dissabte, 11 de juliol del 2009

A qui i per què fa nosa l'OJIPC?

Resulten sorprenents i molt males d'entendre, si més no per a certa gent de les Illes Balears i Pitiüses, algunes de les exclusions que es fan en determinades rodes informatives realitzades recentment a Mallorca sobre la imminent XLI edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Prada de Conflent.

Com a cas paradigmàtic hom pot referir-se a l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, creada l'any 2004 a Mallorca per la professora mallorquina de música Magda González.

És una orquestra simfònica que, dirigida pel mestre Salvador Brotons, ha mantengut cada any d'aleshores ençà l'encàrrec de realitzar el concert de cloenda a Prada. A més d'haver-ne fet d'altres, de concerts, a Barcelona, Perpinyà, Mutxamel, Maó, Eivissa, Palma...

Sorprèn i resulta mal d'entendre que, a les dues darreres rodes informatives realitzades recentment a Palma, en relació amb la propera celebració de l'UCE 2009, ni tan sols s'hi hagi esmentat l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans com cal...

M'estic referint a una iniciativa cultural tan singular que compta amb la participació de més d'una vuitantena de joves de tot el territori lingüístic català i amb el suport d'institucions públiques d'arreu dels Països Catalans; gràcies a la tenaç i persistent constància que desplega la mallorquina Magda González en tasques organitzatives i de conscienciació cultural nacional.

Seria interessant, i molt convenient, arribar a esbrinar per quins motius qualcú s'està afanyant a fer que l'OJICP romangui a un racó, al marge de les informacions públicades i dels tractaments favorables que van rebent altres iniciatives d'embalum cultural molt més reduït...

Cal suposar que no deu ser pel fet que es tracta d'una iniciativa cultural nascuda a Mallorca, en lloc del Principat!

No deu ser perquè l'ha creada, impulsada, promoguda i mantenguda una dona mallorquina, en lloc d'un home!

És d'esperar que no sigui pel fet que afecta l'àmbit de la música clàssica, en lloc d'altres àmbits artístics!

No deu ser perquè es considera inacceptable que l'OJIPC s'afanyi a actuar pel seu compte i risc, en lloc de romandre subjecta a dictats aliens!

Tampoc no sembla lògic que sia perquè es tracta d'una de les poques iniciatives culturals capaç de rebre suports institucionals d'arreu dels Països Catalans, en lloc d'obtenir-ne només d'algun indret irrellevant!

Per què deu ser, idò, que, des del seu naixement, aquesta iniciativa tan singular de projectar una Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans no acaba de ser ben vista pels ulls de segons qui?

Seria interessant, i molt convenient alhora, arribar a esbrinar-ho clarament, i saber de cert per què sorgeixen aquesta casta d'obstacles i dificultats... en lloc de procurar-hi més facilitats i moltíssims més suports... davant d'una iniciativa cultural amb les característiques singulars de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans!

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, 11 de juliol de 2009


Enllaços amb Prada