Com manifesta explícitament la doctora Casals, en presidir la conferència qui presideix l'entitat, l'acte d'inauguració de la Jornada situa tots els membres de l'entitat entre dos presidents del Parlament de Catalunya!
Tots dos vénen a dir-hi i a expressar-hi què consideren “que es pot fer des de dins” de les institucions públiques democràtiques, per fer front als problemes que planteja avui la nostra societat, la societat catalana, la societat dels Països Catalans.
D'altres conferenciants han de parlar sobre “què es pot fer des de fora de les institucions”, o també sobre “com construir el país en temps de globalització” o fins i tot si “cal una regeneració democràtica”.
Els dos presidents parlamentaris catalans s'afanyen a exposar allò que consideren que es pot fer des de dins les institucions públiques.
Joan Rigol, en situar la nostra societat catalana entre l'immediatisme, l'economicisme, l'individualisme i el passar-s'ho bé, reconeix que Catalunya té la capacitat de fer front als reptes del futur, si arriba a establir-se una complicitat entre institucions i societat civil.
Diu que les institucions no poden convertir-se en trinxeres dels partits; i que no pot ser que cada telediari es converteixi en escola de deserció política...
Afirma que la política no és només poder, sinó que cal credibilitat moral. I més en el cas de Catalunya que necessita compensar la seva manca de poder amb grans dosis de credibilitat política...
Ernest Benach reconeix que estam travessant crisis diverses, que encara no s'han acabat. Vivim un moment difícil, complex, que reclama canvis. Canvis profunds. Amb les eines noves que ofereix la societat d'avui dia, amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació, es pot contribuir a afavorir la participació social en la solució d'aquests problemes.
Afirma que considera que ens trobam en un altre dels moments claus en la història de la humanitat i en la història de Catalunya. Tenint present que l'activitat en l'esfera pública i privada ja no té fronteres, que el segle XXI esdevé capaç de trencar fronteres, defensa la necessitat de fer reformes legislatives en profunditat i urgents; la necessitat d'elaborar un marc comú per a un codi ètic de bona conducta cívica.
Creu que tot ha d'anar encaminat a enfortir la societat catalana, a enfrontar els problemes de la nostra societat actual. Acaba reivindicant la política:
“La política és noble. I això no ho podem perdre mai de vista. La política és noble. Una altra cosa és que no es faci bé. Una altra cosa és que dins de la política hi hagi gent que faci que no sembli tan noble. Però la política, per definició, és noble.”
Com a conclusió, la presidenta Casals apunta cap a la necessitat de treballar més intensament per una veritable regeneració moral generalitzada.
Potser s'hi complementi així la proposta de l'independentisme generós que havia formulat moments abans el doctor Salvador Cardús
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada