres drets, participant activament en les manifestacions unitàries de pensionistes arreu de l'estat espanyol. 

Sí que mir de fer costat aquest dilluns, dia 17 d’octubre, a la plaça de la Catedral, on s’hi concentren, com sempre, a les 12 del migdia els bons amics de l'entitat Pensionistes Per la Seva Dignitat de Ciutadella Menorca.

Els seguesc des de fa un cert temps per via telemàtica, des de Mallorca estant, i amb els vídeos que publiquen. Pel que vaig veient, són els membres més actius de la Coordinadora Balear en Defensa de les Pensions Públiques d'arreu de les Illes Balears i Pitiüses.

Cada dilluns, en sonar les 12 del migdia de la seu catedral de Menorca, inicien a la plaça de sa Catedral la seva concentració reivindicativa. Des de fa quatre anys seguits, sense cap casta d'interrupció.

Tenc el gust de conèixer-los només, per vies telemàtiques i amb imatges que apareixen a la pantalla del meu ordinador. Mai no ens hem vist "en viu i en directe", com acostumen a dir.

Avui, que n'és la primera ocasió, n'estic ben content, de fer-ho. N'admir la seva persistent constància. La seva presència constant, cada dilluns de cada setmana de cada any transcorregut. Sempre amb la mateixa dèria: convèncer la gent que vulgui escoltar-los que cal posar-se a defensar aferrissadament el sistema públic de pensions de l'estat espanyol, un dels millors, si no el millor, de l'Europa contemporània.

Així com els treballadors d'ahir, amb les seves quotes mensuals a la Seguretat Social, contribuïren esplèndidament a omplir la caixa de les pensions públiques dels pensionistes d'ahir; de la mateixa mantera, els treballadors d'avui, amb les seves quotes mensuals a la  Seguretat Social, contribueixen a mantenir plena la caixa de les pensions públiques per a pensionistes d'avui; i els pensionistes de demà, ¿de quines quotes mensuals a la Seguretat Social disposaran, si els treballadors d'ara endavant, en lloc d'aportar a la caixa pública, ho han de fer a una privada?

No es coneix cap altre sistema públic de pensions tan solidari com aquest en tota la Unió Europea. Per això, entre d'altres motius, volen desmantellar-lo. Perquè no resulta suficientment sucós per al capital privat que se'l vol fer seu i apropiar-se'l, servint-se dels governants espanyols actuals, tan submisos com els anteriors...

En companyia de la companya més veterana del l'entitat pensionista ciutadellenca, Maria Luïsa, qui sempre té per costum desplaçar-se en tricicle, a l'edat octogenària de què gaudeix, fent el passeig que va del port vell al port nou, vorera vorera mar, arrib a peu on arriba el vaixell de Baleària.

A mitjan camí, la companya se'n torna cap al centre de la ciutat, no sense deixar-me molt ben acompanyat per la seva infermera, molt amable, anomenada Conxa, qui m'acompanya fins allà on destrio la silueta del vaixell amarat al moll.

Acabada la concentració a la plaça de sa Catedral, i retornat del camí fet fins al port nou de Ciutadella, me’n vaig a dinar a s’Esplanada (Plaça dels Pins, 2) d’un bon menú del dia: Ensalada mediterrània i mero amb verdures (13,50 €), més una ampolla gran d’aigua mineral sense gas (2 €), més un cafè (1,40 €). Total, 16,90 €.

Sí que puc dir que, horabaixando, ben per casualitat m'he topat amb la tropa de caminants que han arribat al matí en vaixell i que acabaven de dur a terme la primera caminada. Programada pels voltants de Son Xoriguer, Cova dels Pardals i Son Saura, no en tenc imatges pròpies, ni puc dir-ne mot sobre allò que ha estat... 

A l'hora convenguda, anam a sopar al restaurant Casino Desset de Gener, situat a l’Avinguda de la Constitució, 18. 

Deman una ensalada de burrata i una aigua mineral sense gas. M’atén na Lucía. Me n’indica el preu: 10,90€.

«Pacer», el comptador que maneig per mesurar els meus passos diaris, m’indica que aquest dilluns n’he incrementat el nombre, respecte d’ahir: 15.012. Més acceptables: 10,21 km.