dimecres, 16 de desembre del 2009

L'OCB amb l'OJIPC

Celebrar cinc anys de vida, per a una entitat com l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, que impulsa des de l'any 2004 la professora de música Magda González, representa una confirmació de la seva presència pública dins el panorama cultural musical de la nació catalana.

Precisament en aquests moments: el mateix any que n'amplia el seu abast i crea el Cor Jove dels Països Catalans, quan es disposa a fer el seu concert d'aniversari l’11 d’abril de 2010 al mateix Palau de la Música Catalana de Barcelona -en què hi participaran el cor jove de l’Orfeó Català i el cor basc d’Ametza d’Irun- rep un guardó força significatiu.

L'Obra Cultural Balear atorga enguany a l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans el Premi Josep M. Llompart, que distingeix una persona que, a les Illes Balears, s'hagi destacat per dedicar-se a la normalització, coneixement i prestigi de la llengua i cultura catalanes, i a l'aprofundiment de la identitat nacional.

Omple de satisfacció constatar que “el Jurat, entenent que els projectes o programes també es poden incloure en aquesta distinció, atorga el premi a l'ORQUESTRA DE JOVES INTÈRPRETS DELS PAÏSOS CATALANS, fundada a Mallorca el 2004, pel seu afany de convertir-se en un projecte de gran abast i calat per a joves de 18 a 26 anys provinents de tot el domini lingüístic català que, a través de la música i la llengua, enforteixin els vincles de tot ordre que uneixen els països de parla i cultura catalanes. A més, enguany, s'uneix al projecte el Cor Jove dels Països Catalans. El Jurat també vol destacar especialment la recuperació i projecció del nostre patrimoni musical que fins ara roman injustament oblidat.”

L'enhorabona més fervent a la incansable professora de música, la mallorquina Magda González qui, infatigable, ha aconseguit de fer front a totes les dificultats i obstacles que li han sortit a camí, a l'hora d'impulsar un projecte cultural musical d'aquestes característiques.

S'ho paga valorar el suport d'una institució cultural tan emblemàtica com l'Obra Cultural Balear, l'entitat cívica i cultural creada a Palma el desembre de 1962 per iniciativa de Francesc de Borja Moll, amb l'objectiu de fomentar la llengua i la cultura autòctona de les Illes Balears...

M'alegra saber que enguany la Nit de la Cultura 2009, organitzada per l'Obra Cultural Balear, es desplaça per primera vegada fora de Mallorca i es fa al Teatre Principal de Maó, divendres 18 de desembre... que l'acte serà retransmès per IB3, TV3.cat i Canal 33 per al conjunt dels Països Catalans...

Però, sobretot, m'alegra comprovar que entre els guardonats amb els Premis 31 de Desembre de l'OCB, figura l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, impulsada des de l'any 2004 ençà per la professora de música, la mallorquina Magda González.