«Última Hora» (dimecres, 08-02-2017) dedica quasi tota «una pàgina de successos», la 13, a la investigació sobre Madiop Diagne que ha de passar a disposició judicial. Ho fa amb un titular de dues línies a gran format i amb una foto centrada.
S'hi veu Madiop Diagne, emmanillat, entrant als Jutjats de Palma, de la mà d'una parella de funcionaris. N'encapçala la informació un titular que diu: «La trama senegalesa creó una cadena de contratos para regularizar a compatriotas». Ben poc a veure amb el titular del «Diario de Mallorca» del mateix dia.
Com a primera curiositat, detect tot d'una que en aquesta informació periodística s'al·ludeix directament a una altra associació de senegalesos, «majoritària entre la comunitat africana», JAPO. Aquesta, molt preocupada pels danys que genera la notícia de Madiop, demana que no es generalitzi a tot el col·lectiu i afirma que «està molt ben catalogada i que ha rebut felicitacions del Govern balear. 'Nosotros somos muy honrados', conclouen els tres dirigents de JAPO, Safietou Badji, Mamadou Niang i Fodé Saur».
Citant fonts pròximes a la investigació, el periodista del DM Julio Bastida informa que «la cúpula de l'Associació de Senegalesos Mallorquina (ASEMA) organitza una cadena de contractes per regularitzar altres ciutadans de la mateixa nacionalitat a canvi d'un benefici econòmic».
Es refereix al «modus operandi» pel qual s'utilitzen senegalesos en situació legal a Espanya perquè, de manera fictícia, contractin altres compatriotes com a empleats de la llar o jardiners, amb la qual cosa se'ls facilita la tramitació pertinent perquè puguin regularitzar-ne la situació en territori espanyol. Apunta que es poden comptar per centenars els casos de víctimes detectades.
Segons aquesta informació, Madiop Diagne, l'únic dels detenguts que passa a disposició judicial, ha acompanyat personalment els il·legals a les oficines d'Estrangeria, jutjats o comissaries per assegurar-se'n l'èxit del procés administratiu i poder cobrar-ne la part corresponent.
Segons s'hi diu, la Policia Nacional s'afanya a analitzar les subvencions que ha rebut l'associació per part d'institucions públiques, a la recerca de possibles irregularitats.
S'hi indica que l'entitat treballava en dues línies d'actuació: la cooperació i l'assessorament de compatriotes.
La gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat, Antònia Rosselló, explica que l'any 2010 s'hi finançà un projecte de maternitat al Senegal (15.961 €), executat correctament, auditat amb resultat positiu. I que l'any 2011, se n'aprovà un altre que quedà suspès, després de la dimissió en bloc dels responsables.
L'endemà, dijous, «Última Hora» (dijous, 09-02-2017) dedica una pàgina de successos sencera, la 13, a la investigació sobre el líder que inculpa a un altre membre de la xarxa, amb un titular de dues línies, format gros: «El líder de la trama senegalesa reconoce que falsificó contratos con «fines humanitarios»».
Explica que Madiop Diagne va ingressar ahir a la presó, acusat de falsedat documental i pertinença a grup criminal, en haver declarat davant del jutge, Manuel Penalva, magistrat d'Instrucció núm. 12 -en funcions de guàrdia-, i que familiars i amics organitzaren una col·lecta per a aconseguir els 5.000 euros que li imposà com a fiança.
S'hi repeteixen les mateixes dades publicades ahir sobre la descoberta per part de la policia d'un grup organitzat que feia contractes de treball falsos. I s'hi afegeix que l'associació recollia materials i doblers donats per persones o altres ONG, destinats al Senegal; i que la policia vol esbrinar on anaren a parar realment aquests donatius; com és el cas del Reial Mallorca que hi donà camisetes que sembla que no arribaren mai al seu destí.
Tres fotografies il·lustren la pàgina: Al centre i a l'esquerra, dos policies nacionals traslladen Madiop Diagne al centre penitenciari de Palma; a la dreta, la Fundació Reial Mallorca, en una campanya a favor del Senegal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada