dimecres, 18 de maig del 2011

Voluntariat i malaltia d'alzhèimer

Llegesc avui a la premsa dues notes referides a la malaltia de l'alzhèimer, que esdevenen il·lustradores d'una realitat cada cop més estesa a l'Europa del segle XXI.

D'una banda, el Diari Ara:
Els malalts d'Alzheimer prematurs poden tenir la memòria intacta al principi. Dificultats per parlar correctament, deixar de fer alguns hàbits socials o la pèrdua de l'agudesa visual, símptomes que poden aparèixer abans de perdre la memòria. Investigadors de l'Hospital Clínic recomanen els biomarcadors per diagnosticar la malaltia abans...

D'altra banda, el diari de Balears, que des de l'any 2007 ençà ha publicat nombrosos articles referint-s'hi, publica avui una nota que no m'ha passat desapercebuda: “El voluntariat, clau en casos d'alzhèimer”.

Esmenta que els voluntaris de les associacions de malalts d'alzhèimer de les Illes Balears i Pitiüses juguen un paper important a l'hora que les persones que en pateixen les patologies puguin sortir al carrer a gaudir d'activitats.

Efectivament, l'associació AFAM -Associació de Familiars d'Alzhèimer de Mallorca- disposa d'un programa de voluntariat dissenyat per tenir un equip humà voluntari i així donar resposta a les necessitats de respir i tranquil·litat de les persones que tenen un malalt d'alzèimer a càrrec seu.

Em consta positivament que aquests dies han organitzat una excursió amb una dotzena de malalts d'alzhèimer al castell de Sant Carles, a Palma, que ha agradat ben molt a les persones malaltes que hi participaren.

Al final de la visita se'ls va ser lliurat un material informatiu sobre aspectes diversos de la ciutat de Palma: un pin, escut de la ciutat; una publicació esplèndida de “Cabrera. Los tesoros de la isla”, de Promomallorca Edicions; una altra de “Guia Bones Pràctiques”, de l'Ajuntament de Palma; i, el que em resulta particularment significatiu, perquè fa referència a un indret proper de ca nostra: “REUNION-ES, a l'eix cívic de Blanquerna”.

Com s'hi especifica: El projecte urbà de l'eix cívic de Blanquerna, inclou la creació d'una fita que identifica l'espai dins la ciutat. La peça escultòrica de l'artista Rafa Forteza Reunion-es destaca entre els edificis del seu entorn i dota el barri d'una identitat pròpia. Així enriqueix l'urbanisme de la ciutat de Palma i orienta el ciutadà i el visitant.

Tant de bo que, cada vegada més, sigui més ben valorada, tant de part de les institucions públiques com de part de la societat en general, la feina altruista i desinteressada que duen a terme aquestes persones voluntàries que s'ofereixen a col·laborar en la tasca de fer més suportable la vida d'aquelles altres persones que pateixen d'alzhèimer i les seves conseqüències.