diumenge, 26 de febrer del 2023

Lourdes Huanca, lideressa indígena peruana (3): recorregut per l’Estat espanyol

A MADRID

El dia 12 de la seva gira internacional, Lourdes Huanca arriba a Madrid, després de visitar el Parlament Europeu i França, com a presidenta de la FENMUCARINAP i fent part de l’Assemblea Nacional dels Pobles del Perú

Entre d’altres activitats, té ganes de visitar el Congrés dels Diputats i de reunir-se amb  grups polítics parlamentaris.

Dijous 19 de gener de 2023 

«Davant la porta de l’Ambaixada del Perú a Madrid, Lourdes Huanca pren la paraula i participa en una concentració convocada per diversos col·lectius cívics» (EL DIARIO.ES)

Lourdes Huanca Atencio

Aquell mateix dia, també es reuneix amb el grup parlamentari Euskal Herria Bildu.

Divendres, 20, visita el Congrés dels Diputats, manté reunions amb els grups parlamentaris d’ERCIU-Podemos i té entrevista amb mitjans de comunicació:

«L’endemà de veure’s amb parlamentaris d’Euskal Herria Bildu, el 20 de desembre de 2023, tenguérem una agenda maratoniana.

Membres del Col·lectiu Peruanxs a Madrid i Lourdes Huanca férem, des de les 9 del matí, nombroses reunions amb diputats i diputades dels grups parlamentaris: Joan Iñarritu, de Bildu; Maria Dantas d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); Rafa Mayoral, Isa Serra i Esther Miranda de Podemos.

La vicepresidenta del Congrés, Gloria Elizo, es reuní amb nosaltres al seu despatx. Sortírem del Congrés a les tres de la tarda, bastant cansats, però contents perquè havíem impulsat aliances en benefici de les demandes del poble peruà.

En tots els contactes vàrem obtenir comprensió i oferta de solidaritat i suport.» (TRIBUNA INTERNACIONAL, PEPE MEJÍA

LOURDES HUANCA amb membres d'Esquerra Republicana (ERC)
i la diputada al Congrés espanyol
MARIA DANTAS

La diputada d’ERC, Maria Dantas, al seu compte de twitter, se’n fa ressò:

«Esfereïdor testimoni que hem escoltat atentament de Lourdes Huanca, dona indígena i presidenta de la Federació Nacional de Dones Pageses del Perú. El poble peruà vol que pari la matança, un Govern democràtic, renúncia de Dina Boluarte, nova Constitució, eleccions».

Cinc dies després, Maria Dantas i Marta Rosique, totes dues diputades d’ERC pertanyents al Grup parlamentari Republicà del Congrés dels Diputats, enregistren un escrit signat per elles dues, que adrecen a la Mesa del Congrés dels Diputats, amb un reguitzell de preguntes escrites que formulen al Govern espanyol, demanant-li’n resposta per escrit.

Totes 8 preguntes tenen a veure amb la venda d’armes de l’Estat espanyol al Perú. Pretenen d’arribar a esbrinar si aquestes estretes relacions comercials d’armament entre tots dos països posen en risc que bona part d’aquest material d’origen espanyol sigui utilitzat per fer callar la veu del poble peruà de forma violenta i il·legal.

MARIA DANTAS i MARTA ROSIQUE, diputades d'ERC,
formulen preguntes escrites al Govern espanyol sobre venda d'armes al Perú

Es basen en les darreres dades oficials d’Amnistia Internacional. Assenyalen que les autoritzacions espanyoles de llicències d’armes a Perú, entre 2017 i juny de 2022, ascendeixen a 184 milions d’euros, 40 milions dels quals són de material antidisturbis. 

Pel que fa a les exportacions en aquest mateix període, remarquen les vendes de 4,7 milions en armes lleugeres, munició per valor de 2,4 milions i prop d’1 milió en material antidisturbis.

