Parant esment als membres que conformen la mesa d’aquesta trobada a l’Ateneu Barcelonès sobre Brasil, qui en fa la presentació és Laura Feliu i Martínez.
Entrada a l'Ateneu Barcelonès, cèntric, a prop de la Rambla barcelonina |
Si se’m permet la confidència, he de dir que, essent un dels qui ens hi feim presents per primera vegada, lament profundament que no hi hagi qui presenti la presentadora... M’arrib a assabentar, amb posterioritat a l’acte, que es tracta, ni més ni pus, que de la Professora de Relacions Internacionals de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Quasi res! I que ha estat la degana d’aquesta Facultat del 2018 a l’abril del 2021.
Laura Feliu presenta la resta de membres de la mesa, començant per la brasilera Maria Dantas, activista social i política catalana que s’exerceix com a diputada al Congrés espanyol per ERC; segueix amb Amilcar Torrão Filho, professor brasiler d'Història de Brasil, Teoria de la Història i Història Moderna a la Pontifícia Universidade Catòlica de São Paulo (PUC-SP); i acaba amb Anna Ayuso, Investigadora sènior per a Amèrica Llatina de CIDOB i professora de Dret Internacional Públic a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Amb les paraules introductòries de la presentadora, es veu ben a les clares que es tracta d’un acte que pretén oferir algunes claus significatives que ajudin a entendre millor: primerament, l’actualitat política al Brasil; en segon lloc, quins són els factors que han dut a la situació present; i finalment quines perspectives de futur es besllumen a l’horitzó més immediat.
Maria Dantas, Amilcar Torrão Filho, Anna Ayuso i Laura Feliu |
Sense desmerèixer en res cap ni una de les excel·lents intervencions que s’hi fan, totes riques i enriquidores, he de reconèixer que, allò que més m’agrada d’aquesta trobada a l’Ateneu Barcelonès, és el conjunt d’intervencions que hi fa la diputada d’Esquerra Republicana al Congres dels Diputats espanyol, la brasilera Maria Dantas.
És clar i evident que, només en cinc minuts, per tres vegades consecutives, és a dir, solament durant un quart d’hora, li ha de resultar molt difícil donar una resposta mínimament satisfactòria a cadascuna de les tres preguntes formulades de bon començament.
Em qued amb les ganes enormes de trobar alguna altra ocasió, en què pugui disposar, ella tota sola, del temps que precisa per explicar tot quant sap – que deu ser moltíssim -, sobre la situació d’aquest país d’Amèrica Llatina que representa tantíssim per a l’àmbit global del planeta Terra i sobre les aportacions que pot fer Brasil al conjunt de la humanitat.
No solament pel que té a veure en la defensa i protecció d’allò que denominen «el pulmó verd del planeta», l’Amazònia, sinó també per moltíssims d’altres elements que afecten, de manera global, el model de vida que comporta el benestar social de què gaudeix (o n’està mancat) el conjunt de la població mundial, de manera tan desigual com injusta.
Temes i assumptes tan punyents com aquests, mereixen l’atenció i dedicació dels membres de la mesa que constitueix aquesta taula rodona sobre Brasil a l’Ateneu Barcelonès:
Anticapitalistes amb neocapitalistes, bolsonarització, diversitat, esglésies pentecostals, forces armades i policials, lideratge llatino-americà, mercosur, militars, monarquia imperial, perma-crisi, pobles originaris indígenes i afro-descendents, PT Partit dels Treballadors, racisme, reptes de futur, república democràtica feble, transfuguisme, etc.
(CONTINUARÀ)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada