dimecres, 21 de setembre del 2011

Dia mundial d'alzhèimer 2011: jornada sencera, el 21 de setembre (11)

La malaltia d’Alzheimer és complexa. Afecta diferents sistemes del cos i encara no s’hi ha trobat una solució definitiva. Afecta parts del cervell que controlen el pensament, la memòria i el llenguatge. L'alzhèimer és a prop, molt més a prop del que pensam!

Pertot arreu sorgeixen associacions i entitats que miren d'ajuntar esforços per combatre-la.

Les associacions de persones afectades i de familiars de persones amb Alzhèimer i altres demències tenen un gran paper en aquesta lluita per seguir avançant vers una millor qualitat de vida de la persona malalta i de la seva família cuidadora.

Aquestes associacions són imprescindibles per fer visible la malaltia i que no es deixe d'estudiar per trobar algun dia alguna solució, encara que siga la seua prevenció i/o retard.

A Mallorca n'hi ha unes quantes. Entre aquestes, es troba AFAM -Associació de Familiars amb Alzhèimer de Mallorca, amb seu al barri palmesà de la Soledat, o AFAMA Pollença, a la vila mallorquina de Pollença.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Alzhèimer, el 21 de setembre, s'organitzen activitats diverses arreu de l'Estat espanyol:

En relació amb l'Alzhèimer , s'estima que
  • Pateixen l'alzhèimer el 10% dels majors de 60 anys, i el 50% dels majors de 85 anys
  • Hi ha 36 milions de persones afectades d'alzhèimer al món
  • A Europa són més de 7 milions de persones que pateixen alzhèimer
  • 600.000 persones pateixen la malaltia d'alzhèimer a l'Estat espanyol
  • L'alzhèimer és la segona malaltia més temuda a Espanya, després del càncer
  • A les Illes Balears es registren cada any 800 casos nous d'alzhèimer, afectant unes 6.000 persones enregistrades i d'altres tantes que es calcula que no n'han estat diagnosticades
  • La investigació científica és l'única via per a vèncer l'alzhèimer
  • Actualment no hi ha cap tractament efectiu que curi la malaltia d'alzhèimer
S'ho paga dedicar una jornada sencera a fer visible aquesta realitat, i a recaptar els ajuts que es precisen per fer-hi front de la manera millor possible: valorant-la com una veritable qüestió d'estat, a la qual les institucions públiques han de fer molt més cas que fins ara...