Davant denúncies presentades, per actuacions que es consideren desproporcionades, per part de les forces de seguretat i de l’exèrcit al Perú, amb impacte d’armes de foc, dins el context de la repressió de manifestants i privant de la vida amb un ús excessiu de la força, les diputades del grup parlamentari Republicà al Congrés, volen obtenir respostes clares a les 8 preguntes que formulen, adreçades al Govern espanyol sobre aquest assumpte.

Mentrestant, romanen a l'espera de la resposta escrita governamental espanyola.

Dissabte, 21 de gener, Lourdes Huanca fa una conferència sobre «Què està passant al Perú?», al carrer Martínez Vargas 13, de Madrid, amb l’entitat «Peruanes por el mundo».

«No podem no manifestar-nos, diu el cineasta peruà Fernando Vílchez que fa quinze anys que resideix a Espanya. Manifesta que aquests dies ha vist una comunitat molt activa de peruans i peruanes a Madrid, com no havia vist mai abans. Tots aquests anys hi ha hagut moments molt complicats al Perú, però creu que es la primera vegada que hi veu tanta participació, tantes activitats convocades pertot arreu, diu. «No podem no manifestar-nos, no podem romandre al marge del que està passant, quan tornen a comparèixer els fantasmes i els agents d’una dreta reaccionària al Perú». (HUFFPOST

“Lo que hay en el Perú es un golpe de Estado contra los pueblos indígenas”. (EL DIARIO.ES

Al youtube es pot trobar l'entrevista íntegra que li fa, a Lourdes Huanca, aprofitant que és a Madrid, el famós i conegut polític Pablo Iglesias al programa radiofonic LA BASE.

«La peruana Lourdes Huanca, luchadora por el derecho de las mujeres y el desarrollo sostenible» (RFI Español

A BARCELONA

Dissabte, 21 de gener de 2023, Lourdes Huanca viatja de Madrid a Barcelona per participar en una Trobada amb la societat civil catalana.

Aquesta lluitadora feminista, camperola, popular, indígena del Perú, que fa comptes de venir a Mallorca a finals del mes de març d’enguany, ja ha visitat els Països Catalans amb anterioritat. 

Convidada l'any 2012 per l’entitat solidària EntrePobles-Catalunya, aleshores participa en una jornada d’estiu  celebrada a Barcelona, el darrer cap de setmana d’octubre, segons informa l’Agència de notícies amb visió de gènere. «Ja aleshores  té una gran força comunicativa i demostra molta convicció en els seus plantejaments, tant pel que fa als objectius de FEMUCARINAP (Federació de Dones Camperoles, Artesanes, Indígenes, Natives i Assalariades del Perú), com a les aliances entre les dones camperoles i les feministes» (LA INDEPENDENT

LOURDES HUANCA, amb membres d'ERC, a Barcelona

En aquesta darrera ocasió del mes de gener de 2023, Lourdes Huanca, Presidenta de la FENMUCARINAP, comparteix mesa rodona amb les diputades del Parlament de Catalunya Jenn Díaz (ERC), Eulalia Reguant (CUP), Susanna Segovia (En Comú-Podem), i el diputat del Parlament Espanyol, Gerardo Pisarello (Catalunya en Comú), sobre «Perú, en defensa de la Democràcia i dels Drets Humans»

Jenn Díaz, Eulàlia Reguant, Lourdes Huanca,
Susanna Segovia i Gerardo Pisarello
Trobada organitzada a la ciutat de Barcelona pel Col·lectiu de Peruanxs Contra l'Indult i la Impunitat-Barcelona.

A Gasteiz, organitzat pel Colectivo de Peruanxs en Euskal Herria, Colectivo Bachue, Askapena, LAB Sindikatua, PCE-EPK, Ateneo Republicano, Munizipalistok, Podemos Ahal Dugu, Esker Anitza, Congreso de los Pueblos-País Vasco, Tifiski-Sahara.S, Alternatiba eta Sortu, duen a terme un acte de suport l’1 de març de 2023, a les 19h, a la plaça de la Virgen Blanca, en suport al poble peruà:

«PERÚ: CONTRA LA REPRESSIÓ I MASACRE DEL PUEBLO» amb l’assistència de Lourdes Huanca.



(CONTINUARÀ)