dimecres, 30 de setembre del 2009

L'Esquerra Republicana a Felanitx, anys 30

El bon amic Pep, del carrer Blanquerna de Ciutat, em passa un llibre summament interessant, íntegrament en català, que porta per títol "L'Obra de la República a Felanitx".



Una vintena de fotografies antigues il·lustren la tasca desplegada per l'Esquerra Republicana dels anys 30 a la vila mallorquina de Felanitx:

La construcció d'instituts com l'Institut Elemental de Segona Ensenyança; escoles mixtes com la del Carritxó, Son Prohens, Son Mesquida o Son Calderó; escoles graduades com la de la Ciutat, Porto-Colom o Cas Concos; escoles rurals construïdes per l'Ajuntament Republicà de Felanitx, amb aules i mobiliari; la Sala per operacions quirúrgiques i mobiliari; el Mercat públic; els porxos de la Sala; la Font pública; l'Escorxador municipal...

Hi figuren personatges de renom com Toni Suñer Pont, Bartomeu Barceló Nicolau, Mateu Mas Moll, Guillem Obrador Bordoy, Arnest Mestre, Mateu Oliver Capó, Francisco Carreras Reura o els veïns de sa Canova; arquitectes com Francisco Roca, D. C. Garau o Guillem Forteza; contractistes com la Cooperativa de Treballadors, Unió Obrera, Bartomeu Ferrer o Josep Rosselló; cooperants com Bartomeu Amengual o Joan Capó Valls de Padrines; l'aparellador Gabriel Roig; el metge municipal Miquel Rigo Puig; el cirurgià Miquel Ferrando...

"L'Obra Municipal de les Esquerres de Felanitx resta ampliada i ben patent amb la pavimentació dels carrers, la construcció de col·lectores per aigos brutes i l'extensa distribució de tuberies per aigos netes, que junt amb la renovada, aumentada i esplèndida il·luminació, dona a la nostra ciutat l'aspecte de modernitat i benestar propi de les grans poblacions."