diumenge, 1 de gener del 2017

Dissabte, 7 de gener de 2017: Mallorca envoltada de llum i de fum

M'acaba d'arribar una notícia que m'ha deixat bocabadat. Amb el títol Llum de Convit, se'm diu que s'han proposat el repte de fer voltar la llum i el fum a Mallorca fent servir les Talaies i Torres costaneres del s. XVI.

Se'm diu que el dia escollit per això és dissabte dia 7 de gener. Que s’ha escollit aquesta jornada per intentar encertar les calmes del gener en un dia de quasi lluna plena. I que, si no fos possible per impediment meteorològic, es passaria a dia 14 del mateix mes.

Haurem de romandre atents, idò, a aquesta iniciativa que té al front gran part del claustre de l’IES Marratxí, membres de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX i molts amics excursionistes.

Tornar a veure l'illa de Mallorca, envoltada de llum i de fum que s'alcen alhora des de més d'una trentena de torres i talaies, sens dubte, ha d'esdevenir  tot un espectacle digne d'admiració. Tant de bo que se n'arribin a enregistrar les imatges més adients que en donin testimoni fefaent.

En haver-se acabat l'any 2016, quan ha passat gairebé desapercebuda la commemoració del quart centenari de la mort del metge, astrònom, matemàtic i historiador manacorí Joan Binimelis, hi ha gent que s'ha proposat reivindicar una part del seu llegat: les torres de defensa que, a dia d'avui, encara sobreviuen i delimiten la costa mallorquina.

Aquesta acció té com a objectiu unir a través de senyals de fum durant el dia i de llum al vespre tot el perímetre de l'illa de Mallorca, amb el desig que serveixi per esperonar les institucions i els particulars de qui depenen aquestes edificacions a conservar-les, com a part del nostre patrimoni històric, paisatgístic i sentimental.