diumenge, 10 de març del 2013

L'Anuari

Gràcies a dos joves amics, na Lupe Suárez i en Xavier, m'arriba a les mans una revista molt valuosa que consider recomanable per a tothom. No solament per a la gent jove engrescada en la lluita per transformar aquest món. També per a qualsevol persona mínimament disconforme amb la situació actual, sigui quina en sigui l'edat que tengui, i les condicions de vida en què es trobi.

Es tracta d'una revista de 68 pàgines, molt ben editada, que es publica a Mallorca íntegrament en català des de fa gairebé dos anys.

L'Anuari fa una repassada a les lluites dels moviments socials mallorquins durant l'any 2012, recollint les aportacions d'una quarantena d'activistes que fan un balanç de l'estat de salut de les lluites en què participen.

Res millor que reproduir ací mateix la “Carta oberta de contrainfo.cat als moviments socials” que s'hi inclou:

“Fa poc més de dos anys que el projecte contrainfo.cat va començar a rodar. L'objectiu d'aquest col·lectiu autogestionat l'hem tengut clar des del principi: servir d'altaveu per als moviments socials i de canal de comunicació entre aquests. Dotar les persones que lluiten als carrers per transformar la realitat existent de les eines per difondre el seu discurs sense interpretacions equivocades, manipulades o criminalitzadores.

Fruit d'aquest treball, coordinat amb desenes d'activistes en diversos camps, teniu a les vostres mans l'ANUARI 2012 dels moviments socials de Mallorca, tot per fer un balanç del que ha estat l'any. És bàsicament una ei a per poder mirar enrere i així afrontar el present amb més forces, aprenent dels encerts, errors i mancances del passat. Un document que no seria possible sense la col·laboració desinteressada i sincera de moltes persones.

Creiem fermament que no hi ha ningú millor que els mateixos moviments per informar del que fan, com ho fan i perquè ho fan, sense cap necessitat d'intermediaris comunicatius, és a dir, de periodistes professionals. No volem que s'entengui contrainfo.cat com un mitjà de comunicació més, gestionat sols pels que hi treballem. Som simplement un col·lectiu d'activistes amb l'objectiu d'oferir un espai als moviments socials perquè la ciutadania els pugui conèixer sense la distorsió dels mitjans comunicatius professionalitzats, amb interessos econòmics al darrere. I perquè les activistes de distints fronts es coneguin i puguin preparar accions, campanyes o -perquè no- discursos conjuntament, sumant les seves forces.

Volem que les mateixes activistes s'apoderin de contrainfo.cat, que esdevenguin sobiranes de la comunicació del seu treball i de la informació que elles mateixes generen. Pensam que és el més just i fidedigne a la realitat de l'activisme. En aquest sentit, hem desenvolupar unes eines perquè persones alienes a les gestió del mitjà puguin fer servir la pàgina per explicar les seves accions, comunicar-se amb altres moviments o difondre les seves pròpies mobilitzacions. Ens estam referint a la publicació oberta d'articles i de convocatòries, dos senzills formularis a l'abast de totes. Per fer-los servir, sols demanam que es respectin els principis, objectius i criteris de publicació de contrainfo.cat i que es tengui en compte la guia per a publicar.

Per acabar, volem remarcar la importància de l'autogestió de la comunicació, ja que nosaltres ni podem arribar a tota l'illa ni podem dir amb exactitud tot allò que vulgueu comunicar. Ningú millor que tu mateixa per comunicar allò que hagis de dir!

Gràcies per col·laborar en aquest projecte i, sobretot, en la construcció d'un món millor. Totes feim contrainfo.cat! Projecte contrainformatiu autogestionat de Mallorca.”

Em sent molt content d'haver estat present al naixement d'aquesta iniciativa informativa, en mans de gent jove, que es diu CONTRAINFORMACIÓ MALLORCA, ja fa més de dos anys al Centre Flassaders, de Palma.

Com corre el temps!