divendres, 19 de novembre del 2010

Premi d'Actuació Cívica 2010, de la Fundació Lluís Carulla, per a l'OJIPC

L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans -creada a Mallorca l'any 2004 per l'entitat Forum Musicae que fundà i presideix na Magdalena González i Crespí- va sumant guardons i reconeixements públics institucionals, a mida que passa el temps i se'n consolida la trajectòria dins l'àmbit de la música a Europa.

Dijous, 18 de novembre de 2010, hi hagué l'acte de lliurament dels XXVIII Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume.

No solament se li va concedir, a la fundadora de l'OJIPC, un dels sis premis atorgats enguany, sinó que també va tenir l'oportunitat d'intervenir-hi en nom i representació de tots els guardonats.

Magdalena González hi pronuncià un discurs força expressiu, que commocionà vivament la concurrència nombrosa que omplia a vessar aquell recinte barceloní tan emblemàtic.

Enguany la Fundació ha concedit sis guardons. Van destinats a fer conèixer i distingir la tasca (generalment poc coneguda, sovint anònima, però sempre exemplar) de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional catalana en els àmbits diversos de la vida i de la relació humana.

Els membres del Jurat enguany han estat: Salvador Cardús, Muriel Casals, Àngel Castiñeira, Vicent Partal, Ramon Pla i Arxé, Maria Mercè Roca, Joaquim Triadú, Carme Valls i Vicenç Villatoro.

Entre els assistents, la presència remarcable del vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira; com també de membres destacats de la Fundació Lluís Carulla, i una digna representació de la Corporació Municipal, encapçalada per la regidora de l'Ajuntament de Barcelona que en presidia l'acte.

Un bon grapat de persones amigues i familiars més properes acompanyà na Magdalena González durant l'acte de lliurament dels guardons.

Varen seguir de prop la seva intervenció admirable, com també la interpretació excel·lent de les tres peces corals amb les quals el Cor Jove dels Països Catalans -dirigit pel mestre Esteve Nabona va voler sorprendre amb la seva presència en aquell acte.

En va cloure la primera part amb el cant de la Balanguera (respectuosament i atentament escoltat pels assistents posats dempeus des de l'inici...)

Les sis persones guardonades amb els Premis d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, a més de na Magdalena González, de Palma (Mallorca), foren: Enric Frigola i Viñas, de Peratallada (Baix Empordà); Lluís Subirana i Rebolloso, de Sabadell (Vallès Occidental); Joan Melià i Garí, de Porreres (Mallorca); Carles Subiela i Ibáñez, de Beneguasil (Camp de Túria); i Pasqual Mel·lai, de l'Alguer (Sardenya).

Enguany, en la concessió d'aquests premis de la Fundació Lluís Carulla, Mallorca hi ha estat força representada i guardonada. Ho manifesta i reconeix públicament la mateixa Fundació Lluís Carulla: la professora de música Magdalena González i Crespí, de Palma, i el filòleg de Porreres Joan Melià, han estat guardonats als Premis d’Actuació Cívica.

Ho difon l'ens públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears, IB3 La música Magdalena González i el filòleg Joan Melià, premis Actuació Cívica.

Ho fa palès la intervenció singular de Magdalena González, que també queda recollida a VilaWeb: "En nom dels guardonats amb el Premi d'Acció Cívica va prendre la paraula Magdalena Gonzàlez i Crespi, impulsora de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i del Cor Jove dels Països Catalans".

Durant els darrers sis anys, amb aquest ja són cinc els premis que li han estat atorgats, a l'OJIPC: el Premi Jaume I de la Franja de Ponent (any 2006); el Premi Caixa Sabadell (any 2009); el Premi Josep M. Llompart, als Premis 31 de Desembre de l'Obra Cultural Balear (any 2009); el Premi Jaume II, del Consell de Mallorca (any 2010). I ara, el Premi d'Actuació Cívica, de la Fundació Lluís Carulla (any 2010).

Un bon motiu més perquè es vegi més clarament i nítida la necessitat d'impulsar i donar suport a una altra de les iniciatives que l'OJIPC manté programada, en aquest cas, apuntant cap a Nova York per a l'any que ve: el projecte de fer un concert a la mateixa seu de l'Organització de Nacions Unides, commemorant-hi els 40 anys de l'himne de Casals a l'ONU, sota la direcció del mestre Salvador Brotons.