diumenge, 26 de febrer del 2023

Lourdes Huanca, lideressa indígena peruana (1): als mitjans de comunicació oficials

La líder popular peruana LOURDES HUANCA, presidenta de la FENMUCARINAP (Federació Nacional de Dones Camperoles, Artesanes, Indígenes, Natives i Assalariades del Perú), segons em diuen, pensa venir prest a Mallorca. 

Com que no en sé res, de res, d'ella, mir d’informar-me’n a través de fonts diverses.

En la seva condició de líder feminista, aimara, camperola, ecologista i indígena, a principis del proppassat mes de gener viatja a Europa i recorre diversos països, rebent el suport de formacions polítiques d’esquerres, com també de col·lectius peruans i llatinoamericans, i d’organitzacions sindicals, ecologistes i feministes.

Pel que llegesc a la pàgina de la  Federació, Lourdes Huanca  n’és la fundadora i la presidenta actual. Escoltant-la, em fa la impressió que es tracta d’una líder popular indígena de l’esquerra anticapitalista i feminista.

ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ OFICIALS

La premsa, ràdio i televisió, els mitjans de comunicació oficials que surten a la ciutat de Lima, la capital, no paren de descriure-la com la «defensora de Pedro Castillo, que viatja a Europa i que acusa el govern de Dina Boluarte... l’arriben a qualificar de pocavergonya...» (PBO) (Latina Noticias).

Alhora, reprodueixen «furibundes respostes de l’Ambaixada del Perú a Espanya que s’adreça a l’opinió pública «davant falsedats abocades per Lourdes Huanca». En la versió diplomàtica oficial, Lourdes Huanca fa una campanya de desinformació que escampa arreu d’Europa i de tergiversació de la veritat davant dels mitjans de comunicació i les autoritats, respecte de la situació política. Segons l'ambaixada peruana, la «dirigent indígena i campesina», servint-se d’una narrativa falsa, cerca distorsionar els fets lamentables que ocorren efectivament al Perú. 

Les crítiques oficials sobre el viatge d’aquesta líder peruana a Europa, es multipliquen més i més. Vet ací alguns petits botons de mostra:

1 «Defensora de Pedro Castillo, Lourdes Huanca, viaja a Europa y acusa al gobierno de Dina Boluarte» (PBO) 

2 «Perú alerta de la manipulación orquestada por la "feminista indígena" Huanca y la prensa progre española. Los afines al expresidente golpista Castillo organizan una "campaña de desinformación y tergiversación" por toda Europa.» (Libertad Digital) 

3 «Lourdes Huanca se pasea por España para desinformar a la comunidad internacional» (LIMA GRIS) 

4 «Lourdes Huanca llegó a España con imprecisiones y mentiras» (Willax Televisión) 

5 «Lourdes Huanca, una falsa líder de mujeres» (Willax Televisió) 

6. «Hijo de Lourdes Huanca recibe 89 mil soles por contrato del Estado» 

És clar i evident que una lluitadora indígena com Lourdes Huanca no pot estar mai exempta dels atacs, les crítiques o les opinions adverses respecte de la seva persona i de la seva activitat. Quant i més, si procedeixen de la dreta més rància i estantissa.

Les xarxes de la intercomunicació estan farcides de notícies que s’hi relacionen, tant amb la seva vida privada, com amb la seva actuació pública, en haver estat a prop de Pedro Castillo, el darrer president peruà de la República, elegit pel poble, i haver-li fet suport explícit.

LOURDES HUANCA fent costat a PEDRO CASTILLO

Qui més qui manco reconeix que el president, de fet, actuà de molt mala manera quan pretengué canviar les coses d'una manera que no podia resultar mai efectiva. Molts el consideren tan inepte com incapaç d'evitar caure en la corrupció, ni que fos petita.

És clar que no té res a veure amb la milionada malgastada pels seus antecessors en el càrrec. La seva seria corrupció comparable a cèntims, però corrupció, en definitiva. I favoritismes a la gent més propera, entre la qual tothom sap que es troba Lourdes Huanca i la seva família, entre d'altres.

Tot plegat serveix perquè la dreta més reaccionària se n'aprofiti i hi descarregui les seves crítiques més feroces.

(CONTINUARÀ)

1 comentari:

Anònim ha dit...

La verdad. Perú un pueblo rico en todos los aspectos , dominando políticamente por una ultraderecha cómplice de las multinacionales que saquean las riquezas naturales