dilluns, 13 d’abril del 2009

Insistint en l'himne de Nacions Unides

Bartomeu Mestre “Balutxo” no es cansa d'insistir en un assumpte que considera força significatiu, pel que fa al que representa i comporta el tractament espanyol de la catalanitat, ara i des de temps enrere.

Sóc català!, proclama Pau Casals a l'ONU


S'afanya a adjuntar la resposta que li ha fet arribar el senador autonòmic balear Pere Sampol, relativa a la pregunta doble que va formular dia 2 de desembre de 2008 a la cambra alta del Senat espanyol.

Senat_Casals.pdf

Considera ”Balutxo”que més o menys era d'esperar això del govern espanyol.

Convida a llegir, primer, el text de les preguntes; per passar després a veure'n la resposta esquiva, de la qual només destaca, al final, un cert compromís futur d'apostar per "una" obra de Pau Casals si mai s'arriba a "oficialitzar" un himne de l'ONU... quan avui tothom sap que es va "desoficialitzar" el que s'havia estrenat! Allò que Tomeu Balutxo considera un vertader insult a la memòria de Pau Casals és que el designin com a "compositor español" quan Casals, a plena consciència, es va excloure voluntàriament de tal "espanyolitat", precisament el dia de l'estrena de l'himne davant de les Nacions Unides, el 24 d'octubre de 1971.

Diu que no es podia ser més clar ni més solemne per reivindicar-se com a català!

  • “Si és pogués posar al Senat espanyol (i allà on sigui!) el fragment adjunt (YouTube), delataria el vertader motiu de l'exclusió. Us ben recoman l'audició d'aquestes breus i lúcides paraules de Casals... Sí, ens amaguen la història, ens diuen que no en tenim; que la nostra és la d'ells! Crec interessant divulgar arreu el desenllaç d'aquesta nova afronta. Ells ho tenen clar. I nosaltres?”

Amb el desig de bones panades, formatjades o mones de Pasqua per a tothom, Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo, recorda que es dóna la circumstància que, aquesta mateixa setmana, el Parlament de les Illes Balears va aprovar, per unanimitat, una proposició no de llei encaminada a donar suport a l'Himne de Casals i Auden, tot i que la premsa catalana no n'ha fet esment!

  • “El Parlament de les Illes Balears insta la Secretaria General de Nacions Unides al restabliment solemne de l’himne oficial de la institució. En el mateix sentit insta el Govern de l’Estat a dur a terme les gestions diplomàtiques escaients en favor de l’himne i per reparar el greuge comès contra els autors.”

Per devers el Principat i el País Valencià, cap iniciativa al respecte, tot i que Balutxo, diu, va fer arribar la mateixa informació a tots els partits polítics i a nombroses entitats culturals, diaris digitals i altres col·lectius.

  • “Només "venim" d'un silenci?” -es demana el patriota català oriünd de Felanitx-.

Per a saber-ne més, recomana la lectura del que es troba a “Les Nacions Unides, Pau Casals i Miquel Barceló. Cultura i drets humans! Llengua, pintura, música...” de Bartomeu Mestre.

També recomana llegir atentament la contracoberta del Diari de Balears de dia 2 de desembre de 2008, “L'himne de les Nacions Unides roman censurat” - A la contra – Bartomeu Mestre i Sureda “Balutxo”.

Hom pot demanar-se: què més ha de passar en la història de la humanitat, perquè la catalanitat sigui assumida i reconeguda com una de les formes, normals i corrents, d'entendre la vida d'una nació, pròpies d'un Estat plenament sobirà?!