dimarts, 11 d’abril del 2023

Pluges al Perú (2): El fenomen climàtic de El Niño

A Lima.

Em diuen que s’estan suportant aquests dies unes temperatures altíssimes, mai vistes a la capital del Perú durant cap mes d’abril anterior.

Al Nord del Perú, (Chiclayo, Piura, Tumbes...).

Cauen unes pluges torrencials i tempestats elèctriques que fan por. Sobretot a les zones més inundables, més baixes, on miren de construir-s’hi les cases i els domicilis les famílies més modestes. En molts de casos, tot hi ha quedat inundat i la gent s’ha quedat sense res. 

És molt lamentable veure que hi ha tantíssimes zones baixes (conques cegues) on les aigües s’hi queden embassades i no troben ni tenen cap sortida. Amb la conseqüent presència de moscards i inevitables barreges d’aigües pluvials amb altres aigües brutes i embrutades més i més.

Em dol al més profund de l’ànima veure com Piura està travessant una temporada molt forta, per les pluges que molt probablement acompanyaran la població durant molt de temps, per la presència dels corrents d’aire del Niño.

Diuen els experts que això pot durar mesos. I que es pot incrementar i empitjorar encara més, de bell nou a finals d’any. Que Déu els empari i protegeixi! I que les autoritats s'hi aboquin com cal!

Aques reportatge sobre Piura al programa televisiu peruà Cuarto Poder del canal 4, en pot donar una idea més o manco aproximada d'allò que s'està passant a Piura, amb reportatges colpidors. (IFP)

El fenomen climàtic de El Niño, que afecta Perú des de temps immemorial, és responsable de l’augment de les temperatures globals i de l’agreujament dels fenòmens meteorològics extrems, segons els entesos en la matèria. La causa ve provocada per les temperatures dels oceans i els vents de l’oceà Pacífic, que oscil·len entre l’encalentiment que provoca el corrent anomenat El Niño i el refredament provocat pel corrent anomenat La Niña.

Als edificis situats en les parts més altes de la regió piurana -zona desèrtica a la vorera de l’oceà Pacífic-, les pluges torrencials continuades hi provoquen diluvis que fan córrer les aigües pels carrers, com és el cas de l'Assentament Humà de Santa Rosa al Districte piurà 26 d'Octubre, on produeixen  moltes goteres que la gent mira de solucionar de la manera millor possible (ZSMR). 

Tot s'hi queda ben mullat, les aigües entren dins les cases, les tempestats elèctriques amb trons i llamps tenen espantada la població que, a més d'això, es troba amb altres dificultats pràctiques. Com les que els duen a veure's en l’obligació d’haver de tenir els mòbils en mode avió mirant de carregar-ne l'energia, o d’haver de mantenir-los apagats i de desconnectar aparells elèctrics, degut a les tallades inesperades del subministrament d’electricitat (PYLM).

Tothom considera del tot lamentable la negligència per part de les autoritats en una situació com aquesta, sobretot en no haver fet res a l'hora de prevenir desastres com aquest. Lamentable també que les autoritats encarregades de la protecció de les poblacions més vulnerables, no aconsegueixin de fer el suport necessari per atendre les zones inundades, on les famílies no tenen més remei que haver d’abandonar-ne les cases perquè hi corren un risc molt gran (MAZL).

S’esdevé molt trist veure la situació en què queden moltes poblacions que ho han perdut tot, absolutament tot, degut a les aigües caigudes que, si no se n’han duit els mobles i tots els elements de la casa amb el corrent, l’hi ho han deixat tot ben malmenat.

El fenomen climàtic de El Niño, es veu que enguany està fent matx al Nord del Perú. Que no duri gaire més!