dijous, 27 d’octubre del 2011

Concentració per la mort de Núria Orol Sarabia

Vet ací el text que es llegeix durant la concentració per la mort de Núria Orol Sarabia que se celebra dijous, 27 d'octubre, a la Plaça de les Tortugues, a les 8 del vespre.

La lectura és a càrrec de Guillem Fullana, president de l’Associació “Mallorca accessible per a tothom” i na Xisca Mas, presidenta del Lobby de Dones.

El Lobby de Dones sempre comparteix la lectura dels texts reivindicatius durant aquestes manifestacions de dol amb qualcun home reconegut socialment provinent d’altres àmbits de la cultura o l’activisme social. 

Han participat en altres ocasions el cantant d’Antònia Font Pau Debon, Xesc Moll, Miquel Àngel Lladó, Pere Ollers, l’escultor Pere Pavia.... En aquesta ocasió ens acompanya en Guillem Fullana. És membre del Grup d’Homes per a la Igualtat que també convoquen aquest acte junt als grups de dones Creients i Feministes i el Lobby de Dones.

Lobby de Dones de Mallorca
Xisca Mas


Manifest per la mort de Núria Orol Sarabia

Bon vespre a tothom,

            El febrer passat venguérem per la mort de Maria Jesús Rufas que als 74  anys va se assassinada per el seu home Bartomeu Verger. Avui és una dona jove, de 24 anys, na Nuria Orol Sarabia, amb una nina de dos anys i un nin de set.
Trobaren  na Núria  dilluns vespre apunyalada a ca seva i sembla  que va ser un company o ex-company sentimental qui ho va fer.
Dues dones assassinades a Mallorca i 53 a tot l’estat. El mateix dia el diari parlava d’un cas d’abusos a una nina de 6 anys, d’un altra dona a punt de que el seu home le tiràs per un penya-segat….

            Les paraules de rebuig esdeven repetitives i en risc de parèixer buides.
 Però el què sí té sentit és que ens trobem a l’espai públic, ens aturem uns minuts per fer patent que malgrat la desesperança que a vegades podem sentir, no ho tolerem i sabem que la situació es pot millorar. 
Sentim  dolor per aquesta dona jove i els seus infants,  menyspreu per aquest home, ràbia per un sistema  patriarcal que es propaga a través de la família tradicional, de les religions intolerants i a través de certs valors arcaics que perpetuen les desigualtats entre dones i homes.
Davant el que està pasant, amb retallades per tot, menys a aquesta xifra de dones mortes, el moviment de dones ens hem d’esforçar per  exigir amb contundència que les institucions responsables de les politiques d’igualtat compleixin els manaments legals i per fer-ho ens caldrà ajuntar,nos, ajuntar pensaments, estratègies i models de feina.  Es un repte que els nous temps reclamen.

            Tot i que som conscients que vivim un moment de crisi econòmica, cal anar amb molt de compte de no retallar drets fonamentals d’aquells col·lectius que poden ser més vulnerables pel lloc en què s’han vist situats per una cultura masclista. Sabem que quan s’inverteix en la reparació i recuperació del dany, així com en la prevenció d’aquesta violència, estem incidint en tota la societat i no únicament en les dones i els seus fills i filles.
Per això i  parlant ja en nom d’altres entitats de dones de Mallorca a més de les que hem convocat,   demanen a les administracions que  garanteixin  els recursos i els serveis necessaris en l’atenció a les dones, així com en la prevenció de les diferents violències.

            Mentre  estem en silenci pensem en tot això, i especialment en na Núria, en la seva mare i la resta de la seva família però especialment en la seva filla i el seu fill tan petits!,      Què els hi pot oferir la nostra societat i l’administració responsable  per mitigar el dolor del que han vist o sabran?.
            I pensem també que és tasca de tothom fer realitat de la gran utopia: un món sense violència contra les dones, un món sense aquest gran patiment que té un origen fortuït:  haver nascut dona.