Ben de matí, Roberto Acuña Marín es fa present a l’hotel Palm Tarapoto on ens allotjam. Amb motocarro, tots tres ens adreçam a la terminal de bussetes que duen fins a la municipalitat distrital de Chazuta, en una hora i mitja aproximadament.
![]() |
| Cooperativa agrària ALLIMA CACAO del Perú, premiada a París |
Tornam a passar pel districte de Juan Guerra. Feim el trajecte per una carretera que voreja el riu Mayo, enmig d’una vegetació tan exhuberant que ens envolta de verdor per totes bandes, fins al capcurucull de les muntanyes, tapades a estones per niguls baixos que amenacen de descarregar la pluja tropical característica de la regió.
Val a dir que, fins suara mateix, no tenc la sort de veure ploure en aquest indret del Perú. Em diuen que és un fenomen de veure, mai vist enlloc més, per les barrumbades fortes, totes seguides d’un sol resplendent.
De fet, el sol llueix a les totes els dos dies que hi duc present. Hi fa una calor de mil dimonis.
En un revolt determinat, veim que el riu Mayo s’uneix al riu Huallaga. Aquest, al seu torn, desemboca en el Marañón, que va a parar a l’Amazones. Aquest, amb una longitud de 7.020 quilòmetres, és considerat el més llarg del món i desemboca definitivament a l’oceà Atlàntic, per la costa nord-est del Brasil.
Admirable, aquesta natura paradisíaca! Les aigües de pluja que cauen damunt d’un país que voreja l’oceà Pacífic, com és ara el Perú, a l’alçada del Nevado Quehuisha, a Arequipa, a la Quebrada Apacheta, van a parar, després de milers de quilòmetres de recorregut, a l’oceà Atlàntic.
Pràcticament el riu Amaçones travessa tot el continent sud-americà, d’oest a l’est, recollint aigües caigudes a una vuitena de països llatinoamericans: Perú, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Equador, Guaiana, Surinam i Veneçuela.
Arribam a Chazuta en la busseta. Personal que hi treballa ens acull la mar de bé. Tot són dones. Tècniques que hi treballen, o treballadores que elaboren els productes derivats del cacau i del macambo.
Es tracta d’una cooperativa agrària que s’inicia el mes de gener de l’any 2009 amb una trentena de socis que es proposen de substituir el cultiu de la coca per al narcotràfic, amb el cultiu del cacau per a la producció i exportació de xocolates diverses. A l’actualitat són més de tres-cents els socis que s'integren dins aquesta cooperativa.
Al catàleg actualitzat de productes elaborats, n’hi figuren més d’una dotzena. L’any passat només n’hi arrib a destriar 8.
M’adon que avui dia elaboren, distribueixen i exporten a l’exterior: macambo torrat, cacau orgànic, xocolata biter (70% cacau), xocolata biter (70% macambo), xocolata macambo (60%), xocolata macambo (60% amb cafè), xocolata tassa, concentrat polpa de cacau, destil·lat mucil pasteuritzat i/o congelat, snack macambo amb xocolata.
Molt amablement, ens expliquen els detalls de l’elaboració d’aquests productes, ens acompanyen a recórrer les instal·lacions i ens conviden a assaborir-los tots, una mica.
M’interessa moltíssim que em parlin d’un dels PPPP (Petits Projectes Personals Peruans) que l’any passat em vaig proposar de fer-hi suport: l’adquisició d’una maquinària més potent, una conxadora/refinadora que permeti a les dones d’aquesta cooperativa refinar millor i més ràpidament el cacau que els serveix per a elaborar les xocolates.
Dels 15.000 euros que val, amb les aportacions ja realitzades i rebudes d’una vuitantena de persones generoses d'arreu de Mallorca, n’hem pogut aconseguir 10.000€. Cosa que ja permet de poder-la comanar a una empresa de Lima, mentre som a l’espera d’obtenir, si pot ser abans de Nadal, els 5.000 euros que hi manquen.
Si t’hi apuntes, has de sabre que és molt fàcil fer-ho:
Basta que vagis a qualsevol oficina de Correus (o a qualsevol Locutori) i enviar la quantitat d’euros que desitgis, SEMPRE MITJANÇANT WESTERNUNION (6€ de comissió, per a qualsevol quantitat), a nom de:
ROBERTO ACUÑA MARÍN
DNI 01106130
+051 986881364
TARAPOTO (PERÚ)
MOLT IMPORTANT: tot d'una m'has de passar una FOTO del comprovant que hi donen, al meu telèfon de contacte (+34 667 79 58 80)
Un cop visitades les instal·lacions de la Cooperativa Agrària Allima Cacao de Chazuta, anam a dinar a un dels restaurants del port de Chazuta. Hi assaboresc un bon plat de «sudado de salmón con arroz, frejoles y yuca», regat amb «chicha de maíz dulce» i «refresco de piña».
M’impressiona moltíssim veure el port de Chazuta, a la vora del riu Huallaga per on transiten canoes i barques característiques de la selva amazònica peruana, avui dia motoritzades.
Altre temps, em diuen, s’esdevé lloc emblemàtic per al tràfic de la cocaïna, cosa que hi comporta substanciosos ingressos econòmics.
Tot i que no se n’hi veu cap mostra d’un resultat positiu, ni en les seves infrastructures, ni en les seves edificacions, ni en cap aspecte que pugui fer-hi veure un passat, relativament recent, tan enriquidor.
Retornam a la ciutat de Tarapoto, pel mateix camí d’anada amb una altra de les bussetes transportadores del passatge que les empra al preu de 10 S/ per persona (2,50€).
Amb el desig avançadíssim que passem unes BONES FESTES DE NADAL 2025 I DE CAP D'ANY, des de l'interior de la selva amazònica peruana, la meva salutació més cordial amb una abraçada entranyable, tan mallorquina com andina, tan peruana com catalana.
.jpeg)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada