diumenge, 10 de juny del 2012

Cap a Estrasburg, s'ha dit! (5): situació actual del català a les Illes Balears i Pitiüses

La política agressiva que el Govern presidit per José Ramón Bauzá Díaz ha emprès contra la llengua catalana a les Illes Balears i Pitiüses ha obtengut una resposta ferma i contundent per part de la ciutadania.

Arran de la “Vaga de fam en defensa de la llengua catalana”, mantenguda per Jubilats per Mallorca durant 42 dies seguits al casal de Can Alcover (Palma) els mesos de març i abril de 2012 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Cura, 13 Cura, 14 Cura, 15, 16 Cura, 17 Cura, 18 Cura, 19 Cura, 20 Perpinyà), sorgeixen d'altres iniciatives nombroses i diverses que s'encaminen a combatre amb fermesa i contundència els atacs durs que desferma el Govern...

Una d'aquestes iniciatives, promoguda pel Dr. Carles Amengual i que rep el suport de Jubilats per Mallorca, Obra Cultural Balear, STEI-i, Assemblea de Mestres i Professors en Català a les Illes Balears, etc. consisteix a fer una lectura continuada de textos en defensa de la llengua catalana, durant vint-i-quatre hores seguides a un indret determinat, amb caràcter públic i obert a la gent que en tengui ganes.

  1. La primera edició es fa a Can Alcover (Palma) (21,).
  2. La segona al monestir de la Real (Palma) (22, 23, 24, 25, ).
  3. La tercera al santuari de Lluc (Escorca), on s'obté també la participació directa des del Micalet (València) (26, 27, 28).
  4. La quarta a la Institució Pública Antoni Maria Alcover (Manacor) 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37).
  5. La cinquena a la Biblioteca Cas Metge Rei (Santa Maria del Camí) 31, .
  6. La sisena a l'illa de Menorca 38.
  7. La setena s'organitza a la vila mallorquina de Santa Margalida...

Totes aquestes edicions poden ser seguides per internet en directe a través del canal http://www.ustream.tv/channel/jubilatsxmca.

L'enllaçada que es fa a la Fira del Llibre i la Setmana del Llibre en Català (39) al parc de les Estacions, de Palma, va seguida de la que es projecta fer al Parlament Europeu, per part de l'STEI-i i l'Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears (40)...

El diari Última Hora de dia 7 de juny de 2012 (pàg. 25) és el primer a informar que el Parlament Europeu ha de tractar la situació del català a les Illes Balears i Pitiüses, la setmana que ve, concretament dijous dia 14.

Una delegació de l'STEI-i i de l'Assemblea de Mestres i Professors en Català ha d'anar a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, convidada per l'Intergrup “Minories nacionals, regions constitucionals i llengües regionals” que aglutina parlamentaris de tot l'arc parlamentari europeu..

Na Magdalena González, per part de l'Assemblea, i na Maria Antònia Font, per part de l'STEI-i, en són les dues portaveus. Han convocat a una roda de premsa informativa per a divendres, 8 de juny de 2012, a les 11 del matí, a la seu de l'STEI-i. Hi expliquen aquesta eixida.

Tant de bo que serveixi per fer reflexionar els dirigents del Partit Popular a les Illes Balears i Pitiüses, entossudits a adoptar i mantenir unes mesures agressives, contràries a la promoció i impuls de la llengua catalana a aquesta part del territori dels Països Catalans.