«Diario de Mallorca» (dimecres, 08-02-2017), dedica quasi «tota una pàgina de successos», la 19, a la detenció policial de Madiop Diagne, amb un titular de dues línies i una foto central que em regiren l'estómac.
S'hi veu Madiop Diagne, «emblemàtic líder de l'Associació de Senegalesos de Mallorca», davant quatre micros i un cartell d'Esquerra Republicana al darrere. Encapçalen a gran format els mots summament il·lustratius de la temàtica: «La Policía investiga conexiones políticas en el fraude de la asociación de senegaleses».
En haver acabat de llegir tota aquesta pàgina de successos del DM, vull continuar creient i pensant que el periodista Lorenzo Marina, qui la signa, deu comptar amb totes les dades fefaents, provinents de la Policia, que el porten a triar un titular com aquest. I a repetir-lo una altra vegada a l'inici del text explicatiu: es tracta de la recepció de suposades subvencions per fer cursos de formació ficticis, una part de les quals s'haurien desviat cap a fons particulars.
D'una banda, s'hi segueix informant que una quarantena de persones, majoritàriament senegaleses, han estat detengudes per presumptes delictes d'estafa, falsedat i pertinença a grup criminal, com a fruit de recerques policials que porten a detectar que «molts venedors ambulants de nacionalitat senegalesa que operen a la Platja de Palma compten amb contractes de treball...» que poden haver estat falsificats per ASEMA.
Tots queden en llibertat amb càrrecs, tret de Madiop Diagne que passa a disposició judicial.
D'altra banda, s'assenyala que l'entitat ha rebut «gran quantitat de subvencions» per fer cursos de formació que, en la majoria dels casos, no s'han arribat a impartir.
Que l'organització compta amb una maquinària de falsificació sofisticada, mitjançant la qual manté el frau durant molt de temps.
Que molts poden haver cobrat prestacions per desocupació laboral, en base a una feina que mai no han fet. Com també que poden haver comès un presumpte frau a la Seguretat Social, d'una quantitat considerable de doblers.
A més d'això, s'indica que aquesta quantitat de doblers, encara no comptabilitzats totalment, pot haver anat a parar a butxaques particulars.
Finalment, s'hi diu que els investigadors miren d'esbrinar si les ajudes públiques hi han arribat amb la suposada connivència de responsables polítics.
El periodista s'esplaia també en la presentació del líder de l'associació senegalesa, Madiop Diagne, assenyalant que porta una activa vida política; que arriba a fer suport a la candidatura d'Esquerra Republicana a les darreres eleccions autonòmiques; que s'ha convertit en un cas paradigmàtic de la integració completa d'un africà a Mallorca; que esdevé un autèntic referent pel seu coneixement del castellà i del català; que l'Obra Cultural Balear l'ha guardonat amb un Premi, per la seva defensa explícita de la llengua catalana; que esdevé l'interlocutor preferit pels seus compatriotes a l'hora de regularitzar-ne la situació a l'illa o de fer tràmits davant la Policia, etc.
L'endemà, dijous, «Diario de Mallorca» (dijous, 09-02-2017), coincidint gairebé en la seva totalitat amb el titular d'«Última hora», hi dedica «tres quarts de pàgina de successos», la 20, i assenyala que «El líder de los senegaleses admite el fraude pero alega razones humanitarias».
Els subtitulars que hi apareixen fan veure que «Madiop Diagne ingressa a la presó en no haver abonat la fiança de 5.000 euros imposada pel jutge»; que «reconeix irregularitats en desenes de contractes laborals de compatriotes, però nega haver-s'hi lucrat i diu que era per integrar-los en l'illa», que «la policia xifra en 90.000 euros els beneficis obtenguts per Diagne i la resta de dirigents de l'ONG», i que «desenes d'africans es varen donar d'alta com a empleats de la llar o com a jardiners sense realitzar cap feina».
S'hi inclouen dues fotografies: una, d'arxiu, format carnet gros; l'altra, amb Madiop tapant-se el rostre quan és a punt d'entrar als Jutjats de Palma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada