Amb ganes d'entrar en contacte directe amb els responsables màxims de dues entitats dedicades a la producció i comercialització del cacau, en plena selva amazònica peruana -IDSA i ALLIMACACAO-, dimecres, dia 5 de
febrer de 2020, ens enlairam des de l’aeroport internacional de
Lima cap a la ciutat de Tarapoto, al departament de San Martín.
Roberto Acuña Marín
és el contacte peruà que m’ha passat el bon amic Toni Colomar
-fundador de FODESBA-. En Roberto és el màxim responsable local d’un
projecte de cooperació al desenvolupament sostenible, promogut per
FODESBA, gestionat per IDSA i finançat pel Govern de les Illes
Balears.
Amb la conversa que
mantenc via telefònica amb ell, queda clar:
Primer, que jo, tot
i haver exercit càrrecs públics institucionals a Mallorca, no
represent el Govern de les Illes Balears. Tan sols em present en
aquesta ocasió com un intermediari temporal entre FODESBA, l’IDSA
i Allima-Cacau, per tal de facilitar-hi la intercomunicació.
Precisament en un moment en què és a punt de finalitzar el termini
assignat al projecte de col·laboració entre Mallorca i Perú.
Concretament a mitjan mes de febrer de 2020.
Segon. Que vaig a
Chazuta amb la intenció de prendre bona nota de les observacions que
pugui anar fent, en contacte directe amb productors de cacau i
organitzacions camperoles que trobi pel camí.
La meva experiència
adquirida durant la gestió que realitz dècades enrere a la
Cooperativa Agrària de Producció de Cafè a la missió catòlica de
Nyabiraba, al Burundi, m’engresca a establir-hi comparacions i a
detectar-hi perspectives semblants o diverses.
Tercer. Que tenc
moltes ganes de recaptar opinions de la gent que hi treballa més
directament, de prendre’n imatges audiovisuals directes i de
demanar-los les explicacions que consideri pertinents, en vistes a
informar més detalladament Mallorca.
Quart. Que, d’acord
amb el projecte de col·laboració vigent, convé elaborar-ne la
sistematització, remarcant-ne quatre aspectes que hores d’ara
consider bàsics i fonamentals: 1. La fixació orgànica dels adobs.
2 La Capacitació del personal. 3 Les panotxes per planta. 4 El
rendiment per hectàrea.
Cinquè. Que romanc
obert a qualsevol altre aspecte que pugui anar considerant d’interès
per a la continuïtat d’un projecte que m’agradaria anar
millorant de mica en mica, a cada any que passi.
Tot esperant que
arribi dia 6 de febrer per dur a terme totes aquestes actuacions
programades, mir de pegar una ullada a la documentació que m’ha
enviat Toni Colomar, via correu electrònic, per tal d’amarar-me
del seu contengut i quedar-me’n totalment xop...
Amb ganes
d’aprofitar bé el dia i no haver de suportar durant tant de temps
la fortor d’una temperatura tan càlida com extrema, a les 6:30 del
matí iniciam la nostra ruta des de la ciutat de Tarapoto fins al
nucli poblat de Chazuta, a uns 47,9 km de distància.
En Roberto ens lloga
una furgoneta tot terreny, Toyota 4x4 Hilux SRV, equipada amb alta
tecnologia innovadora, que ens facilita el trànsit per trams de camí
difícils, empinats, enfangats o amb clots i pedres i fang i pols.
En pocs minuts, a la
sortida de la ciutat de Tarapoto, a la dreta de la carretera, veim
una planta d’experimentació estatal agropecuària, INIA, del
Ministeri d’Agricultura.
També a la nostra dreta discorre el riu
Mayo que, més avall, s’arriba a ajuntar al riu Huallaga, que pega
al Marañón i aquest a l’Amazones...
Als inicis la
carretera és bona, ben asfaltada. Més endavant, emperò, ens topam
amb trams destrossats per l’aigua de les pluges torrencials que han
caigut aquests darrers dies.
Presenciam de lluny
«los rápidos de Chumía», on veim ben remogut el riu Huallaga,
cosa que ens impedeix de navegar-hi com és el meu desig inicial, amb
la finalitat de visitar altres plantacions de cacau situades riu
amunt.
Els remolins ens ho
dificultarien!
Quan som a prop del
nucli poblat de Chazuta, ens trobam amb el gerent de la Cooperativa
Allima Cacao, Carlos Angulo González. Va en moto per la carretera i
ens condueix cap a la primera de les sis parcel·les de cacau que hem
de visitar avui.
La finalitat és
verificar i comprovar amb els meus ulls tot el paquet tecnològic de
producció orgànica del cultiu del cacau, aconseguit amb les
aportacions i el suport econòmic de FODESBA en aquesta regió
amazònica de la selva peruana: podes, adobs, controls fitosanitaris,
maneig de l’ombra, etc.
N’iniciam la ronda
amb la visita programada a la parcel·la que treballa la senyora
Norma Sangama Tenazoa, una evangelista cristiana que rebutja la
producció de la coca, aferrissada defensora del cultiu del cacau. Hi
veim com, seguint l’assessorament tècnic adequat, hi aplica les
mesures més adients per incrementar-ne la producció i millorar-ne
la qualitat.
Continuam amb la
parcel·la d’Ivonne Panduro Vásquez. Seguim amb la de George
Flores Garazatua. Visitam la de Julio Sandoval Ishuiza. Ens trobam
amb Marcelino Zumba Cenepo, un dels socis fundadors de la Cooperativa
Allima Cacau, qui ens explica les tècniques d’empelt de plantes. I
acabam a la parcel·la d’Edwin Tananta.
Com que no es troben
a prop una de l’altra, ens hi traslladam en la furgoneta.
Mir de conversar amb
cadascun dels titulars, beneficiaris, propietaris d’aquestes
parcel·les demostratives, convertides en centres d’ensenyament i
aprenentatge alhora. Cadascuna porta ben visible, a l’entrada del
recinte rural, el cartell indicador que reprodueix amb lletres
grosses les dades corresponents:
A cada cartell hi
apareixen quatre logos: el de FODESBA, el de la Conselleria de
Serveis Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears, el
d’IDSA i el de la Cooperativa Allima Cacao.
Hi figura també la
denominació del projecte comú de cooperació internacional:
«Intervención
Integrada para el Incremento de Oportunidades Productivas y
Comerciales de los Actores Débiles de la Cadena Productiva del Cacao
en el Distrito de Chazuta».
S’hi assenyala
l’entitat que finança el projecte:
«Gobierno de las Islas
Baleares – España».
L’entitat
sol·licitant: FODESBA – España.
El soci local: IDSA.
Els beneficiaris:
Cooperativa Agrària Allima Cacao.
Al peu del cartell
apareix el nom i llinatges de cadascun dels productors líders de
cada centre d’ensenyament/aprenentatge a la parcel·la
demostrativa».
Un cop recorregudes
les 6 parcel·les demostratives, visitam el mòdul de benefici de la
Cooperativa Allima Cacao, situat al sector Pasiquihui del districte
de Chazuta.
Puc comprovar-hi el
procés de fermentació i d’assecament del gra de cacau, en unes
instal·lacions on l’aportació de FODESBA també hi queda
reflectida, segons m’indiquen, en haver contribuït a esmenar
deficiències tècniques, a requeriment d’organismes oficials de la
Unió Europea (com és el cas concret d’una construcció acurada de
cabines de WC per al personal que hi acudeix).
Seguint el programa
de la jornada, que queda reflectit en l'àlbum de fotos corresponent, a l’hora fixada visitam les instal·lacions de la
Cooperativa Agrària Allima Cacao. En recorrem les distintes
dependències. Veim exposats els treballs realitzats. Comprovam els
beneficis que es deriven del finançament aplicat.
S’hi remarquen
aspectes com el relacionat amb l’assecament, l’envasament, la
recol·lecció del cacau, amb paràmetres de producció orgànica i
de comercialització posterior al mercat europeu, sobretot a Itàlia,
amb el segell orgànic i també amb el destinat al comerç just.
Dedic un temps a
conversar amb els directius i el gerent general d’Allima Cacau, als
quals faig preguntes sobre la implicació de FODESBA en la
Cooperativa i la manera com consideren que s’ha de mantenir o
consolidar la relació de cooperació iniciada i mantenguda fins ara.
Gràcies a les
indicacions de Roberto Acuña, president d’IDSA, el gerent de la
Cooperativa Carlos Angulo Gonzales, i d’en Fernando, el tècnic instructor,
puc verificar el procés beneficiós del cacau: la seva fermentació
i el procés d’assecament amb tècniques més avançades que les
emprades al mòdul de benefici anteriorment visitat, per a les
parcel·les demostratives.
El moment més
important de la jornada, per a mi, arriba a l’hora de la reunió
mantenguda amb els cooperativistes, beneficiaris directes del projecte. L’organitzen a
l’auditori de la Cooperativa, amb la finalitat de conèixer-ne les
apreciacions i les valoracions que en facin, de la relació entre
FODESBA, el Govern de les Illes Balears i els socis de la
cooperativa.
Tenc oportunitat
d’escoltar unes intervencions directes de més de mitja dotzena de
la trentena de persones que hi assisteixen: Segundo Aquiles, George
Flores Garazatua, Marcelino Zumba Cenepo, Norma Sangama Tenazoa,
Juanita, etc. Una gent que hem tengut l’oportunitat de veure el matí
a la seva parcel·la agrària respectiva.
Tothom agraeix
profundament l’ajuda rebuda fins ara, la qual els permet de fer
front a la producció de cacau com a cultiu alternatiu a la coca, en
el departament peruà de San Martin.
Em diuen que no
volen retrocedir en el camí iniciat. Que mai no voldran donar-se per
vençuts. Ni quan les plagues assotin les plantacions i duguin alguns
membres de la Cooperativa a dubtar si han de tornar enrere i
reprendre altra volta el cultiu de la coca.
Tots els
intervinents demanen que continuï el suport de FODESBA a aquesta
iniciativa social tan valuosa. Entre d’altres motius, perquè
gràcies a aquesta ajuda de les Illes Balears els camperols i
conradors de cacau de Chazuta poden tenir i rebre els ajuts tècnics
que necessiten per millorar-ne la producció i la comercialització.
A l‘hora de fer-ne
una valoració final esquemàtica, jo ho resumiria en aquests sis
punts, que poden veure’s ampliats, una vegada se n’hagin recollit
més detalladament totes i cadascuna de les observacions fetes a
corre-cuita:
1. Les aportacions
realitzades fins ara pel Govern de les Illes Balears, a petició de
FODESBA i a favor d’IDSA i la Cooperativa Allima Cacao de Chazuta
resulten molt positives. Contribueixen a incrementar considerablement
la producció de cacau, gràcies a l’aplicació d’adobs orgànics,
podes tècnicament ben fetes, controls efectius de plagues i de
malalties, manejos d’obra per a les plantes, obertura de carrers
per als arbres...
2. La certificació
orgànica, pagada per FODESBA, permet comercialitzar la producció de
cacau com a producte orgànic al mercat europeu, concretament a
Itàlia, mitjançant l’empresa avaluadora alemanya «Control
Union». Això facilita moltíssim la pràctica del «comerç just»
i redunda en benefici dels cooperativistes, en augmentar-ne la
competitivitat.
3. Hi detect una
participació molt activa i significativa de les dones camperoles en
un àmbit laboral que, segons em diuen, fins fa poc semblava reservat
només als homes. Cada cop són més nombroses les dones que
participen activament en el procés productiu, en la presa de
decisions, i en l’accés i maneig dels recursos disponibles.
4. Un altre dels
aspectes positius que consider que té aquest projecte de cooperació,
impulsat pel bon amic Toni Colomar des de fa alguns anys, és que es
tracta d’un producte, el cacau, que cada quinze dies pot reportar
ingressos econòmics a les famílies que el conren al llarg de tot
l’any.
Això permet als
fills dels camperols més pobres, conradors de la planta del cacau,
accedir als estudis primaris, secundaris i fins i tot universitaris,
com he pogut comprovar directament. Es tracta d’un projecte de
col·laboració que contribueix eficientment a dotar de majors
recursos econòmics les famílies camperoles que, altrament, no en
tendrien cap capacitat.
5. Aquest projecte
de cooperació entre Mallorca i Perú, concretament amb el districte
de Chazuta, al departament de San Martín, també contribueix a
potenciar el cooperativisme entre la població rural i a
consolidar-hi una visió més empresarial de la cooperativa, per tal
de millorar-ne la competitivitat.
6. Finalment, amb la
visita efectuada a aquesta zona propera a la ciutat de Tarapoto, en
plena selva amazònica peruana, trob que s’ho paga continuar fent
suport a una iniciativa econòmica, social i cultural d’aquestes
característiques en un indret com aquest.
No solament pel que
comporta de substituir el cultiu de la coca amb la producció de
cacau, sinó també pel que representa de benefici econòmic per a la
regió selvàtica de l’Amazònia i, en definitiva, per a aquest
gran país d’Amèrica Llatina que s’anomena Perú, com també per
al món global en general.
Tot sempre valorat
des d’una perspectiva cultural, social, econòmica i mediambiental, com queda reflectit en el vídeo elaborat.
L’endemà mateix,
a les 9:30 del matí de dissabte, sortim de Tarapoto amb ganes
d’arribar fins a Yurimaguas dues hores i mitja més tard, per
carretera.
Ens hi espera un altre bon col·laborador de FODESBA, en
Manuel Yumbato.
3 comentaris:
Molt interessant aquesta història. Mereix un documental que probablement ja s'haurà realitzat...
És molt probable, Jaume, i segurament amb molt millors estris...
Un Reportatge Genial dels productors de Cacau de la teva estimada terra Peruana. Bé se val el Viatge que hi feres.
Publica un comentari a l'entrada