Un bon grapat de reflexions ben interessants s'inclouen en aquest article, Viquiliquidació de l'imperi?, del sociòleg i catedràtic portuguès Boaventura de Sousa Santos , amb motiu de la divulgació recent de centenars de milers de documents confidencials, diplomàtics i militars per part de Wikileaks:
“...Quina de les dues globalitzacions confrontades (l'hegemònica del capitalisme o la contrahegemònica dels moviments socials que lluiten per un altre món possible) es beneficiarà més de les filtracions informatives?
Probablement el poder imperial dels Estats Units n'aprendrà la lliçó més ràpidament que els moviments i partits que s'hi oposen arreu del món. Ja s'ha posat en marxa una onada nova de dret penal imperial, lleis “antiterroristes” que miren de dissuadir els diversos “pirates” informàtics (hackers), com també tècniques noves que comportin un poder “viquiassegurat”.
A primera vista, emperò, Wikileaks té un potencial major que afavoreix les forces democràtiques i anticapitalistes. Però, perquè aquest potencial es concreti, s'hi precisen dues condicions: processar adequadament els coneixements nous i transformar-los en raons noves per a la mobilització”...
Cal crear una nova energia mobilitzadora a partir de la verificació, aparentment contradictòria, segons la qual el poder capitalista mundial és simultàniament més esclafador del que pensam i mol més fràgil del que es pot deduir linealment de la seva força. Cal que el Fòrum Social Mundial, que s'ha de reunir el mes de febrer vinent a Dakar, es renovi i s'enforteixi. Aquest pot ser un bon camí perquè això succeeixi.”
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada