diumenge, 10 d’agost del 2008

A la presó de Palma, l'any 2008 (00)

Enguany se celebra el 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans per part de l'Assemblea General de l'ONU. L'associació Drets Humans de Mallorca -una entitat creada a Palma l'any 1974- està duent a terme, entre d'altres, una campanya molt intensa a favor del respecte pels drets humans a la presó de Palma.

A mitjan mes de març, el seu president, Bernat Vicens, fa pública la denúncia que presenta ell mateix davant les més altes instàncies de les institucions penitenciàries.

Té a veure amb les amenaces a què es veu sotmès per part d'un funcionari de la presó de Palma, un dels dies que Bernat Vicens hi gira visita al mòdul d'aïllament, com acostumava a realitzar des de fa anys.

El mes d'abril següent, Bernat Vicens té l'oportunitat de trametre informació audiovisual per Televisió de Mallorca, en un espai que li permet de presentar la denúncia formulada per Drets Humans de Mallorca, sobre maltractaments comesos recentment a la presó de Palma.

La web de l'entitat reprodueix íntegrament aquesta intervenció del president de Drets Humans de Mallorca al mitjà televisiu, i hi adjunta altres intervencions relacionades amb maltractaments al recinte penitenciari de Palma.

L'entitat inicia una campanya forta de denúncia contra maltractaments a la presó de Palma. Bernat Vicens participa aleshores en una taula rodona que es fa al Club Diario de Mallorca.

Hi prenen part, també, Manuel Penalva, jutge de vigilància penitenciària; Rosa Cosmelli, fiscal de vigilància penitenciària; Gloria Olmos, membre de la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats; i Bernat Vicens, president de Drets Humans de Mallorca. Modera l'acte Francisco Mestre, redactor del rotatiu.

Mentre la intervenció que hi fa Bernat Vicens és valenta i agosarada en la denúncia de situacions que s'estan patint a l'interior del recinte penitenciari de Palma, d'altres intervencions pretenen fer-ne veure certes dosis d'exageració... cosa que queda ben reflectida al mateix Diario de Mallorca que n'informa.

El mes d'agost de 2008, Drets Humans de Mallorca pren la decisió de personar-se com a acusació en la causa oberta contra onze funcionaris de la presó de Palma, suposats membres d'una trama de corrupció a l'interior del centre penitenciari palmesà.Pocs dies abans, dimecres, dia 30 de juliol al capvespre, havia ingressat a la presó de Palma qui fins aleshores havia tengut cura i esment de totes aquestes web que naixen de la imaginació creativa de qui es presenta com a Joanotcolom a la xarxa de les xarxes... En té per un any i mig de permanència forçosa...

Amb l'etiqueta PresPalm hom pretén d'anar recollint-ne aquelles dades que, d'una manera o una altra, s'hi puguin relacionar... amb les quals pugui arribar a fer-ne un cert seguiment, si més no, el mateix Joanotcolom quan pugui gaudir-ne la llibertat...