dissabte, 14 d’octubre del 2023

A la bona amiga Cati Albertí Victori

Fa dècades que ens coneixem i tractam, de maneres i formes diverses, segons les circumstàncies. Hores d’ara, continuo mantenint ben viu el record del suport que m’ha donat sempre en la tasca de seguir en contacte amb països de l’anomenat Tercer Món. Des de l’oficina que dirigí com a delegada diocesana de Missions durant més de 30 anys seguits.

El proppassat 21 de juliol de 2023 m’assabent que deixa d’encarregar-se d’aquesta tasca i és nomenada directora general de Cooperació i Immigració del Govern de les Illes Balears, dins la Conselleria de Famílies i Afers Socials que presideix Catalina Cirer Adrover.

No m’esper ni un dia. Li faig arribar la meva enhorabona més sincera i sentida. Amb l’experiència que ha anat acumulant dins l’àmbit de la cooperació amb països de l’hemisferi Sud, no dubt que hi ha de poder desplegar molt bona feina (si li deixen!)

Amb la salutació que li tramet aleshores, li exprés el desig que puguem continuar col·laborant, concretament i entre d’altres, amb el Perú, on el Govern de les Illes Balears, durant tres anys consecutius ha fet suport considerable, des del punt de vista econòmic i tècnic, a iniciatives socials que apunten cap a canvis substancials en la regió amazònica de Tarapoto, on cooperatives consolidades s’afanyen a canviar la producció de la coca per a narcotraficants, amb el cultiu del cacau per a l’exportació, emprant-hi mètodes respectuosos amb la terra, el medi ambient i les condicions laborals, sobretot de les dones que viuen i treballen en la regió de Chazuta.

Li agraesc la resposta que em fa arribar, de manera molt personal, expressant-me que intentarà fer-ho de la manera millor possible, posant-se a la nostra disposició en aquesta etapa nova que li fa molta d’il·lusió d’emprendre.

Quasi tres mesos després, tenc oportunitat de retrobar-me amb ella, el 14 d’octubre de 2023, en una jornada molt emotiva, organitzada pels seus antecessors en el càrrec de delegada diocesana de Missions, a la casa que les Germanes de la Caritat mantenen oberta a Son Roca. 

Han volgut i han aconseguit que hi quedàs sorpresa del tot!

Ens hi hem trobat una vuitantena persones (moltes més de «quatre», com ella s’esperava), gairebé totes amb l’experiència missionera que ens dóna el fet d’haver treballat uns anys, bé sigui al continent africà, bé sigui a Amèrica Llatina.

Amb algunes, feia temps que no ens vèiem. Amb altres, no ens havíem vist mai. Amb unes poques continuam relacionant-nos més o manco freqüentment, compartint idees, propostes d’actuació o iniciatives que ens ajuden a mantenir-nos lligats i units, d’alguna forma, amb poblacions de països del Sud on hem treballat.

Per a mi, ha estat una jornada molt emotiva. Inoblidable. Farcida d’aquelles energies positives que desprenen determinats col·lectius, integrats per gent que mira de fer el bé allà on és, així com sap i pot.

A la fins fa poc delegada de Missions i suara mateix directora general, Cati Albertí Victori, li hem volgut agrair tots els esforços realitzats per dur a terme, durant dècades seguides, la col·laboració directa i intensa amb tants i tants de pobles que,  arreu del planeta, romanen sotmesos a haver de viure dins la més gran de les misèries, la més crua de les pobreses i la més feresta de les situacions.

N’he volgut enregistrar algunes imatges i intervencions realitzades, durant una jornada summament enriquidora per al conjunt dels assistents, membres de congregacions religioses diverses: Agustines, Franciscanes, Germanes de la Caritat, Trinitàries, Franciscans del TOR, laics, seglars, clergues diocesans (en exercici i secularitzats). 

A tots ens ha mantengut units el desig d’agrair i reconèixer la tasca desplegada per la bona amiga Cati Albertí Victori.

Li desig molta de salut i molt de coratge!