dimarts, 30 de gener del 2018

A 70 anys de l'assassinat de Mahatma Gandhi

Avui, 30 de gener de 2018, quan es compleixen 70 anys de l’assassinat de Mahatma Gandhi, practicant engrescador de la lluita activa no violenta en defensa dels drets humans, d’individus i de pobles, puc pensar i creure fins a quin punt no esdevé vàlida encara ara, i també avui dia, la seva lliçó magistral, a l’hora d’haver d’implantar i defensar democràcies veres dins la nostra Europa, la del segle XXI.


Qualque comentari que m'arriba, com el de la bona amiga Lina, qui em diu «dissortadament el missatge de Gandhi i Crist, de cada dia és més vàlid...», em porta a engrescar-me, avui precisament, en la lectura d'alguns altres escrits que veig publicats ací i enllà. Com són ara aquests tres que assenyal:

ASHAMIRÓ (escriptora terrassenca d´ascendència índia)

«Gandhi és per a mi un exemple de vida, de com la força de voluntat i el convenciment en allò que fas poden aconseguir el que semblava impossible. Va donar al món sencer una lliçó de perseverança, una classe magistral de com es pot vèncer aquell que a priori es més fort que tu, sense haver d´aixecar una mà en contra d´ell. Sense haver de pensar en grans gestes. Em sembla que és una bona filosofia per aplicar en el nostre dia a dia, per afrontar els problemes que tots ens trobem i que sovint ens semblen insuperables...
L´Índia com a país pot tenir l´orgull d´haver donat a la humanitat un personatge com Gandhi, que va saber posar l´amor als altres per davant de qualsevol altra cosa i que ens va ensenyar la lliçó més important que podem aprendre: la violència es combat amb pau i l´odi es combat amb amor.»

UNIPAU (Universitat Internacional de la Pau)

Durant la Diada de la No-violència, lloa la lluita de Gandhi en el 70è aniversari del seu assassinat, i difon que «Hauríem d'aprendre molt dels errors de la humanitat, de la seva figura i de moltes d'altres que ens han ensenyat que la violència només genera més violència.» (Arcadi Oliveres).

FERNANDOMORENO (Diari Ara)

L’Índia dona l’esquena a Gandhi. Avui fa 70 anys que el líder pacifista va ser assassinat a Nova Delhi per un nacionalista hindú: «Aparentment l’Índia sembla que no ha oblidat el seu guia espiritual, però a la pràctica les seves idees han quedat totalment arraconades. Són cosa del segle passat.

Gandhi va defensar sobretot el concepte de la no-violència per resoldre els conflictes. En canvi, el govern de l’Índia destina actualment més de 3.700 milions d’euros anuals a armament militar, segons les últimes dades del Banc Mundial. Així mateix, la pobresa i les diferències socials continuen sent els problemes més destacats d’un país que vol convertir-se en una superpotència mundial.»